Bijtelling berekenen

Bereken hier eenvoudig de bijtelling van uw auto met onze handige bijtellingscalculator

Mag u een auto van de zaak uitzoeken? Wellicht heeft u al een leaseauto op het oog en dan wilt u natuurlijk weten wat uw maandelijkse bijtelling zal bedragen. Wij hebben een handige tool ontwikkeld waarmee u eenvoudig uw (toekomstige) netto bijtelling kunt berekenen. Naast de bijtelling van 2024 kunt u deze ook berekenen van voorgaande jaren.

Bereken uw bijtelling


Als u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt in uw auto van de zaak, dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. U moet hierover inkomstenbelasting betalen. Voor de meeste auto’s geldt dit jaar een bijtellingspercentage van 22% over de cataloguswaarde. De bijtelling voor elektrische auto’s, waterstofauto's en zonnecelauto's is minder. De overheid wil zo milieuvriendelijk rijden stimuleren. 

Bereken hieronder de netto bijtelling van uw nieuwe leaseauto. Naast de bijtelling van 2024 kunt u deze ook berekenen van voorgaande jaren. Wij hebben regelmatig diverse elektrische modellen op voorraad met bouwjaar 2021 en 2022 waarbij u dus nog profiteert van de lage bijtellingsregels die toen gelden.

Bijtellingscalculator

{{option.Interest}} % {{option.ConstructionYear}}
Netto bijtelling per maand Vul alle velden in om het maandbedrag te berekenen.
Bijtelling berekenen

De weergegeven bijtelling betreft de actuele bijtelling op de dag van het gebruik van deze rekentool. Er wordt van uitgegaan dat de berijder de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt en zijn de afbouw heffingskorting en arbeidskorting niet in de berekening meegenomen. De ingevoerde gegevens zijn ter indicatie en worden verder niet gekoppeld aan andere gegevens die het mogelijk maken om je te herleiden als persoon.

Kom in contact!

Veelgestelde vragen

Bijtelling is het bedrag dat bij het salaris wordt opgeteld als de ‘auto van de zaak’ privé wordt gebruikt. Het is alleen verschuldigd als dit privégebruik meer dan 500 km per kalenderjaar bedraagt. Alleen auto’s die geen CO2 uitstoten (volledig elektrische auto's of waterstofauto's) genieten nog tot en met 2025 van verlaagde bijtelling. 

Voorbeeld:
Uw leaseauto heeft een cataloguswaarde van € 55.000 en een bijtelling van 22%.

De fiscale bijtelling bedraagt dan: 22% van € 55.000 = € 12.100 bijtelling per jaar.

Voor de netto bijtelling wordt dit bedrag vermenigvuldigd met het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is. Als het tarief voor de inkomstenbelasting bijvoorbeeld 37,07% is, dan is bij bovengenoemd voorbeeld de netto bijtelling 37,07% van € 12.100, dus € 4.485,- per jaar en dus € 374 per maand.

Als u werknemer bent, wordt de bijtelling bij de inkomstenbelasting geheven in de vorm van loon in natura. Als u ondernemer bent, telt u de bijtelling op bij de winst, waarover u vervolgens belasting betaalt.

Wanneer u van uw baas een zakelijke lease auto tot uw beschikking krijgt, dient u hier bijtelling over te betalen. De overheid vindt namelijk dat iedereen die een cadeau van zijn of haar baas krijgt, hier belasting over dient te betalen. Daarom is bijtelling te vergelijken met loonbelasting.

Bijtelling voor het privégebruik van een auto van de zaak (personen- of bestelauto) kan worden voorkomen door het aanleveren van een kilometerregistratie als tegenbewijs dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé rijdt met de auto. Dit kan worden aangetoond met een kilometerregistratie.

Is de termijn van 5 jaar verstreken, dan gaat vanaf dat moment het geldende bijtellingspercentage voor de auto gelden. Heeft u bijvoorbeeld een elektrische auto die op 1 november 2019 op kenteken is gezet, dan krijgt u vanaf 1 november 2024 te maken met een bijtelling van 22%!

De bijtelling in 2024 is 22%. Dat geldt voor alle auto's die CO2 uitstoten, inclusief (plug-in) hybride auto's. Voor een volledig elektrische auto is de bijtelling 16% in 2024. Dat geldt tot een drempelbedrag van € 30.000 (de aanschafprijs van de auto).

De bijtelling in 2023 is 22%. Dat geldt voor alle auto's die CO2 uitstoten, inclusief (plug-in) hybride auto's. Voor een volledig elektrische auto is de bijtelling 16% in 2023. Dat geldt tot een drempelbedrag van € 30.000 (de aanschafprijs van de auto).

In 2022 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 16% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld.

In 2021 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 12% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. 

In 2020 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 8% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. 

Bijtelling 2022

Bijtelling is het bedrag dat u aan belasting betaalt voor het privégebruik van een zakelijke auto. U betaald bijtelling wanneer er meer dan 500 privékilometers per jaar gereden worden.

De hoeveelheid bijtelling die u betaald, hangt af van de cataloguswaarde van uw leaseauto, de CO2-uitstoot en de datum van afgifte.

Voor auto’s die in 2022 voor het eerst op naam worden gezet, gelden twee bijtellingspercentages:   

  • 16% bijtelling
    De 16% bijtelling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s. Voor die 16% geldt een bijtelling tot een maximaal bedrag van € 35.000,- van de catalogusprijs (zogenaamde CAP). Over het resterende bedrag boven die grens, betaal je een bijtellingstarief van 22%.
  • 22% bijtelling
    Dit bijtellingspercentage geldt voor alle andere voertuigen. Voor auto’s met een hybride aandrijving geldt ook een bijtellingstarief van 22%.

Bijtelling elektrische auto 2022

Voor elektrische auto’s die vanaf 1 januari 2022 worden afgeleverd geldt een bijtelling van 16%, tot een maximaal bedrag van € 35.000,- van de catalogusprijs (zogenaamde CAP).

Voor de waarde boven de € 35.000,- geldt dan 22% bijtelling. Voor elektrische auto’s en waterstofauto’s blijft tot en met 2024 nog een bijtellingspercentage gelden van 16%. Er vindt in de tussentijd alleen nog een wijziging plaats van de zogenaamde CAP waarde. Vanaf 2025 vindt er weer een aanpassing plaats in bijtelling percentage op elektrische- en waterstof auto’s.

Bijtelling elektrische auto 2021

Voor elektrische auto’s die vanaf 1 januari 2021 worden afgeleverd geldt een bijtelling van 12%, tot een maximaal bedrag van € 40.000,- van de catalogusprijs (zogenaamde CAP).

Voor de waarde boven de € 40.000,- geldt dan 22% bijtelling. 

Bereken uw netto bijtelling gemakkelijk en snel via onze bijtellingscalculator. U ziet dan precies wat u maandelijks moet betalen.

Bijtelling elektrische auto 2020

Voor elektrische auto’s die vanaf 1 januari 2020 worden afgeleverd geldt een bijtelling van 8%, tot een maximaal bedrag van € 45.000,- van de catalogusprijs (zogenaamde CAP).

Voor de waarde boven de € 45.000,- geldt dan 22% bijtelling. 

Bereken uw netto bijtelling gemakkelijk en snel via onze bijtellingscalculator. U ziet dan precies wat u maandelijks moet betalen.

Interesse in een leaseauto?

Geef hier uw voorkeuren door en wij nemen spoedig contact met u op.