Eerste toelating: 06-07-1981

 Kenteken: HB-04-LT

 Bouwjaar: 1981 

Over de Volkswagen Iltis

De Volkswagen Iltis, ook bekend als Type 183, is een militaire terreinauto, die in eerste instantie door Volkswagen vanaf 1978 tot 1990 werd geproduceerd voor de Duitse Bundeswehr. Het vierwielaandrijving-systeem dat Audi voor deze auto ontwikkelde was de basis voor het quattro-systeem dat later op de civiele auto's van dat merk werd toegepast.

De productie begon in de zomer van 1978, grotendeels bij Volkswagen en deels bij Audi in Ingolstadt.
 Eind 1979 waren er ongeveer 2.000 auto's afgeleverd, waarvan 310 aan de Luftwaffe en 20 aan de Duitse Marine.
Na stopzetting van de productie bij Volkswagen werd de productielijn verkocht aan het Canadese Bombardier dat de auto, met geringe wijzigingen in productie nam voor de Canadese strijdkrachten. België assembleerde, met gebruikmaking van de Canadese onderdelen, de Iltis voor zijn strijdkrachten.
In 1987 ontstond bij de Duitse Bundeswehr de vraag naar een dieseluitvoering van Iltis en werd er op basis van de "Belgische Iltis" een serie geassembleerd voor levering aan Duitsland.

Behalve de meest geproduceerde auto met cabrioletkap en vier uitneembare deuren met plastic ramen, werden er in kleine series nog meer verschillende carrosserievarianten geproduceerd. Zo werden er ook commandovoertuigen, radiowagens, wapendragers en ambulances geproduceerd en tevens auto's voor het gebruik van personenvervoer. 

Meer lezen

Bekijk het certificaat

 

Download

Deze Volkswagen Iltis is te bewonderen in de showroom van:

Ames Sales Outlet Sliedrecht.