Over-the-Air update voor Volkswagen ID.-modellen

De eerste software update op afstand vindt plaats

Met ingang van deze zomer gaat Volkswagen modellen uit de ID. Family regelmatig voorzien van software-updates die via de ingebouwde simkaart naar de auto gezonden worden. Daarmee wordt Volkswagen het eerste en enige volumemerk dat deze innovatieve Over-the-Air updates op brede schaal beschikbaar maakt voor klanten. Al in juli wordt de nieuwste softwareversie ‘ID.Software2.3’ via mobiele data-overdracht geleverd aan ID.3-klanten die lid zijn van de ‘First Movers Club’. Updates voor alle ID.3-, ID.4- en ID.4 GTX-klanten volgen aansluitend. In de toekomst gaat Volkswagen de software in zijn ID.-modellen elke twaalf weken updaten.

“Volkswagen schakelt snel op het gebied van digitalisering”, zegt Ralf Brandstätter, CEO van het merk Volkswagen. “Na de succesvolle introductie van onze volledig elektrische ID. Family zetten we opnieuw de toon. We creëren een compleet nieuwe, digitale klantervaring met nieuwe functies en nog meer comfort - elke twaalf weken. Daarmee zijn we het eerste grote volumemerk dat regelmatig uitgebreide Over-the-Air updates gaat leveren. Dit betekent een belangrijke mijlpaal in de implementatie van onze ‘ACCELERATE’ strategie, die Volkswagen voorbereidt op de connected, digitale mobiliteit van de toekomst.”

''Klanten die al eigenaar zijn van een ID.3 krijgen binnenkort bericht om deze update te kunnen laten voorzien.''

Wat wordt er aangepast?

De eerste update voor de elektrische ID.-modellen bevat tal van functionele verbeteringen. Voorbeelden zijn vernieuwde ID. Light-functies in het interieur, geoptimaliseerde omgevingsherkenning en daarmee verbeteringen aan de dynamische groot-lichtassistent, op een aantal punten verbeterd bedieningsgemak, een nieuw design voor het infotainmentsysteem en verbeterde prestaties en stabiliteit van de digitale systemen in de auto.

De software-updates worden via mobiele data-overdracht rechtstreeks ge-upload in de centrale high-performance ICAS computers (In Car Application Server). In eerdere modelgeneraties werden voertuigfuncties aangestuurd door een groot aantal controle-units. De nieuwe elektronische voertuigarchitectuur van de ID.-modellen doet dat centraal. Dit systeem is niet alleen krachtig en slim, maar vereenvoudigt ook het uitwisselen van data en functies tussen systemen in de auto. En het maakt het mogelijk om via Over-the-Air updates tot 35 controlesystemen in de auto centraal en Over-the-Air te updaten.

De toekomst van mobiliteit

Met Over-the-Air updates legt Volkswagen ook de fundering voor een nieuwe digitale productstrategie. In de toekomst hoeven klanten bij de aanschaf van een auto niet definitief te kiezen over de opties voor hun auto, of na te denken welke configuratie een hogere restwaarde zal hebben. In de toekomst kunnen extra functies en innovatieve technologie via software-updates namelijk ook later, dus na de aankoop, worden toegevoegd.

Volkswagen We Connect

First Mover Club klanten die aangeven mee te willen doen met de start van de OTA software update, zullen een opt-in e-mail ontvangen op het e-mailadres dat bekend is bij WeConnect. Middels akkoord op deze mailing stemt een klant in met het versturen van de update naar zijn/haar auto.

We Connect app download
Beleef alle voordelen van We Connect en Car-Net in een app. Download de We Connect app voor het besturingssysteem van uw smartphone en maak verbinding met uw Volkswagen.

Ga naar de Apple App Store

Ga naar de Google Play Store

Functies & optimaliseringen ID.Software2.3

 

Aangepaste ID.Light-functionaliteit
De update zorgt voor een paar functionele verbeteringen in ID.Light, dat standaard aanwezig is in alle Volkswagen ID. modellen. Naast de inmiddels bekende functies geeft het systeem nu ook visuele ondersteuning in andere situaties wanneer je gebruikmaakt van de rij-assistentiesystemen. Bovendien helpt ID.Light je nu ook om zuiniger te rijden door je met lichtsignalen te laten weten wanneer het verstandig zou zijn het gaspedaal iets minder hard in te trappen.

