Audi Skysphere Concept

Luxe elektrische roadster maakt verschillende rijervaringen mogelijk

Tijdens de Car Week in Monterey presenteert Audi de skysphere, de eerste van een reeks nieuwe concept cars. De skysphere is een elektrisch aangedreven roadster. Zijn lijnvoering zet de toon voor het Audi-design van de toekomst. Bovenal toont Audi met dit studiemodel zijn visie op het luxesegment van morgen. Daarbij wordt het interieur een interactieve ruimte en maakt het flexibele platform het mogelijk om de auto op verschillende manieren te beleven.

Variabele wielbasis

De Audi skysphere, ontwikkeld in de Audi Design Studio in Malibu, maakt twee verschillende rijbelevingen mogelijk. Hij is in te zetten als comfortabele Grand Tourer en als sportauto. Het geheim zit hem in de variabele wielbasis. Een geavanceerd systeem maakt het mogelijk om die wielbasis en daarmee de lengte van de auto zelf met 250 mm te verlengen. Om een idee te geven: de korte wielbasis is vergelijkbaar met die van een Audi RS 5 en de lange met de wielbasis van een Audi A8 L.

In ‘Sports’ modus maakt de Audi skysphere gebruik van de korte wielbasis (totale wagenlengte 4,94 meter). De bestuurder is volledig in control dankzij de ergonomische cockpit. Belangrijke functies zijn daarbij via grote touchscreens te bedienen.

In ‘Grand Touring’-modus wordt de wielbasis met 250 mm verlengd en komt de totale lengte van de skysphere op 5,19 meter. Tegelijkertijd verdwijnen de pedalen en het stuurwiel, waardoor inzittenden van een nog ruimtelijker interieur kunnen genieten. In deze modus rijdt de skysphere autonoom (Level 4). Dat betekent dat er geen ingrepen van de bestuurder nodig zijn. Tijdens de rit kunnen de inzittenden in de open lucht relaxen en gebruikmaken van het soundsystem en van alle internetfuncties die de concept car biedt. Zo is het mogelijk om films te kijken of deel te nemen aan videoconferenties. De Art Deco-stijl en het ontbreken van bedieningsknoppen dragen ook bij aan de unieke interieursfeer. De positie van de stoelen is variabel. Zo kunnen inzittenden First Class-bewegingsvrijheid en beenruimte ervaren. Ook de gebruikte materialen zijn toekomstwijzend. Zo zijn in het interieur duurzame microvezels, synthetisch imitatieleder en duurzaam geproduceerde natuurlijke materialen als eucalyptushout verwerkt.

Audi Skysphere interieur
Audi Skysphere interieur
Audi Skysphere interieur

Sphere serie bestaat uit 3 concept cars

Na de skysphere en grandsphere is de Audi urbansphere het derde model uit een serie van drie concept cars die Audi’s toekomstvisie op het gebied van premium-mobiliteit - met de inzittenden als uitgangspunt - weerspiegelt. Alle drie de studiemodellen zijn voorbereid op volledig autonoom autorijden (level 4), een technologie die Audi samen met CARIAD – de software-denktank van de Volkswagen Groep – in de tweede helft van dit decennium introduceert.

Ontdek de andere concept cars

Met tot nu toe drie fascinerende conceptcars werpt Audi een blik op de toekomst van progressief doordachte mobiliteit. Innovatieve technologieën en veel ruimte voor meeslepende ervaringen, zorgen voor een geweldige belevingswereld aan boord.

Audi Urbansphere concept 

Ruimtelijk reizen door de metropool van de toekomst

Bekijk hier

Audi Grandsphere concept

5,35 meter lange limousine biedt de ‘first class’ luxe van een privéjet

Bekijk hier

Verleden en toekomst

Het design van de Audi skysphere is geïnspireerd op de Horch 853, een indrukwekkende roadster die in de jaren ’30 van de vorige eeuw de toon zette op het gebied van luxe. Beide open auto’s hebben een lange motorkap en een relatief compact passagierscompartiment met elkaar gemeen. De inzittenden krijgen toegang tot het interieur via ‘tegengesteld’ openende deuren. De proporties van de Horch en de Audi concept car verschillen vooral doordat de skysphere aanzienlijk lager (1,23 meter in Sports modus tegen 1,77 meter voor de Horch) en breder is (2,00 meter tegen 1,85 meter). De achterzijde van de skysphere springt in het oog doordat hij stijlkenmerken van een speedster en een shooting brake combineert. Daarbij beschikt de skysphere over de herkenbare Audi singleframe grille en zowel aan de voor- als achterzijde zorgen geavanceerde LED-oppervlakken voor een optimale lichtopbrengst én voor bijzondere lichtanimaties. De signatuur daarvan verandert als de skysphere overschakelt van Sports- naar Grand Touring-modus en omgekeerd. En profil vallen de ‘tuimelpanelen’ op. Deze designelementen bewegen mee als de wielbasis van de skysphere verandert.

Audi Skysphere

Onder de lange motorkap van de Audi skysphere bevinden zich uitsluitend elektrische componenten, terwijl de Horch over een vijfliter achtcilinder verbrandingsmotor beschikte. De skysphere heeft een grote bagageruimte, die bijvoorbeeld plaats biedt aan twee speciaal voor dit model ontworpen golftassen. Achter de inzittenden is plaats voor twee weekendtassen, die eveneens speciaal voor de skysphere zijn ontworpen.

Elektrische power

De skysphere heeft een elektromotor op de achteras. In combinatie met het relatief lage totaalgewicht van 1.800 kg maakt de 465 kW/620 pk sterke motor (maximaal koppel 750 Nm) een acceleratie van 0-100 km/u in vier seconden mogelijk. Het dynamische karakter in Sports-modus is te danken aan de achterwielaandrijving in combinatie met de gewichtsverdeling van 40/60 (V/A). De meeste batterijen van het 80 kWh accupakket bevinden zich achter het passagierscompartiment, maar er zijn ook modules in de ‘tunnel’ tussen de stoelen geplaatst. Deze opstelling draagt bij aan een laag zwaartepunt een daarmee aan een sportief en stabiel weggedrag. De maximale actieradius bedraagt naar verwachting ruim 500 km.

Audi Skysphere

Steer-by-wire

De Audi skysphere heeft een steer-by-wire stuursysteem. Mede door het ontbreken van mechanische verbindingen is de stuuroverbrenging volledig variabel. Zo kan de bestuurder zelf het stuurgevoel instellen: van comfortabel licht bij het inparkeren tot uitermate direct bij sportief gebruik. Samen met de achterwielbesturing draagt dit systeem bovendien bij aan het realiseren van een zeer korte draaicirkel. Ook het adaptieve luchtveringsysteem met drie luchtkamers staat voor een grote bandbreedte van comfort tot sportiviteit. Bij hogere snelheden verlaagt de luchtvering de carrosserie automatisch met 10 mm. Dit verbetert de stroomlijn en dat betaalt zich uit in extra reikwijdte. Het actieve onderstel is in staat om elk wiel individueel aan te sturen om oneffenheden in het wegdek perfect op te vangen. De skysphere heeft gestroomlijnde 23 inch lichtmetalen velgen.

Interesse in de Audi Skysphere concept?

Laat hieronder uw gegevens achter en wij houden u vrijblijvend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Audi modellen van de toekomst.