Volkswagen Groep neemt nieuw platformmodel in gebruik

De Volkswagen Groep zet vaart achter de ambitie om een toonaangevende speler te worden van individuele mobiliteit in het elektrische en gedigitaliseerde tijdperk. Daarom zal de Groep zijn succesvolle platformstrategie versterken. De producten en diensten van alle merken van de Groep moeten in de toekomst gebaseerd zijn op grotendeels gestandaardiseerde technische bases. Het nieuwe platformmodel van de Groep bestaat uit vier elementen: hardware, software, accu's/laden en mobiliteitsdiensten. Op die manier gaat de Volkswagen Groep de complexiteit verminderen, schaalvoordelen en synergieën tussen de merken benutten en de transformatie van de Groep, die al begonnen is, verder versnellen.

“Schaalvoordelen zijn absoluut van cruciaal belang. Ons platformmodel zal ons in een nog betere positie brengen om het volledige potentieel van de Groep te benutten. Door de krachten van onze sterke merken te bundelen, kunnen we onze toekomstige technologieën nog sneller opschalen zodat nog meer mensen ervan kunnen profiteren”, aldus Herbert Diess, CEO van Volkswagen AG, bij de presentatie van de jaarcijfers van het afgelopen boekjaar.

Met de Modular Electric Drive Toolkit (MEB) beschikt Volkswagen al over één van de krachtigste volledig elektrische platforms in de auto-industrie. Dit platform wordt nu wereldwijd opgeschaald met productie in Europa, China en de VS. In 2022 worden al 27 op MEB gebaseerde modellen aangeboden binnen de Groep. Bovendien gaat de Groep volgend jaar al de eerste modellen lanceren op basis van het Premium Platform Electric (PPE), die zich gaan kenmerken door een snellere acceleratie, een grotere actieradius en kortere laadtijden. Halverwege het midden van het decennium wil de Groep het Scalable Systems Platform (SSP) gaan ontwikkelen. Deze volgende generatie van volledig elektrische, volledig digitale en modulaire platforms, wordt de nieuwe basis waarop modellen van alle merken en segmenten kunnen worden gebouwd. 

Voor de ontwikkeling van software streeft Volkswagen ernaar om de komende jaren synergie-effecten te bereiken voor alle merken. Dit alles wordt gebaseerd op het VW.OS-besturingssysteem van Car.Software-Org., dat in 2020 is opgericht. Uiteindelijk moet het eigen aandeel in de ontwikkeling van autosoftware stijgen van de huidige 10 procent naar 60 procent. Car.Software-Org. ontwikkelt ook de technische fundamenten voor autonoom rijden, op data gebaseerde bedrijfsmodellen en nieuwe mobiliteitsdiensten. 

Daarnaast volgt Volkswagen ook een platformstrategie voor accu’s en laden: vanaf 2023 introduceert het concern een uniforme cel die wereldwijd wordt opgeschaald. In 2030 moet deze uniforme cel worden toegepast in ongeveer 80 procent van alle elektrische modellen van de Groep, ongeacht het merk. Volkswagen zal zo de kosten van accucellen met maximaal 50 procent verlagen. Om ervoor te zorgen dat aan de vraag naar accucellen kan worden voldaan, zijn Volkswagen en de partners van plan om in Europa tegen het einde van het decennium zes accufabrieken met een totale capaciteit van 240 gigawattuur te hebben gebouwd. De Groep is ook de drijvende kracht achter de uitbreiding van het openbare snellaadnetwerk in Europa, China en de VS. 

Het vierde element van het nieuwe platformmodel omvat mobiliteitsdiensten en andere diensten. Daartoe behoren onder meer de autodeeldiensten MOIA en WeShare. Naarmate het dienstenaanbod evolueert, verwerft Volkswagen systeemexpertise die het, waar nodig, samen met partners ontwikkelt. 

Geplande levering van 1 miljoen elektrische auto’s dit jaar 

Het grote elektrische offensief van Volkswagen werpt zijn vruchten af. In 2020 heeft de Groep zijn verkoop van volledig elektrische voertuigen meer dan verdrievoudigd. De Groep wil uiterlijk in 2025 wereldwijd marktleider zijn op het gebied van elektrische mobiliteit. Daartoe wil het bedrijf de komende vijf jaar ongeveer 46 miljard euro investeren in elektrische mobiliteit en de hybridisering van de vloot. In 2030 moet het aandeel van volledig elektrische auto’s in Europa gestegen zijn tot 60 procent.

Lees ook

Volkswagen AG presenteert technologische plannen voor accu’s en laden do, 18 maart
Tijdens de recente ‘Power Day’ heeft Volkswagen AG de plannen voor de ontwikkeling van accu’s en de uitbreiding van laadmogelijkheden tot 2030 geschetst. Het merk wil de complexiteit en de kosten van accu’s sterk te reduceren.
Volkswagen transformatie naar software-gedreven mobiliteitsaanbieder ma, 15 maart
Volkswagen zet vaart achter zijn streven om een software-gedreven mobiliteitsaanbieder te worden. Met de ACCELERATE-strategie bereidt het merk zich voor op de ingrijpende veranderingen in de autosector.