Wintersporters slecht voorbereid op weg 

Van de miljoen Nederlanders die hun vakantie vieren op de pistes gaat een groot deel slecht voorbereid. Zo gaat van de 85% vakantiegangers die met de auto gaan maar liefst 120.000 zonder sneeuwketting de bergen in.

Gebruik

En van de automobilisten die wél kettingen in de auto hebben liggen, weet een vijfde niet of ze wel de juiste maat hebben. Bovendien gaan 50.000 mensen naar bijvoorbeeld Zwitserland, Italië en Oostenrijk met zomerbanden. In veel landen is dat pertinent verboden.

Deze opvallende uitkomsten komen uit onderzoek van Markteffect (in opdracht van garagebranchevereniging Bovag) onder duizend automobilisten die richting de sneeuw reizen. "Als je het omrekent, riskeren dus 300.000 wintersporters boetes die kunnen oplopen tot wel 5000 euro", zegt woordvoerder Tom Huyskens van Bovag.

Tegen de 30 procent heeft nog nooit geoefend met het bevestigen van sneeuwkettingen en kan dus - als de weersituatie daarom vraagt - voor onaangename verrassingen komen te staan. "Wij zeggen altijd: oefen thuis, dat is echt geen overbodige luxe."

 

Ames Wintersportacties

Ames biedt ondersteuning op dit gebied door sneeuwkettingen aan te bieden en onder andere een winterverzorgingspakket. Voor vragen over hoe de sneeuwkettingen werken kunt u langs komen bij onze vestigingen.

Bekijk actie

Geen controle

Bovag vindt de uitkomst des te verrassender omdat de afgelopen maand enorme hoeveelheden sneeuw zijn gevallen in het zuiden van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Soms was zelfs sprake van evacuatie van hele dorpen. "Dan zou je denken: mensen zijn gewaarschuwd." Uit het onderzoek blijkt verder dat veel wintersporters denken sneeuwkettingen niet nodig te hebben. En één op de tien zegt "dat er toch niet gecontroleerd wordt".

Desinteresse?

Zijn Nederlandse wintersporters niet goed op de hoogte van de voorschriften, of is het desinteresse? "De pakkans kan als redelijk klein worden ingeschat", zegt Huyskens. "Maar als je gevaar veroorzaakt op zo'n weg waar een verplichting geldt, kun je forse boetes aan je broek krijgen. Het lijkt wel alsof het mensen soms niks uitmaakt. Terwijl de lokale bevolking daar met vierwielaandrijving rondrijdt, met sneeuwkettingen aan boord, met de juiste banden."

 

Bron: www.nos.nl

sneeuwketting

Lees ook

Het succes van Ames toegelicht in Lifestyle Dordrecht wo, 03 januari
Ames Autobedrijf viert dit jaar haar 70-jarig bestaan en dat is ook bij de plaatselijke media niet onopgemerkt gebleven. In een artikel in het maandelijks magazine Lifestyle Dordrecht legt directeur Leen de Koning het succes uit van 70 jaar Ames Autobedrijf.
Van beeldscherm naar buitenwereld met ‘Snelweg Sprookjes’ vr, 18 januari
Volkswagen introduceert ‘Snelweg Sprookjes’, een interactieve luisterapp speciaal voor kinderen. Dagelijks brengen duizenden kinderen tijd door in de auto en met de app creëert Volkswagen een interactief voorleesmoment voor het hele gezin. Snelweg Sprookjes is afgestemd op objecten langs de snelweg, het tijdstip, het weer en het overige verkeer en geeft daarmee de buitenwereld een actieve rol in de luisterverhalen. Kinderen kijken namelijk tegenwoordig eerder naar een beeldscherm dan naar buiten. In 2018 is schermtijd onder kinderen zelfs sterk toegenomen.1 Door kinderen op een interactieve manier 'voor te lezen' in de auto, worden ze op zowel taalkundig als creatief gebied gestimuleerd. Snelweg Sprookjes is tot stand gekomen in samenwerking met De Nationale Voorleesdagen van Stichting Lezen en bekende kinderboekenschrijvers onder wie Herman en Babette van Veen, Daan Remmerts de Vries en Joke van Leeuwen.