Veel veranderingen voor bedrijfswagens vanaf 2025

De overheid gaat in de komende jaren ingrijpende maatregelen nemen op het gebied van mobiliteit, met als doel een milieuvriendelijke koers op te zetten. Vanaf 2025 gaan er een aantal dingen veranderen voor bedrijfswagens, zoals de afschaffing van het BPM-beleid en strengere maatregels in zero-emissiezones. 

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de regelgeving voor bedrijfswagens van 2025? We houden u graag vrijblijvend op de hoogte via de nieuwsbrief.

Aanmelden

Geen BPM-vrijstelling meer op bedrijfswagens

Bij registratie van nieuwe voertuigen in Nederland wordt BPM (Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen) betaald. De BPM-vrijstelling voor bedrijfswagens met een verbrandingsmotor verdwijnt in 2025, maar de korting voor elektrische bedrijfswagens blijft gehandhaafd. Het vervallen van de vrijstelling van de BPM op bedrijfswagens heeft veel impact op ondernemers. Door het vervallen van de vrijstelling is het niet meer gunstig om bedrijfswagens aan te schaffen die uitstoot hebben, terwijl elektrische bedrijfswagens blijven profiteren van de korting. De overheid wil hiermee de aankoop van een elektrische bedrijfswagen aanmoedigen en de transitie van het Nederlandse wagenpark naar elektrische voertuigen bevorderen. 

 

Strengere eisen in zero-emissiezones

Volgens het Nederlandse Klimaatakkoord moet de CO2-uitstoot tegen 2030 met 49% zijn gedaald. Een derde van de totale CO2-uitstoot in Nederland is afkomstig van bestelbussen en vrachtwagens. Hierdoor gaan er veel steden vanaf 2025 een zero-emissiezone invoeren en zijn niet alle bestelauto's meer welkom in deze zones. 

In zero-emissiezones zijn bestelauto's met een emissieklasse van 4 of lager vanaf 2025 niet meer toegestaan. Echter, bestelauto's met een emissieklasse van 5 of 6 hebben wat meer tijd om te blijven rijden in deze zones. Een bestelauto met een emissieklasse van 5, ook bekend als Euro 5, behoudt toegang tot de zero-emissiezones tot 10 januari 2027. Euro 6 bestelauto's hebben zelfs nog langer toegang, namelijk tot 2028. Bestelauto's zonder uitstoot, zoals elektrische voertuigen, behouden als enige na 1 januari 2030 toegang tot de zero-emissiezones. 

Nieuwe regelgeving bevordert elektrificatie van bedrijfswagens

Het afschaffen van de BPM-vrijstelling en de strengere eisen in zero-emissiezones hebben grote impact op veel ondernemers. Het aanschaffen van een bedrijfswagen met een verbrandingsmotor wordt steeds minder aantrekkelijk voor ondernemers, terwijl elektrische bedrijfswagens juist aantrekkelijker worden door deze maatregelen. Elektrische bedrijfswagens behouden het recht om te rijden in zero-emissiezones en behouden tevens de BPM-vrijstelling. Bovendien krijgen ondernemers een SEBA-subsidie tot een bedrag van € 5.000,- als zij een elektrische bedrijfswagen aanschaffen. Met deze maatregelen stimuleert de overheid ondernemers om over te stappen op elektrische bedrijfswagens en hun wagenpark te verduurzamen, met als doel de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. 

Op de hoogte blijven? 

Wilt u vrijblijvend op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen in regelgeving voor 2025? Blijf op de hoogte via de speciale nieuwsbrief. Meld u aan via onderstaand formulier.

ID. Buzz populairste elektrische bestelwagen van 2023 zo, 11 februari
De ID. Buzz was in 2023 de bestverkochte elektrisch aangedreven bestelwagen van Nederland. In zijn eerste volledige verkoopjaar namen het MKB en grote bedrijven in totaal bijna 1.400 exemplaren in gebruik. Voor hen is de ID. Buzz niet alleen praktisch en veelzijdig, maar fungeert ook als duurzaam visitekaartje. Bovendien biedt het sterke design van de ID. Buzz veel mogelijkheden voor een persoonlijke, kleurrijke touch.
Nieuwe Volkswagen Caddy onthuld ma, 24 februari
Volkswagen Bedrijfswagens trekt het doek van de nieuwe generatie Caddy. De nieuwste versie van de bestseller legt de lat in zijn segment wéér een stuk hoger en heeft een geheel nieuw, dynamisch design. Hij staat eind 2020 bij ons in de showroom, ontdek hem nu!