Dit is de betekenis van alle ingewikkelde auto termen en afkortingen

ABS, AFL, ACC. U zou deze afkortingen vast al weleens gehoord hebben als het gaat om uw auto. Maar wat betekenen ze nou allemaal? Hieronder hebben wij de meest bekende afkortingen en auto termen voor u op een rijtje gezet in ons auto woordenboek. 

Afkortingen

ABS

Antiblokkeersysteem

ABS werkt door aantal sensoren op de wielen. Deze controleren of het wiel bij het remmen de neiging heeft om te slippen. In dit geval wordt de remkracht  teruggebracht tot wanneer het wiel niet meer slipt. Een auto die is uitgerust met ABS blijft tijdens het remmen te allen tijde bestuurbaar omdat de banden blijven rollen. Dit in tegenstelling tot een auto zonder ABS, die kan namelijk gaan glijden.

ACC

Adaptieve Cruise Control

ACC is een toevoeging aan de reguliere cruise control. Naast het constant aanhouden van de ingestelde snelheid houdt de ACC ook rekening met de afstand tot de voorligger. Dit zorgt er ook voor dat de zelfde afstand tot de voorligger altijd wordt aangehouden.

AFL

Adaptive Front Lighting

Met Adaptive Front Lighting volgen de lampen de stuurbewegingen van de auto. Wanneer de auto links of rechts  afslaat, draaien door AFL de koplampen mee zodat uw richting altijd verlicht wordt. AFL doet dit door middel van de stuurhoek te berekenen.

BAS

Brake Assist

BAS helpt u zo snel mogelijk tot stilstand te komen wanneer u een noodstop maakt. De remdruk wordt dan geoptimaliseerd. Wanneer er hard wordt geremd, herkent de BAS dit als noodstop en zal de remdruk maximaal opgevoerd worden.

EBD

Electronic Brake force Distribution 

EBD, of wel Elektronische Ramkrachtverdeling, is een systeem dat ervoor zorgt dat de remdruk over voor- en achterkant wordt verdeelt, zodat de auto stabiel blijft.

EPS

Electronic Power Steering

EPS is een elektrische vorm van stuurbekrachtiging. Dankzij de EPS stuurt u tijdens het inparkeren lichter, en een stuk zwaarder wanneer u sneller rijdt.

GPS 

Global Positioning System

Satelliet-navigatiesystemen werken met GPS, deze gegevens worden door het navigatiesysteem opgevangen. Door middel van GPS, ziet het navigtiesysteem waar u zich bevindt. Hierdoor kan het navigatiesysteem een route berekeken voor uw gewenste reis. 

HUD

Head-up Display

Bij een HUD wordt er belangrijke informatie geprojecteerd op de vooruit, binnen het zicht van de bestuurder.  Aangezien de bestuurder in dit geval de essentiele informatie direct in beeld heeft zorgt dit voor zowel meer veiligheid als comfort. 

MHEV

Mild Hybrid Electric Vehicle

Dit is een reguliere verbrandingsmotor waarbij kleine batterij aan is toegevoegd. Hierin kan energie worden opgeslagen die gerecupereerd wordt tijdens het remmen, zoals bij een full hybrid. Bij de MHEV is dit wat beperkter.

MMI

Een afkorting van Audi, die staat voor "multimedia interface". Dit is de algemene term die wordt gebruikt rond de Audi-technologieën die verbonden zijn met het informatie- en entertainmentsysteem in de auto.

PHEV

Plug-in Hybrid Electric Vehicle

Een plug-in hybride heeft twee soorten aandrijfvormen. De auto kan zowel worden aangedreven door een verbrandingsmotor, als door een elektromotor. 

RPD

Roll-over Protection Device

Een systeem dat ervoor zorgt dat de rolbeugel(s) tevoorschijn schieten (indien deze zijn ingetrokken) bij een dreigende koprol van de auto.

SUV

Sports Utility Vehicle

Benaming voor een auto met een MPV-achtige koets die zowel op als naast het asfalt uit de voeten kan, dankzij vierwielaandrijving en een grotere bodemvrijheid. De nadruk bij een SUV ligt bij het rijden op de openbare weg, maar ook offroaden behoort tot de mogelijkheden.

