Tips voor elektrisch rijden

Rij nog efficiënter!

Tip 1

Regeneratief remmen

Bij het remmen in een elektrische auto wordt de energie van het remmen omgezet in acculading. Door slim gebruik te maken van het regeneratief remsysteem wordt dus de actieradius vergroot. Daarnaast zorgt dit voor minder slijtage in de remmen. 

Tip 2

Vloeiend rijden

Omdat optrekken en afremmen het meeste energie kost kunt u hier veel op besparen door vloeiend te rijden. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld de auto uit te laten rollen bij een stoplicht. Deze paar extra seconden uitroltijd zorgen uiteindelijk voor een grotere tijdswinst!

Tip 3

Cruise Control

Naast het feit dat cruise control de bestuurder helpt, zorgt de efficiëntere aandrijving ook voor een kleiner energieverbruik van de accu. Door voldoende afstand te houden tot uw voorligger kunt u nog langer dezelfde snelheid rijden waardoor u nog meer bespaart op energieverbruik. 

Tip 4

Vermijd energievreters

De airco en verwarming zijn energievreters en beïnvloeden de actieradius. Door stoelverwarming te gebruiken en de verwarming of airco alvast aan te zetten als de auto nog aan de laadpaal staat kunt u energie besparen en heeft u een grotere actieradius. 

Tip 5

Check de bandenspanning

Met een goede bandenspanning rijden is niet alleen veiliger, het verlaagt ook de weerstand op de weg. Minder weerstand zorgt voor een grotere actieradius van uw elektrische auto. 

Tip 6

Haal ongebruikte spullen uit de auto

Door de ongebruikte spullen zoals kratten uit de auto te halen wordt uw auto lichter. Doordat de auto lichter is, wordt de actieradius groter. 

Actieradius maximaal benutten

Er bestaat nog wel eens discussie over het verschil in de maximale actieradius en het daadwerkelijke rijbereik van een elektrische auto. Daarom hebben wij autojournalist Werner Budding gevraagd om een video te maken waarin hij uitlegt waardoor dit verschil ontstaat en geeft hij een aantal tips hoe u als bestuurder uw rijbereik kan vergroten.