Sinds 1 mei nieuw bandenlabel

Banden hebben sinds 1 mei een nieuw Europees bandenlabel gekregen met betere informatie. Het nieuwe label is bedoeld om meer duidelijkheid te scheppen over het brandstofverbruik, grip op nat wegdek, extern afrolgeluid en, indien van toepassing, de grip op sneeuw en ijs.  

Sinds 2012 zijn alle Europese autobanden verplicht voorzien van het Europees bandenlabel. Het label geeft informatie over het brandstofverbruik, de veiligheid en het geluid van de band. Het bandenlabel is verplicht voor banden van personenauto’s (C1), lichte bedrijfsauto’s (C2) en zware bedrijfsauto’s (C3).

 

Europa heeft lang gewerkt aan een nieuw bandenlabel. Sinds 1 mei is het nieuwe label verplicht. Er werd een effectiever labelsysteem gewenst en meer duidelijkheid over de wintereigenschappen van de band. Het doel van het label is om de CO2-uitstoot en de geluidsoverlast terug te dringen en de veiligheid in het verkeer te verhogen.

Heeft u vragen over uw banden? Bij alle service vestigingen van Ames Autobedrijf kunt u professioneel advies krijgen!

Maak hier een afspraak

 

Wat is er nieuw?

Er zijn een aantal verbeteringen gemaakt op het nieuwe label. Zo staat er nu een QR-code op het label. Met deze QR-code kunt u naar de openbare Europese producentendatabank gaan. Hier staat alle productinformatie, de classificatie en de bijbehorende technische informatie van de band.

Er zijn ook pictogrammen toegevoegd aan het label die aanvullende informatie geven over de bandenprestaties in weersomstandigheden met sneeuw en ijs. Zo zijn de winter- en vierseizoenenbanden gemarkeerd met een sneeuwvloksymbool om aan te geven dat de banden veilig zijn bij winterse omstandigheden.

Wat betekenen de letters en iconen?

1. Rolweerstand
Banden met een lagere rolweerstand hebben een lager brandstofverbruik. De indeling voor rolweerstand bestaat nu uit 5 klassen, van A (lage rolweerstand) tot E (hoge rolweerstand). Per klassen kan er tussen de 0,10 en 0,15 liter per 100 km brandstof bespaard worden. De categorieën F en G zijn weggeschrapt om het label duidelijker en leesbaarder te laten zijn.

2. Grip op nat wegdek
De indeling voor grip op nat wegdek wordt ook ingedeeld met de letters A (kortste remweg) tot en met E (langste remweg). De grip op een nat wegdek heeft invloed op de remweg van een voertuig onder natte weersomstandigheden. Het verschil tussen elk label kan oplopen tot een extra langere remweg van 3 tot 6 meter. Tussen de letters A en E zit dus al een verschil van 15 tot 30 meter extra remweg.

3. Extern rolgeluid
Het extern rolgeluid wordt aangegeven door middel van de letters A, B of C en het aantal decibel (dB). De golven op het oude label zijn vervangen door deze lettercertificatie. Het verschil tussen een band met een A-label en een C-label is meer dan 3 decibel. Zelfs bij een kleine toename van een paar decibel resulteert het in een groot verschil in geluidsniveau. Autobanden met een verschil van slecht 3 decibel produceren zelfs twee keer zo veel extern geluid.

4. Sneeuwsymbool
Het ‘sneeuwsymbool’ laat zien of een band geschikt is voor gebruik bij hevige sneeuwcondities.

5. IJssymbool
Het ‘ijssymbool’ geeft weer of een band geschikt is voor gebruik bij zeer hevige sneeuw- en ijscondities.

Hoe werkt het?

Het bandenlabel is bedoeld om mensen een bewuste keuzen te laten maken. Ook wilt Europa hiermee de verkeersveiligheid verhogen en de belasting van het milieu verminderen. Het bandenlabel gaat verder dan de energie labels van auto’s. Hierbij wordt alleen informatie gegeven over het energieverbruik. Het bandenlabel richt zich ook op geluid en veiligheid. Bij de veiligheid van de band wordt er gekeken naar de mate waarin de band remt in natte omstandigheden.

In onderstaande video legt Kies de Beste Band de werking van het Europese bandenlabel duidelijk uit. 

 

Heeft u vragen over uw banden? Bij alle service vestigingen van Ames Autobedrijf kunt u professioneel advies krijgen!

Maak hier een afspraak

 

Lees ook

Tips om de actieradius van uw elektrische auto te vergroten do, 22 april
Met een elektrische auto kan er stress komen of de bestemming gehaald gaat worden. Wij geven u alle tips om de actieradius te vergroten!
Android Auto nu ook in Nederland beschikbaar di, 06 april
Dankzij Android Auto gebruik je eenvoudig en veilig de apps van je Android telefoon terwijl je op de weg bent. Nu ook beschikbaar in Nederland.