TSA

Trailer Stability Assist

TSA is een systeem waarvan de werking vergelijkbaar is met die van ESP (stabiliteitscontrole). TSA detecteert gevaarlijke slingerneigingen van een aanhanger en corrigeert deze door de slingeringen met stuurbewegingen van de auto te corrigeren.

Termen

Driver Alert

Een systeem van ŠKODA waarbij er na lange ritten een waarschuwingslampje wordt weergegeven om even pauze te nemen.

Keyless entry

Keyless Entry zorgt ervoor dat u de deur kunt vergrendelen door de portier vast te pakken wanneer uw sleutel nog steeds in uw zak zit. 

Lane Assist

Een systeem van Volkswagen die positie van de auto op de weg in de gaten houdt en in kan grijpen wanneer de bestuurder de rijbaan verlaat zonder richting aan te geven. Dit kan worden gedaan door middel van tegensturen of vibraties in de stoel.

Lane Change Warning System 

Lane Change Warning System helpt bij het waarnemen van voertuigen in uw dode hoek. Via camera's bij beide buitenspiegels word de dode hoek gemonitord. Wanneer hier zich een voertuig bevindt, ziet u dat via een lampje die brandt bij de buitenspiegel.  

Front Assist

Front Assist is een systeem van Volkswagen dat door middel van sensoren een mogelijke aanrijding kan detecteren en daarvoor alvast de remmen in een optimale stand brengt. Dankzij Front Assist de remweg zo kort mogelijk en een mogelijke aanrijding voorkomen. 

Head-up Display

De augmented Head-up Display projecteert op een veilige manier belangrijke informatie op de weg voor u, zodat u uw ogen niet van de weg af hoeft te halen. Voorbeelden hiervan zijn uw snelheid, de navigatie instructies of Adaptive Cruise Control.

Hill Hold

Hill hold helpt de bestuurder om makkelijker weg te rijden op een helling vanuit stilstand. Het zorgt ervoor dat de auto niet kan terugrollen op het moment dat de auto wilt gaan rijden. Hierdoor wordt de gevreesde hellingproef een stuk makkelijker gemaakt.

Night View Assist

Night View Assist is een systeem die ontwikkelt is om in het donker beter te kunnen zien. Het werkt via infraroodkoplampen en infrarood licht. De koplampen verlichten de weg met infrarood licht dat door een infraroodcamera wordt waargenomen. Dit beeld wordt weergegeven op het scherm. Night View Assist helpt u om sneller op gevaarlijke situaties in te grijpen. 

Park Assist

Een systeem van Volkswagen dat de auto semi-automatisch laat inparkeren. De bestuurder hoeft slechts gas te geven en bij te remmen, het sturen wordt automatisch gedaan.

Side Assist

Een systeem van SKODA waarbij twee radars gebruikt worden om verder te kijken dan de reguliere dodehoekwaarschuwing. 

Turning Assist

Turn Assist is een systeem van SKODA die tegenliggend verkeer in de gaten houdt. In situaties kan het de auto tot stilstand brengen en de alarmlichten aan zetten. 

 

Twijfelt u? 

Weet u na het zien van één van deze termen of afkortingen op uw dashboard niet zo goed wat u hiermee moet doen? Plan dan uw werkplaatsafspraak in en ons service team staat klaar om het probleem te verhelpen. 

Plan uw werkplaatsafspraak 

Lees ook

Amega Banendag wo, 27 februari
Op zaterdag 9 maart heten wij je van harte welkom op ons bedrijventerrein in Zwijndrecht (Langeweg 350, Zwijndrecht). Kom bij ons langs tussen 10:00 uur en 14:00 uur en zie welke mogelijkheden wij jou te bieden hebben!
Amega doneert 10 pc’s aan stichting Drechtsom vr, 22 februari
Stichting Drechtsom heeft tien computers gekregen van de Amega Groep zodat zij mee kunnen met de digitalisering in het onderwijs. Tegenwoordig worden boeken immers steeds vaker vervangen in het onderwijs door portals en online boeken. De computers zullen ingezet worden in het buurthuis om huiswerkbegeleiding te bieden voor de kinderen. Wij wensen Stichting Drechtsom het allerbeste toe in hun werk.