Hybride rijden

Soorten hybride

De plug-in hybrid

Volledig elektrisch én benzine

Plug-in hybride heeft zowel een elektromotor als een benzinemotor. Op deze manier heeft u de duurzaamheid van een elektrisch voertuig met de zekerheid van een brandstofmotor. Met een plug-in hybrid kunt u tot een bepaalde afstand volledig elektrisch rijden, perfect voor woon-werk verkeer. Als u verder moet rijden kan dat gewoon met de brandstofmotor. 

De mild hybride

Een nieuwe manier om zuiniger te rijden

Het grootste verschil tussen mild hybride en andere hybride voertuigen is het feit dan een mild hybrid over het algemeen een beperktere elektrische actieradius heeft. Een ander verschil is het feit dat de elektrische motor, die wordt opgeladen door te remmen, voornamelijk als ondersteuning dient en dus niet de volledige auto aandrijft. Door deze techniek heeft u nog steeds alle kracht en comfort maar draagt u ook bij aan een betere brandstofefficiëntie en verminderde CO2-uitstoot. 

De full hybride

Elektrisch autorijden zonder stekker

Bij full hybrid ondersteunt een elektromotor de benzinemotor. De auto kan schakelen tussen het gebruik van benzine en elektriciteit om de motor aan te drijven. Zo rijdt de auto zuiniger en stoot deze minder CO2 uit. In tegenstelling tot een plug-in hybrid hoeft een full hybrid niet op te laden met een laadkabel maar laad hij op tijdens het rijden. Verder is het grootste verschil tussen een full hybrid en een mild hybrid het feit dat een full hybrid ook een aantal kilometers volledig elektrisch kan rijden. 

Wat zijn de voordelen van hybride rijden?

Hybride autorijden heeft verschillende voordelen, waaronder:

 Lagere brandstofkosten: Hybride auto's zijn zuiniger, omdat ze zowel een elektromotor als een benzinemotor hebben. Dit betekent dat u minder vaak hoeft te tanken en dat u geld kunt besparen op brandstofkosten.

 Milieuvriendelijker: Hybride auto's stoten minder CO2 uit, wat beter is voor het milieu. Ze hebben minder uitstoot van schadelijke stoffen, zoals stikstofoxiden en fijnstof, wat beter is voor de gezondheid.

 Stil rijden: Omdat hybride auto's ook op elektriciteit kunnen rijden, zijn ze stiller dan benzine- en dieselauto's. Dit maakt het fijner om erin te rijden.

 Minder onderhoud: Hybride auto's hebben meestal minder onderhoud nodig, omdat ze minder slijtage hebben aan de remmen en de motor.

 Belastingvoordelen: In sommige landen zijn er belastingvoordelen voor hybride auto's, zoals lagere wegenbelasting en subsidies.

Kortom, een hybride auto rijden kunt u geld besparen, het rijden fijner maken én is beter voor het milieu.

Is hybride rijden goedkoper?

Het kopen van een hybride auto is vaak wat duurder dan een auto die volledig op brandstof rijdt. Maar, door de korting op de motorrijtuigenbelasting (mrb) en de lagere verbruikskosten haalt u de hogere aankoopkosten er makkelijk uit. U verbruikt namelijk minder brandstof met een hybride auto, omdat de elektromotor vaak de benzinemotor ondersteunt. Wie nu een hybride auto koopt krijgt korting op de motorrijtuigenbelasting (mrb). Tot 2025 krijgt u 50% korting. In 2025 is de korting nog 25% en vanaf 2026 moet de volledige mrb worden betaald.