De zes belangrijkste voordelen van MEB

Volkswagen staat aan de vooravond van een ongekend e-offensief. Het nieuwe MEB-platform wordt straks de basis voor vele miljoenen elektrische auto’s, van de Volkswagen Groep én andere merken. Volkswagen stelt zijn modulaire elektrische platform namelijk ook beschikbaar voor andere fabrikanten. We zetten de zes belangrijkste voordelen van MEB op een rij.

1. Schaal

Het nieuwe MEB-platform (Modulare E-antriebs Baukasten) voor elektrische auto’s gaat door verschillende merken binnen de Volkswagen Groep worden gebruikt. Door op te schalen, kunnen de kosten van het ontwikkelen en produceren van elektrische auto’s fors worden verminderd, waardoor de verkoopprijzen verder kunnen worden verlaagd. Volkswagen biedt het MEB-platform daarom ook aan andere autofabrikanten buiten de Volkswagen Groep aan, om zo elektrische auto’s voor de massa mogelijk te maken.

2. Parijs

Het MEB-platform levert een belangrijke bijdrage aan het halen van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs. Om aan de hoge vereisten van het akkoord te voldoen, zou alleen al de Duitse vervoerssector de CO2-uitstoot in 2030 met meer dan 40 procent moeten verminderen. Dit is alleen mogelijk als er rond die tijd miljoenen elektrische auto’s rondrijden. Het MEB-platform van Volkswagen is een belangrijk instrument voor het in massa produceren van elektrische auto’s en kan een beslissende factor zijn om de ambitieuze doelen te kunnen halen.

3. Ruimte

Het MEB-platform is volledig gericht op efficiëntie. Door de slimme set-up kunnen de assen ver uit elkaar geplaatst worden, wat zorgt voor korte overhangen en ruime interieurs. Er is geen grote verbrandingsmotor die veel ruimte in beslag neemt. Een ruimte verslindende cardantunnel is ook overbodig. De aandrijving bestaat uit een elektromotor en transmissie geïntegreerd in de achteras. De batterij is perfect geïntegreerd in de bodem van de auto. Door deze constructie ontstaat ongekend veel ruimte. De nieuwe Volkswagen ID.3, de eerste auto op het MEB-platform, is ongeveer even lang als de Golf, maar biedt bijna de interieurruimte van de grotere Passat.

Bekijk modellen van de toekomst

4. Variatie

Het MEB-platform van Volkswagen is de basis voor een grote verscheidenheid aan elektrische auto’s. De carrosserie en het onderstel zijn van elkaar gescheiden. Daardoor kan elk merk zijn eigen unieke modellen bouwen op het MEB-platform. De ID.3, het eerste model van Volkswagen op basis van MEB, is een hatchback. Volkswagen heeft ook al de ID. CROZZ, ID. BUZZ en ID VIZZION onthuld, alle drie compleet verschillende auto’s, gebaseerd op MEB.

5. Klein

Het MEB-platform stelt ook kleine autofabrikanten in staat om kostenefficiënt elektrische auto’s te kunnen bouwen. De eerste partnership is inmiddels door Volkswagen aangekondigd. e.GO Mobile AG, bekend van onder meer de compacte e.GO Life, gaat op basis van MEB haar volgende generatie elektrische auto’s bouwen. e.GO, ontstaan in 2015, richt zich voornamelijk op elektrische voertuigen voor stedelijke gebieden. Een veelbelovend voorproefje van een mogelijke andere samenwerking is de ID. BUGGY. Volkswagen gaat hem zelf niet bouwen, maar carrosseriebouwers kunnen, net zoals vroeger, hun eigen versies ontwikkelen op basis van MEB.

6. Flexibel

Het flexibele batterijsysteem, dat is geïntegreerd in het MEB-platform, kan geheel worden afgestemd op het type auto. Voor auto’s die zijn ontworpen voor korte afstanden in de stad volstaat een batterij met een lagere capaciteit. Dit bespaart kosten. Een grotere batterij voor een familieauto biedt meer vrijheid. De ID.3, de eerste Volkswagen op het MEB-platform, komt beschikbaar met drie ranges, variërend van 330 tot 550 km (WLTP). De positie van de batterij in het midden van de auto resulteert in een laag zwaartepunt en een uitgebalanceerde gewichtsverdeling, met een dynamisch en uitgebalanceerd rijgedrag tot gevolg.

Bekijk ID.3

Lees ook

Volkswagen mobiliteitspartner van UEFA di, 28 mei
Volkswagen en UEFA hebben een overeenkomst gesloten die Volkswagen met ingang van 2018 voor een periode van vier jaar tot mobiliteitspartner van de UEFA maakt. Als ‘Officiële Mobiliteitspartner van UEFA Voetbal voor Landenteams’ is Volkswagen tevens betrokken bij het UEFA EURO 2020 EK-voetbal, dat voor het eerst in het zestigjarig bestaan van het toernooi in 13 landen wordt gespeeld. Bovendien heeft de Duitse autofabrikant als onderdeel van de overeenkomst een vergelijkbare rol voor het EK voor vrouwen, het EK onder 21 jaar, het EK Futsal en het eindtoernooi van de Nations League.
Volkswagen prijst oppermachtige Touareg 4.0 V8 TDI ma, 27 mei
De oppermachtige Volkswagen Touareg 4.0 V8 TDI 4MOTION is vanaf deze zomer leverbaar in Nederland. Met een vermogen van 310 kW/422 pk en een maximaal koppel van 900 Nm accelereert hij in 4,9 seconden van 0-100 km/u. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u.