Audi Q7 TFSI e quattro: verder dankzij slimme plug-in hybridetechnologie

In de nieuwe Audi Q7 TFSI e quattro, die leverbaar is in twee vermogensversies, debuteren technologieën die de Q7 letterlijk en figuurlijk verder brengen. Dankzij een nieuwe, grotere batterij is nu een elektrische actieradius van maximaal 84 km (WLTP)** mogelijk. Vierwielbesturing zorgt voor een nog hoger veiligheids- en comfortniveau en het optionele eAWS (elektromechanische actieve rolstabilisatie) staat garant voor extra rijdynamiek. Met diverse designvernieuwingen komt de Audi Q7 TFSI e quattro stijlvol en krachtig voor de dag. De nieuwe plug-in hybriden zijn nu te configureren en te bestellen vanaf € 92.460*, vanaf juni staan ze bij Ames Autobedrijf.

 

In veel opzichten is de vernieuwde Audi Q7 zichzelf gebleven, maar op veel fronten is hij overduidelijk vernieuwd. Aan de voorzijde vallen frisse designaccenten op. Licht speelt hierbij een hoofdrol: de Q7 TFSI e quattro heeft standaard LED-verlichting. HD Matrix LED-verlichting met Audi Laser Light is optioneel. Hierbij zijn vier digitale dagrijlichtsignaturen inbegrepen. Deze zijn via de MMI te selecteren. De nieuwe modellen zijn voor het eerst ook leverbaar met OLED-achterlichten met digitale lichtsignaturen én een nabijheidsindicator, die medeweggebruikers waarschuwt voor het te dicht naderen van de ruime en comfortabele SUV. 

 

Bekijk de vernieuwde Audi Q7

Voorsprong dankzij plug-in hybride technologie

De 3.0 TFSI V6 turbo-benzinemotor is een belangrijk onderdeel van de plug-in hybride aandrijflijn in de Audi Q7 TFSI e quattro. Hij werkt samen met een compacte en krachtige elektromotor, die wordt gevoed door een nieuwe, vloeistofgekoelde 25,9 kWh lithium-ion batterij, die onder de vloer van de bagageruimte is geplaatst. Er is keuze uit twee vermogensvarianten. De Q7 55 TFSI e quattro heeft een systeemvermogen van 290 kW/394 pk en een maximumkoppel van 600 Nm. Hij accelereert in 5,7 seconden van 0-100 km/u. Dankzij een systeemvermogen van 360 kW/490 pk en een koppel van 700 Nm accelereert de Audi Q7 60 TFSI e quattro nog sneller (0-100 km/u in 5,0 sec.). In beide gevallen is de topsnelheid elektronisch begrensd op 240 km/u (135 km/u in elektrische modus). De nieuwe batterij is in beide uitvoeringen goed voor een elektrische actieradius van maximaal 84 kilometer (WLTP)**. De batterij is te laden met 7,4 kW. Het laden tot 100% duurt daarmee 3 uur en 45 minuten.

Verder met slimme rijstanden

De Audi Q7 TFSI e quattro is te starten in elektrische modus. Zelfs bij het volledig intrappen van het gaspedaal blijft de auto functioneren in deze modus. Via de MMI zijn de hybride-aandrijfvormen ‘auto’ en ‘hold’ te selecteren. In ‘auto’ wordt de predictive operating strategy automatisch gestart. Het doel daarvan is om op een bepaalde rit zo veel mogelijk van de beschikbare elektrische energie te gebruiken. In deze modus vervult de elektromotor vooral een ondersteunende rol, bijvoorbeeld door power af te geven in de tijd die de turbo nodig heeft om druk op te bouwen. Daardoor zijn de reacties op het gaspedaal nog spontaner.

 

In Hold-modus blijft het actuele niveau van de accu zoveel mogelijk gehandhaafd, onder meer door het terugwinnen van de energie die vrijkomt bij het remmen. Met deze rijstand is het mogelijk om (later) op de plaats van bestemming elektrisch en dus zonder uitstoot van schadelijke gassen te rijden, bijvoorbeeld in zero-emissiezones. 

