Moet ik een auto Private Leasen of kopen? 

Moet ik een auto kopen of Private Leasen? Voor veel consumenten is dit een lastig dilemma. Lees hier alles over deze moeilijke maar belangrijke afweging. Wij zetten alle voor- en nadelen op een rijtje.

Wanneer het voordeliger is om een auto te leasen dan te kopen hangt van diverse situaties af. Het is dan ook moeilijk om deze berekening zelf te maken. Uit onderzoek van de consumentenbond uit 2016 is gebleken dat voor meer dan de helft van de leasebedrijven van toepassing is dat een auto leasen voordeliger is dan kopen, uitgaande van de 50% no-claim.

Schadevrije jaren belangrijk

De hoogte van de no-claimkorting op autoverzekeringen heeft invloed op het verschil in leaseprijzen. Bij 0% no-claim slaat de balans van leasen volledig door tot een voordeel. Bij veel schadevrije jaren (75%+) is kopen vaak voordeliger dan leasen. Dat neemt niet weg dat er per type auto, kilometrage en looptijd grote verschillen zitten.

Een auto kopen 

Wanneer u beslist zelf een auto te kopen, bent u eigenaar van de auto. Vanaf circa € 15.000 heeft u een nieuwe compacte auto (bijvoorbeeld een Volkswagen up!) en vanaf circa € 20.000 tot € 30.000 rijd u in een auto uit de middenklasse (bijvoorbeeld een Volkswagen Golf).

Een auto Private Leasen

Bij het Private Leasen van een auto betaalt u vaak een aanbetaling of borg gevolgd door een reeks maandelijkse betalingen. Het gaat hierbij om gloednieuwe auto’s. Meestal duurt de leaseovereenkomst tussen de één en vijf jaar. Aan het einde van de overeenkomst geeft u de auto terug aan de leasemaatschappij en regelt u uw volgende overeenkomst.

Alle voordelen op een rij

Voordelen auto kopen

vinkje U bent eigenaar van de auto totdat u de auto verkoopt of weg doet. Bij Private Lease moet u de auto na de looptijd altijd weer inleveren.  

vinkje Als u veel schadevrije jaren heeft opgebouwd, scheelt dit flink in de kosten voor de verzekering.

vinkje In tegenstelling tot een auto leasen of financieren heeft u geen BKR-registratie als u een auto gekocht heeft. Een BKR-registratie kan bijvoorbeeld invloed hebben op de hoogte van een hypotheek die u wilt afsluiten. 

vinkje Als u maar weinig rijdt (minder dan 10.000 kilometer per jaar), komt een eigen auto eerder in aanmerking dan een private lease auto, waar u vast zit aan een kilometerbundel. 

vinkje U bent als eigenaar van een auto flexibel en bent niet gebonden aan kilometrages die horen bij het Private Lease contract. Dit is vooral fijn als u niet iedere maand ongeveer evenveel kilometers rijdt. Wanneer u een auto koopt bent u daarom flexibel.

Voordelen Private Lease

vinkje Geen hoge aanschafkosten van een nieuwe of gebruikte auto.

vinkje U rijdt in de nieuwste modellen.

vinkje Zekerheid: u betaalt een vast bedrag per maand waar alles in zit. In het private lease maandbedrag zijn de kosten inbegrepen voor:

  • wegenbelasting 
  • all-riskverzekering
  • afschrijving
  • reparatie en onderhoud
  • bandenservice;
  • internationale pechhulp.

    U betaalt alleen de brandstof zelf.

vinkje Met private Lease betaalt u enkel voor gebruik en niet voor bezit. U bepaalt zelf de looptijd en kilometrage en betaalt hiernaar.

vinkje Indien u onverwachts toch meer blijkt te rijden dan uw gekozen kilometrage dan kan dit. U betaalt een voorafgestelde meerprijs per extra gereden kilometer per maand.

Wat is de trend?

Steeds vaker kiezen autokopers er voor om hun nieuwe auto te leasen in plaats van te kopen. Private leasen is voornamelijk populair omdat het mensen op een financieel aantrekkelijke manier in staat stelt telkens in de nieuwste modellen te rijden. Je hoeft bij private lease namelijk geen dure lening af te sluiten of een groot deel van je spaargeld aan te spreken.

Wat is goedkoper: private leasen of kopen?

Het is niet mogelijk om deze vraag eenduidig te beantwoorden, omdat dit per situatie sterk verschilt. Wel is het standaard zo dat indien u een nieuwe auto koopt met een lening u altijd meer betaalt dan als u zou Private Leasen. Een nieuwe auto kopen met eigen spaargeld is op papier een betere investering, omdat de auto van u is en u over de waarde van de auto beschikt. Bovendien betaalt u dan geen rente betaalt. Het grote financiële voordeel bij Private Lease is dat u geen risico loopt op (onverwachte) onderhouds- en reparatiekosten, deze kosten zijn immers verwerkt in het maandbedrag en kunnen dus nooit hoger uitvallen.

Interesse in Private Lease?

Bekijk hier onze Private Lease modellen

Heeft u een vraag over Private Lease?

Neem via onderstaand formulier contact met ons op. Wij behandelen uw aanvraag spoedig.

Lees ook

Wanneer wordt Private Lease afgekeurd? wo, 30 december
Veel mensen vragen zich of aan welke eisen u moet voldoen om in aanmerking te komen voor Private Lease en wanneer wordt uw Private Lease aanvraag afgekeurd? Wij hebben hier een blog over geschreven waarin alle eisen overzichtelijk in een rijtje staan.