1905: de oorsprong van Ames ligt in Leerdam


In 1905 begon oud-oom Jan Ames (14 jaar voor de geboorte van Jan Ames jr.) in Leerdam een smederij/winkel in rijwielen en huishoudelijke artikelen. Eén jaar later stapte zijn broer Engel ook in de zaak en werd dit bedrijf onder de naam van de ''Gebroeders Ames'' ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De twee broers, voormalige leraren aan een Ambachtsschool, hadden met hun smederij een constructiewerkplaats voor ogen maar gingen tot een tweewielerhandel over.

Vanaf het moment dat de eerste auto's hun intrede deden, werd ook een autohandel gestart en de broers verkochten Opel en Ford. De zaken liepen goed. In 1927 behaalden ze als Ford-dealer een recordomzet van niet minder dan 53 wagens in één maand.

Winkel Ames in Leerdam

Onderstaand bericht uit de krant laat zien dat er veel belangstelling was bij de opening van de showroom in 1926:

''Wat was daar een belangstelling. Zaterdagavond bij de opening van de showroom van Gebrs. Ames! We zijn ook wezen kijken. Kolossaal, wat een ruimte, wat een keurige tentoonstelling van auto's en rijwielen, wat een bloemenpracht! Hetgeen de volharding, durf en ondernemingsgeest van de Gebrs. Ames daar thans hebben gewrocht is iets eenigs, waar Leerdam en omgeving trotsch op mag zijn...''

De gebroeders Jan en Engel Ames waren de grondleggers van het Ames-bedrijf. In 1929 overleed Engel Ames, de vader van Jan Ames. Deze nam zijn plek in het bedrijf over naast oom Jan. 

Fietswinkel oud Ames
fietswinkel ames 1926

In 1920 beheerden de Gebrs. Ames ook een taxibedrijf.

Taxi bedrijf ames

Ames tijdlijn 1900 - 1950

Ames is 75 jaar Volkswagen dealer

Het is 75 jaar geleden dat Ames in 1947 het Volkswagen dealercontract heeft getekend. Wij zijn trots op onze rijke geschiedenis en daarom blikken wij gedurende de rest van het jaar regelmatig met veel plezier terug op mijlpalen uit de Ames historie. Ook organiseren wij op gezette momenten speciale Ames 75 Jaar acties.

Meer over Ames 75 Jaar

De tijdlijn van Ames

Download hier