Volkswagen restaureert 52 jaar oude Annie

 

Kathleen Brooks kocht haar Kever in december 1966 in Riverside, Californië. Sindsdien heeft ze met Annie – zoals ze de rode Volkswagen noemt – meer dan 560.000 kilometer gereden. Ofwel, zo’n veertien keer de wereld rond. Kathleen is nu 73, en nog steeds gebruikt ze Annie om naar haar werk te gaan.

Volkswagen hoorde vorig jaar van het bijzondere verhaal en deed Kathleen het aanbod om Annie te restaureren in de Mexicaanse fabriek waar ooit de Kevers voor de Noord-Amerikaanse markt van de band liepen. In de afgelopen elf maanden heeft een team van zo’n zestig Volkswagen-medewerkers Annie teruggebracht in nieuwstaat. Ook is er een aantal extra’s toegevoegd om de hechte relatie tussen Kathleen en haar Kever te vieren.

“Annie en ik lijken op elkaar”, zegt Kathleen met een lach. “Ze was oud, gedeukt, verroest, ze glansde niet meer, maar weet je? Ze doet het altijd! En als ik maar zo goed mogelijk voor haar blijf zorgen, zal ze het ook blijven doen.”

Ames Classic Cars

Wij zijn trots op de rijke historie van Ames Autobedrijf en de merken die wij voeren. Door de jaren heen heeft Ames unieke Classic Cars verzameld, elk met een eigen verhaal.  Zo hebben wij maarliefst 7 unieke Volkswagen Kevers in beheer, die allemaal in onze diverse showrooms zijn te bewonderen.

Bekijk Ames Classic Cars

Annie VW
Annie VW voor

Flinke restauratie

Er moest flink wat aan Annie gebeuren. Haar bodemplaat was op plekken volledig doorgeroest en er waren problemen met de ophanging, transmissie en het elektrische systeem. In elf maanden tijd hebben de Volkswagen-medewerkers zo’n veertig procent van alle componenten vervangen en precies 357 originele delen gerestaureerd. Om tot de originele carrosseriekleur te komen, heeft het team een monster genomen van de onaangetaste lak in het dashboardkastje.

Sommige onderdelen van de auto zijn door Volkswagen verbeterd. Zo heeft Annie de schijfremmen van een latere Kever gekregen, een modern audiosysteem dat lijkt op een oude Kever-radio, nieuwe bedrading, een opgewaardeerde wielophanging en een gereviseerde versnellingsbak. Daarbij is de motor compleet uit elkaar gehaald, schoongemaakt, verbeterd en weer in elkaar gezet. De met leer beklede stoelen zijn nu getooid met de geborduurde namen ‘Kathleen’ en ‘Annie’.

Annie restauratie
Annie lassen
Annie restauratie 2

Met hart en ziel

Volgens projectmanager Augusto Zamudio was het doel niet om van Annie een museumwaardige Kever te maken. “Het gaat erom dat Kathleen nog vele jaren van haar auto kan genieten”, zegt hij. “Het restauratieproces was behoorlijk uitdagend, maar we hebben er echt hart en ziel in gestoken. Toen Annie hier arriveerde begrepen we vrijwel meteen de innige band die Kathleen met haar Kever heeft. Dat motiveerde ons enorm.”

 

Toen Kathleen begin dit jaar afscheid moest nemen van Annie, schreef ze een briefje aan de leden van Zamudio’s team. Ze bedankte iedereen voor de moeite en vroeg de Volkswagen-medewerkers om goed voor haar Kever te zorgen. Het team schreef terug: “We hebben met veel liefde aan Annie gewerkt. Het was een emotioneel moment toen we haar na al die tijd moesten teruggeven, maar we zijn blij dat Kathleen en haar Kever nu weer bij elkaar zijn.”

Lees ook

McDonald’s onthult exclusieve Volkswagen e-Golf McDrive Edition ma, 26 november
McDonald’s onthult vandaag ’s werelds eerste én enige elektrische auto speciaal ontworpen voor de McDrive. De e-Golf McDrive Edition is uitgerust met bijzondere features voor de ultieme McDrive experience, zoals een innovatief Ambience Control System, een Electric Heating Compartment, Cupholder Cooling System en speciale, klikbare eettafeltjes waar je McDonald’s favorieten precies op maat in passen. De one-of-a-kind Volkswagen e-Golf McDrive Edition wordt geveild op het Ronald McDonald Kinderfonds Gala en de opbrengst van deze unieke concept car zal ten goede komen aan het Ronald McDonald Kinderfonds.
Volkswagen Zwickau eerste getransformeerde autofabriek ter wereld vr, 16 november
Volkswagen gaat vanaf 2025 één miljoen elektrisch aangedreven voertuigen per jaar bouwen. Op dit moment ontstaat in Zwickau de grootste EV-fabriek van Volkswagen. Nu worden hier nog Golfs gebouwd, maar eind 2019 - over ruim een jaar - start daar de productie van de ID. Dat betekent dat Volkswagen een complete fabriek ombouwt van interne verbrandingsmotoren naar e-mobiliteit. Vanaf 2021 rollen er zes elektrisch aangedreven modellen voor drie merken van de Volkswagen Groep van de lijn, met een beoogde productie van 330.000 e-auto’s per jaar.