Geoptimaliseerde omgevingsdetectie & geavanceerde Dynamic Light Assist (Dynamische grootlichtassistent)
Auto’s die zijn uitgerust met de geavanceerde Dynamic Light Assist grootlichtregeling, herkennen andere weggebruikers nu nog beter. Uw Volkswagen ID. ziet op die manier ook motorrijders op de weg vóór u en signaleert voertuigen met solide achterlichten en reflectoren nog sneller en met meer betrouwbaarheid. U assistentiesystemen reageren dus nog exacter en dat zorgt voor extra rijcomfort. In de toekomst zullen de assistentiesystemen ook beschikbaar zijn tijdens het downloaden van een update.

Verbeterde bediening van het Infotainment-systeem
Met de ID.Software2.3 gaat uw Infotainment-systeem er een stukje anders uitzien. Diverse digitale knoppen hebben een nieuw ontwerp gekregen, sommige lettertypen zijn vervangen, de indeling van functiemenu’s is geoptimaliseerd en zo zijn er nog diverse andere aanpassingen die leesbaarheid en gebruiksgemak sterk ten goede komen. De Home-knop wordt nu automatisch aangepast aan context en overige scherminhoud, en u kunt zelf ook kiezen voor een bepaalde vormgeving. Het vertrouwde Volkswagen logo is nog steeds een optie, maar u kunt nu ook kiezen uit een groot aantal nationale vlaggen.

Verdere verbeteringen in termen van prestaties en stabiliteit
De update omvat ook andere verbeteringen in prestaties en stabiliteit. 

Opmerkingen

  • Exacte functionaliteit na de update is afhankelijk van marktspecificaties, modeljaar en optionele uitrusting. Variaties zijn dus mogelijk.

  • Sommige toekomstige software updates zullen in bij ons in de werkplaats moeten plaatsvinden en kunnen niet via een over-the-air update worden uitgevoerd.

Veelgestelde vragen

 

Over-the-air updates zijn software updates die worden gedownload via de mobiele verbinding in je auto. Je Volkswagen blijft op die manier up-to-date, op het niveau van de laatste digitale ontwikkelingen en je profiteert direct van nieuwe mogelijkheden en verbeterde functionaliteit.

Tik in het hoofdmenu van het Infotainment-systeem van je ID. op de menu-optie “Setup". Ga vervolgens naar "Systeeminformatie". Staat daar bij software "0792" of hoger, dan is ID.Software2.1 al geïnstalleerd en kan je auto gebruikmaken van over-the-air updates.

De ID.Software2.3 update zorgt voor functionele verbeteringen in ID.Light, optimalisering van omgevingsdetectie en verbetering van de geavanceerde Dynamic Light Assist (Dynamische grootlichtassistent), aanpassingen in de bediening van het Infotainment-systeem en een aantal algemene verbeteringen in prestaties en stabiliteit.

Het downloaden (laden van software op de achtergrond) van over-the-air updates gebeurt tijdens het rijden. De duur van het feitelijk installeren is mede afhankelijk van de omvang van de software update. Op het display van je Infotainmentsysteem zie je een indicatie van de te verwachten installatietijd.

Je ID. informeert je via het Infotainment-systeem op het moment dat er een update klaar is voor installatie en leidt je door het proces van installatie.

Tijdens de installatie kun je de auto niet gebruiken. Het Infotainment-systeem vertelt je hoe lang het installatieproces gaat duren.

Nee, er zijn voor jou geen kosten verbonden aan de ID.Software2.3 over-the-air update.

De in je auto geïnstalleerde ID.Software-versie wordt in het systeem vastgelegd.

