Nieuwe techniek moet slapende bestuurder veilig naar de berm leiden 

Volkswagen heeft in zijn nieuwste modellen technologie aan boord die ervoor moet zorgen dat een onwel geworden of in slaap gevallen bestuurder veilig naar de berm wordt geleid. De technologie kan mogelijk talloze mensenlevens per jaar redden, melden bronnen aan het AD.

 

 

 

 

In slaap vallen achter het stuur zorgt jaarlijks voor talloze verkeersdoden. Volgens de ANWB wordt in Nederland een op de vijf ernstige verkeersongelukken veroorzaakt door vermoeidheid. Niet vreemd dus dat autofabrikanten hun modellen steeds vaker voorzien van technologie zoals camera's om te voorkomen dat bestuurders achter het stuur in slaap vallen.

 

 

 

Wanneer zware vermoeidheid of in slaap vallen wordt geconstateerd, geven de auto's waarschuwingssignalen, bijvoorbeeld via geluiden of een trilling in het stuur. Maar Volkswagen gaat nog een stap verder. Als de sensoren van de nieuwe VW Touareg geen stuur-, rem- of versnellingsactiviteit van de bestuurder detecteren, activeert het systeem verschillende vrij opvallende alarmeringssystemen.

De auto probeert de bestuurder in eerste instantie te wekken door te remmen en waarschuwt ondertussen andere bestuurders voor het potentiële gevaar door de alarmlichten te activeren. Vervolgens stuurt de auto binnen het wegvak van links naar rechts en als dat niet helpt, zal de auto uit zichzelf langs de weg stoppen. Het systeem maakt onderdeel uit van het Drivers Assistance Pack Plus in de Touareg. Het is niet bekend of en wanneer VW het systeem in de rest van zijn modellen gaat doorvoeren.

Bekijk hier de VW Touareg

Lees ook

Nieuwe VW Golf is een mensenredder do, 19 december
De nieuwe Volkswagen Golf is de eerste auto in zijn klasse die zichzelf in veiligheid brengt zodra de bestuurder onwel of bewusteloos wordt. Dit zegt het AD.
Eerste ID.3 rolt van band in grootste e-fabriek van Europa ma, 04 november
Volkswagen heeft vandaag met de productiestart van de ID.3 een nieuwe mijlpaal bereikt in de transformatie naar de elektrische toekomst.