 

De ‘Charge’-stand is gericht op het opladen van de accu, primair door middel van recuperatie en in mindere mate via bijladen door de TFSI-motor, vanaf snelheden boven de 65 km/u. Predictive Efficiency Assist (PEA) komt in actie zodra de bestuurder de voet van het pedaal haalt. Er kan dan tot 25 kW teruggevoerd worden naar de accu. Het systeem werkt samen met de navigatie en diverse assistentiesystemen. Op basis van de afstand tot de voorligger kan het systeem bijvoorbeeld kiezen uit twee efficiënte opties: ‘zeilen’ met uitgeschakelde TFSI-motor en energieterugwinning (recuperatie). In combinatie met de optionele adaptive cruise assist ondersteunt PEA bij het afremmen en bij brandstofbesparend accelereren. Zelfs als PEA niet actief is, helpt de Q7 de bestuurder bij het aanhouden van een zuinige rijstijl, onder meer door te adviseren de voet van het pedaal te halen, bijvoorbeeld bij het naderen van kruisingen en rotondes.

 

Lichte tot gemiddelde remacties (tot 0,3 g) worden uitgevoerd door de elektromotor, die dan als generator wordt gebruikt, wat overeenkomt met zo’n 90% van alle dagelijkse remacties. Het reguliere remsysteem wordt alleen gebruikt voor krachtige(re) remacties. Daarbij kan tot 80 kW worden teruggewonnen. 

Hightech dynamiek: vierwielbesturing en eAWS

De vernieuwde Audi Q7 55 TFSI e Pro Line en Pro Line Advanced hebben standaard luchtvering (adaptive air suspension). Bij de Q7 55 TFSI e Pro Line S en Q7 60 TFSI e Pro Line S Competition is adaptive air suspension sport af-fabriek inbegrepen. 

 

Voor het eerst levert Audi optioneel vierwielbesturing op de Q7 TFSI e quattro. Bij lage snelheden sturen de voor- en achterwielen in tegengestelde richting. Mede door de kleinere draaicirkel is de Q7 dan nog wendbaarder. Bij hogere snelheden sturen de voor- en achterwielen in dezelfde richting, voor extra stabiliteit. 

 

Elektromechanische actieve rolstabilisatie (eAWS) is een primeur voor de Q7. Beide assen beschikken hiermee over een compacte elektromotor, die is gekoppeld aan een planetair stelsel. Zo is het mogelijk om de stabilisator in twee delen te splitsen. Bij rechtuit rijden op slechte wegen leidt de onafhankelijke werking tot een perfecte absorptie van oneffenheden. Bij sportief gebruik kunnen de twee helften van de stabilisator in tegengestelde richting bewegen. Daardoor wordt het overhellen van de carrosserie sterk beperkt, wat resulteert in nog directere reacties op stuurbewegingen.

Uitgebreide standaarduitrusting

De vernieuwde Audi Q7 TFSI e quattro-modellen vallen ook op door hun complete en hightech standaarduitrusting. Naast de al genoemde verlichtingsfeatures beschikken ze over lichtmetalen velgen (in grootte variërend van 19-21 inch), een achteruitkijkcamera, park assist, de grootlichtassistent en de convenience key. De Q7 60 TFSI e quattro beschikt daarbij over het S line interieur, S line exterieur en Optiekpakket zwart. Uiteraard zijn er ook veel mogelijkheden om de Q7 naar eigen wens en smaak samen te stellen.

 

De vernieuwde Audi Q7 TFSI e quattro-modellen zijn nu te configureren en te bestellen. De prijzen beginnen bij € 92.460* voor de Q7 TFSI e quattro Pro Line. De Pro Line Advanced is er vanaf € 98.770*, de Pro Line S vanaf € 97.310* en het topmodel, de Pro Line S Competition, is er vanaf € 109.860*. In juni worden ze op de Nederlandse markt verwacht. 

Blijf op de hoogte over de Audi Q7

Graag houden wij u vrijblijvend op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de vernieuwde Audi Q7.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

* Alle prijzen vermeld in dit nieuwsbericht zijn, tenzij anders vermeld inclusief BTW, BPM, kosten rijklaarmaken, recyclingbijdrage, legeskosten en eventuele beheerbijdrage. 

** Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.

Ook interessant

Audi Q7 TFSI e quattro: verder dankzij slimme plug-in hybridetechnologie vr, 26 april
De vernieuwde Audi Q7 is nu te bestellen. De nieuwe Q7 bevat slimme plug-in hybride technologie en standaard een hightech standaarduitrusting met o.a. verlichtingsfeatures, lichtmetalenvelgen, achteruitrijcamera, grootlichtassistend en meer. Lees meer over de vernieuwde Audi Q7.
Audi Q6 e-tron is nu te bestellen vr, 12 april
De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in maar liefst 3 uitvoeringen. Vanaf € 77.950 rijdt u de Q6 e-tron edition. Dit luxe en rijk uitgeruste model bevat de nieuwste technieken en is de eerste Audi die gebouwd is op het PPE-platform in samenwerking met Porsche. Lees alles over de nieuwste Audi.