De uitrol van een over-the-air update vindt plaats in de loop van een bepaalde periode waarbinnen gekwalificeerde auto’s worden geactualiseerd. Op het moment dat er een update voor jouw auto klaarstaat, zal je ID. dat laten weten.

Over-the-air updates vullen elkaar aan, een volgende bouwt voort op de vorige. Wil je altijd profiteren van de laatste functies en verbeteringen, dan moet je alle updates uitvoeren.

Je ID. informeert je daarover op het hoofdscherm van je Infotainment-systeem waar een pop-up melding verschijnt op het moment dat er een update klaar is voor installatie.

Deuren op slot doen en ontgrendelen is geen probleem tijdens de installatie van een update. Maar die installatie kan wel onder bepaalde omstandigheden worden afgebroken. Rijden of opladen is niet mogelijk tijdens de installatie van een update.

Nee, de auto kan niet worden opgeladen tijdens installatie. Ben je aan het opladen, zet dat laadproces dan stop en start dan pas het installeren van de update. Om een overthe-air update met succes te kunnen voltooien, moet de laadstatus van je ID. wel minstens 50% zijn.

Als het mogelijk is het installatieproces te herhalen, zal de ID. je dat laten weten door middel van een melding in het Infotainmentsysteem. Neem in andere gevallen contact op met je Volkswagen partner.

Er is niet bij elke over-the-air update sprake van zichtbare veranderingen. Soms heeft een over-the-air update alleen effect in de zin van functionele aanpassingen en kwaliteitsverbeteringen op de achtergrond. Zijn er nieuwe functies en optimaliseringen van bestaande functionaliteit, dan wordt dat aangegeven op het display van je ID.

Over-the-air updates zullen in de toekomst beschikbaar zijn voor iedere eigenaar van een ID. Het enige dat je nodig hebt, is een actief We Connect Start-contract en de ID.Software2.1-versie, die je Volkswagen partner voor je verzorgt. Wil je weten welke versie momenteel in je ID. is geïnstalleerd, tik dan in het hoofdmenu van je Infotainment-systeem op de menu-optie “Setup“ en ga vervolgens naar "Systeeminformatie". Staat daar bij software "0792" of hoger, dan is ID.Software2.1 al geïnstalleerd en kan je auto gebruikmaken van over-the-air updates.

Om de update te kunnen downloaden, is een internetverbinding nodig. Die download kan alleen worden uitgevoerd als je ID. in "online modus“ staat. Een actieve verbinding wordt op het hoofdscherm van het Infotainment-systeem weergegeven met dit pictogram: . Meer informatie over de verbindingsstatus van je ID. is te vinden in het instructieboekje onder Dataoverdracht, en dan Privésfeer.

De melding in het Infotainment-systeem is niet meer dan een kennisgeving van de beschikbaarheid van een over-the-air update. De installatie kan op elk gewenst moment worden gestart via het “Tot ziens“-scherm als de auto geparkeerd staat.

Het is altijd verstandig om alle leesmodules los te koppelen van de OBD-interface voordat je de installatie van een update start.

Gedurende de eerste twee minuten na de start kan de installatie nog worden afgebroken.

Nee, je persoonlijke instellingen blijven behouden.

Lees ook

Volkswagen ID.4 GTX proefrit dagen di, 29 juni
Van dinsdag 29 juni t/m zaterdag 3 juli hebben wij de beschikking over een Volkswagen ID.4 GTX waarmee u kunt proefrijden. Zodoende krijgt u de unieke kans om al ver voor de officiële marktintroductie (eind augustus) de rijprestaties van deze sportieve elektrische SUV te ervaren. Interesse? Meld u dan snel aan, want wij hebben beperkte capaciteit.
De Volkswagen ID.4 is World Car of the Year 2021 do, 27 mei
De ‘World Car of the Year 2021’ is een Volkswagen geworden. Tijdens de internationale World Car Awards verkiezing overtuigde de volledig elektrische ID.4 in een sterk veld van internationale concurrenten. Meer dan 90 internationale autojournalisten uit 24 landen beoordeelden de allerbeste auto-innovaties op de wereldwijde automarkt.