NL
078 - 6143322

Elektrisch rijden is de laatste jaren flink in populariteit gestegen. Maar, hoe werkt dat als u op vakantie gaat met een elektrische auto? Is dat wel te doen met de actieradius? Met de juiste voorbereidingen kunt u zonder laadstress op reis. Laat de vakantie maar beginnen!

 

In Nederland hebben we de laadinfrastructuur op orde. In sommige landen is dit een stuk minder goed geregeld. Het is goed om hier op voorbereid te zijn wanneer u naar een vakantiebestemming vertrekt. Ook is het goed om rekening te houden met de landen waar u doorheen reist. Hieronder geven wij u 4 tips over hoe u voorbereid op reis kunt gaan met uw elektrische auto.

1.    Plan vooruit

Niet alleen de route, maar ook de benodigdheden. Naast een eventuele milieupas, reisdocumenten, rijbewijzen en andere verplichte uitrusting, kan het noodzakelijk zijn om een speciale laadpas aan te vragen voor het land waar u doorheen of naartoe reist. In sommige landen worden de Nederlandse laadpassen namelijk niet geaccepteerd. Wanneer u dit enkele dagen voor vertrek ontdekt, wordt het lastig om de juiste laadpas nog op tijd binnen te krijgen. Er zijn namelijk verschillende laadpasverstrekkers, voor verschillende landen en er zijn verschillende opties voor laadpassen die werken in het buitenland, bijvoorbeeld een laadpas met een abonnement of een gratis laadpas.

 

Ook is het belangrijk iets vooruit te denken over waar u gaat laden. In het buitenland kunnen de laadplekken iets verder uit elkaar liggen. Daarnaast komt het iets vaker voor dat een laadpaal in storing staat. Het is dan ook aan te raden om iets frequenter te stoppen en niet tot het uiterste door te rijden. Laadplekken kunt u steeds vaker vinden langs snelwegen bij benzinestations en op drukbezochte locatie zoals parkeergarages en winkelcentra. Informatie over waar te laden kunt u vinden in verschillende applicaties zoals Chargemap. Het is ook slim om applicaties te downloaden van grote laadpaalaanbieders in het buitenland; vaak kunnen die naast locatie ook aangeven of de laadpalen bezet of vrij zijn.

2.    Reserveer een laadpaal bij uw accommodatie

Wanneer u een vakantie boekt kunt u soms zelfs al filteren op accommodaties met oplaadmogelijkheden. Dan kan uw auto opladen terwijl u lekker bij het zwembad ligt. Het kan echter vaak wel druk zijn bij deze laadpalen; dus is het slim om dit van te voren al te reserveren bij uw boeking. Op sommige grote en bekende online boekingssites is dit al mogelijk.

3.    Houd rekening met een verminderde actieradius

Een elektrische auto geeft toch meteen aan hoeveel kilometer de auto nog kan rijden? Dat klopt, maar dit is grotendeels gebaseerd op uw gewoonlijke rijgedrag en onder normale omstandigheden. Verschillende factoren hebben effect op uw actieradius. Zo is de conditie van uw auto erg belangrijk voor een zo lang mogelijke actieradius. Bij Ames controleren we uw auto op essentiële punten voor het seizoen door middel van de vakantiecheck. Heeft u een te lage bandenspanning of is uw auto toe aan een bandenwissel? Ook dan staan we bij Ames voor u klaar.

 

Daarnaast zijn er ook omgevingsfactoren, zoals bergen en de weersomstandigheden, die ervoor kunnen zorgen dat uw batterij sneller leeg gaat. Ook het gebruik van de auto heeft effect op uw actieradius. Denk aan het langere tijd aanzetten van de airco en de radio, of het aanpassen aan de snelheidsregels in het buitenland. Verder heeft u wellicht meer spullen en mensen mee op vakantie. Meer lezen over hoe u zo effectief mogelijk om kunt gaan met de actieradius van uw voertuig? 

 

Lees de tips hier

 

Plan direct uw afspraak in

NL

4.    Pak een 230V/Type 3 laadkabel in

De kans is klein dat u de laadkabel gaat gebruiken, maar mocht u in een situatie terecht komen waarbij u de laadpaal niet meer kunt halen, dan is dit uw grootste vriend. Met dank aan deze kabel kunt u dan ook bij een normaal stopcontact opladen. In sommige landen kan het zelf voorkomen dat laadpalen alleen maar een type 3 laadkabel aansluiting hebben, dus het kan nooit kwaad om de kabel in te pakken als u op reis gaat. Let hierbij wel op dat laden via een normaal stopcontact langer duurt dan bij de laadpaal.

Met deze tips kunt u kilometers naar uw vakantiebestemming rijden in uw elektrische voertuig.