Van beeldscherm naar buitenwereld met de Volkswagen ‘Snelweg Sprookjes’

 

Volkswagen introduceert ‘Snelweg Sprookjes’, een interactieve luisterapp speciaal voor kinderen. Dagelijks brengen duizenden kinderen tijd door in de auto en met de app creëert Volkswagen een interactief voorleesmoment voor het hele gezin. Snelweg Sprookjes is afgestemd op objecten langs de snelweg, het tijdstip, het weer en het overige verkeer en geeft daarmee de buitenwereld een actieve rol in de luisterverhalen. Kinderen kijken namelijk tegenwoordig eerder naar een beeldscherm dan naar buiten. In 2018 is schermtijd onder kinderen zelfs sterk toegenomen.1 Door kinderen op een interactieve manier 'voor te lezen' in de auto, worden ze op zowel taalkundig als creatief gebied gestimuleerd. Snelweg Sprookjes is tot stand gekomen in samenwerking met De Nationale Voorleesdagen van Stichting Lezen en bekende kinderboekenschrijvers onder wie Herman en Babette van Veen, Daan Remmerts de Vries en Joke van Leeuwen.

 

De interactieve app werkt op alle snelwegen in Nederland en integreert niet alleen objecten in de directe omgeving van de snelweg, maar ook het weer, het verkeer en de tijd in de luisterverhalen. Om de sprookjes te laten inspelen op de omgeving zijn de snelwegen hiervoor speciaal, met een focus op elementen als tunnels, masten, borden en molens, in kaart gebracht. De interactieve verhalen luister je met het hele gezin via het audiosysteem van de auto.

Luisterapp stimuleert ontwikkeling kind

In Nederland rijden zo’n 1 miljoen Volkswagens rond, waarin dagelijks duizenden kinderen tijd doorbrengen op de achterbank. Veel van die tijd wordt, steeds vaker, met een scherm doorgebracht. Zo maken basisschoolleerlingen minimaal een keer per dag gebruik van de televisie (70 procent), tablet (51 procent) en smartphone (47 procent), terwijl het aantal uren dat gelezen wordt minder dan een uur per dag is.2 Door kinderen op een interactieve manier 'voor te lezen' in de auto, worden ze op zowel taalkundig als creatief gebied gestimuleerd. Uit onderzoek blijkt dat luisterboeken een positieve invloed hebben op kinderen. Het helpt hen bij het begrijpen van moeilijke woorden en zinnen. Ook wordt door regelmatig voorlezen de cognitieve, sociaal-emotionele, lichamelijke en creatieve ontwikkeling gestimuleerd.3 Door het beleven en luisteren van Snelweg Sprookjes maken kinderen contact met de buitenwereld en zijn ze tegelijkertijd bezig met taal en fantasie.

De Nationale Voorleesdagen

Snelweg Sprookjes van Volkswagen is tot stand gekomen in samenwerking met De Nationale Voorleesdagen. De Nationale Voorleesdagen vinden plaats van 23 januari tot en met 2 februari 2019 en is een project van Stichting Lezen.

'Snelweg Sprookjes van Volkswagen creëert op een innovatieve manier een extra voorleesmoment voor de hele familie. Het (voor)lezen van digitale kinderboeken heeft namelijk een positief effect op het verhaalbegrip, de taalontwikkeling en de woordenschat. Digitale kinderboeken bevatten extra vertelmiddelen die in een gedrukt boek niet mogelijk zijn, zoals filmpjes, een gesproken versie en een woordenboek. Die komen het begrip, de taalontwikkeling en de woordenschat ten goede’, aldus Gerlien van Dalen, de directeur van Stichting Lezen.


Herman en Babette van Veen

Snelweg Sprookjes biedt vier interactieve luisterverhalen, geschreven door bekende schrijvers. Een van de sprookjes, ‘De waarschuwertjes’, is geschreven in samenwerking met Herman en Babette van Veen. Daarnaast hebben Herman van Veen en Babette haar zus Anne van Veen het verhaal ingesproken. Ook kinderboekenschrijvers Daan Remmerts de Vries, bekroond met een Gouden en meerdere Zilveren Griffels voor zijn kinderboeken, en Joke van Leeuwen, bekend van de verfilmde boeken ‘Iep!’ en ‘Toen ik’ en bekroond met meerdere prijzen zoals een Gouden en Zilveren Griffels, schreven verhalen voor de app.

Nu te downloaden

De app is vanaf vandaag, een week voor de start van de Nationale Voorleesdagen, gratis te downloaden voor zowel Android als iOS. De app is bedoeld voor kinderen vanaf 5 tot en met 11 jaar. Meer informatie over deze innovatieve en interactieve luisterapp is te vinden op www.volkswagen.nl/snelwegsprookjes.

Lees ook

McDonald’s onthult exclusieve Volkswagen e-Golf McDrive Edition ma, 26 november
McDonald’s onthult vandaag ’s werelds eerste én enige elektrische auto speciaal ontworpen voor de McDrive. De e-Golf McDrive Edition is uitgerust met bijzondere features voor de ultieme McDrive experience, zoals een innovatief Ambience Control System, een Electric Heating Compartment, Cupholder Cooling System en speciale, klikbare eettafeltjes waar je McDonald’s favorieten precies op maat in passen. De one-of-a-kind Volkswagen e-Golf McDrive Edition wordt geveild op het Ronald McDonald Kinderfonds Gala en de opbrengst van deze unieke concept car zal ten goede komen aan het Ronald McDonald Kinderfonds.
Volkswagen restaureert 52 jaar oude Annie ma, 31 december
Kathleen Brooks kocht haar Kever in december 1966 in Riverside, Californië. Sindsdien heeft ze met Annie – zoals ze de rode Volkswagen noemt – meer dan 560.000 kilometer gereden. Ofwel, zo’n veertien keer de wereld rond. Kathleen is nu 73, en nog steeds gebruikt ze Annie om naar haar werk te gaan.