4 tips: zo presteert een plug-in hybride ook in de winter optimaal

Het is winter, en dat betekent dat nachtvorst regelmatig op de loer ligt. Het is algemeen bekend dat de vrieskou invloed heeft op de conditie van een auto. Maar hoe zit dat precies met een plug-in hybride? SEAT geeft vier tips om de accucapaciteit ook in de winter optimaal te kunnen benutten.

Tip 1: Laad de accu op als de auto nog warm is.

Een lage temperatuur is sterk van invloed op de elektrische actieradius van een plug-in hybride. Er zijn echter verschillende manieren om ’s winters het verlies van de accucapaciteit te beperken. De beste methode voor het opladen van de accu is de auto na gebruik direct in een (parkeer)garage te zetten, zodat deze zo min mogelijk warmte verliest. Aan het stopcontact laadt de accu van de nieuwe SEAT Leon PHEV in 5 uur tijd volledig op, met een thuislaadpunt duurt dit 3 uur en 40 minuten.


Tip 2: Voorverwarmen van het interieur.

Na een koude nacht is de temperatuur in de auto ook laag. Elektronische componenten presteren echter het beste bij 21,5 tot 22 graden Celsius. Als u vóór vertrek (met de auto aan de lader) het interieur enkele minuten voorverwarmt en de stoelverwarming aanzet, hoeft de accu niet direct een piekvermogen te leveren om de temperatuur naar een aangenaam niveau te brengen. De voorverwarming en stoelverwarming kunnen via de SEAT Connect-app op afstand worden bediend.


Tip 3: Rijd de eerste kilometers nog niet elektrisch.

In de winter is het raadzaam om de accu bij elke gelegenheid bij te laden. Zo kunnen het interieur van de auto en de accu worden voorverwarmd. Bij vertrek is het raadzaam om gedurende de eerste kilometers alleen de verbrandingsmotor te gebruiken. Op die manier wordt snel een ideale bedrijfstemperatuur opgebouwd, waarbij de accu vervolgens optimale prestaties levert. 


Tip 4: Een soepele rijstijl.

Bij een soepele rijstijl is het verbruik automatisch lager. Om in de winter het uiterste uit de accu van een plug-in hybride te kunnen halen, is een dergelijke rijstijl des te belangrijker. Door vroeg het gaspedaal los te laten en de auto uit te laten rollen, wordt de vrijgekomen bewegingsenergie direct in stroom omgezet, waarmee de accu kan worden bijgeladen.

Lees ook

Nieuwe SEAT Leon wint AUTOBEST 2021-award wo, 16 december
De nieuwe SEAT Leon is uitgeroepen tot ‘AUTOBEST 2021’, de Europese onderscheiding voor ‘Europa’s Beste Koop voor 2021’.
SEAT Leon scoort goed in AutoReview Multitest do, 19 november
De nieuwe SEAT Leon wint test na test, zo scoort hij ook goed in de AutoReview Multitest waar de nieuwe Leon niet onder doet voor de vergelijkbare modellen uit het segment van de premiummerken zoals de BMW 1-serie, Audi A3 Sportback en Mercedes A-klasse.