Nu standaard digitale radio (DAB+) bij nieuwe auto

De digitale radio, oftewel DAB+, was lang een meeroptie waarvoor consumenten in veel gevallen moesten bijbetalen wanneer men een nieuwe auto kocht. Goed nieuws, want vanaf heden is dat niet meer zo. De autofabrikanten zijn vanaf deze datum verplicht dit standaard te mee leveren. 

Europese richtlijn

Dat is het gevolg van een Europese richtlijn met als titel 2018/1972, die op 20 december in is gegaan. Dit jaar was slechts iets meer dan de helft van de nieuwe Nederlandse auto's standaard voorzien van een DAB+radio. 

95% dekking

De Nederlandse lancering van DAB+ wordt de meest succesvolle tot nu toe in Europa genoemd. Zowel de commerciële radiostations als de publieke zenders hebben hier een dekking van 95 procent, zo meldt WorldDAB. Inmiddels kan gekozen worden uit veertig radiostations.

Soepele overgang

Verwacht wordt dat de komende jaren langzaam maar zeker afscheid wordt genomen van analoge FM-radio in nieuwe auto's. Elke DAB+-ontvanger kan echter ook nog altijd FM ontvangen, zodat een soepele overgang mogelijk is en vooral het sterkste en meest efficiënte signaal kan worden gekozen op plekken waar de ontvangst van DAB+ niet optimaal of afwezig is. De geluidskwaliteit van DAB+ is volgens kenners vele malen beter dan het analoge FM-geluid.

Lees ook

Hoe werkt Apple CarPlay? wo, 06 mei
Hoe werkt Apple CarPlay? Deze vraag krijgen wij regelmatig gesteld in onze showrooms. Daarom hebben wij een handige instructievideo gemaakt zodat u volledig op de hoogte bent van de mogelijkheden van Apple CarPlay. Bekijk de video hier!
6 redenen om toch winterbanden te nemen ma, 16 november
Winterbanden spelen daarbij een essentiële rol. Het is een riskante gok om de hele winter op zomerbanden te blijven rijden. Bekijk de mogelijkheden bij Ames!