125 jaar SKODA: wat maakt een slim idee ‘Simply Clever’?

SKODA kickt op slimme oplossingen. Meer dan 60 Simply Clever-uitvindingen maken het leven van de moderne automobilist makkelijker. Waar komt Simply Clever vandaan en wat maakt een slim idee daadwerkelijk Simply Clever?

De paraplu in het portier is misschien wel het bekendste voorbeeld van Simply Clever. Dat idee werd in 2001 geïntroduceerd op de eerste generatie SUPERB. Meer slimme vondsten volgden in 2003, met de tijdens de Frankfurt Motor Show onthulde conceptcar van de ROOMSTER. Bezoekers van de beurs waren vol lof over zijn verschuifbare achterbank en draaibare voorstoelen. Hun enthousiaste reacties motiveerden ŠKODA om met meer unieke en praktische ideeën te komen.

 

Bekijk hier SKODA modellen

Simply Clever sinds 1925

SKODA en slimme oplossingen gaan al sinds 1925 hand in hand. Want vlak nadat Laurin & Klement een strategische fusie met ŠKODA aangingen, kwam de uitgekiende 110 op de markt. Klanten konden kiezen uit vijf versies van de auto, die allemaal op hetzelfde ladderchassis werden gebouwd. Viel de keuze op een auto met drie zitrijen, dan kon de middelste zitrij worden neergeklapt om de passagiers op de achterste bank meer beenruimte te geven. Op warme dagen bood de open te klappen voorruit verkoeling. Over koel blijven gesproken: als je wel eens een kofferbak hebt leeggehaald om bij het reservewiel te komen, snap je waarom de reservewielen bij de LAURIN & KLEMENT / SKODA 110 op de spatborden zijn geplaatst.

Een later voorbeeld van Simply Clever zijn de ski’s die in 1935 onder de voorwielen van de ŠKODA POPULAR werden bevestigd. Met kettingen om de aangedreven achterwielen, konden de gendarmerie en de agenten van de belastingdienst langs de grens in het Tsjechische Reuzengebergte patrouilleren. De ski’s waren gemaakt van gewaxt essenhout, zodat de sneeuw er niet aan vast plakte.

Meer dan 60 Simply Clever-oplossingen

Tegenwoordig gebruikt SKODA meer dan 60 Simply Clever-oplossingen om het leven van de automobilist gemakkelijker te maken. Sommige zijn standaard, voor andere moet je bijbetalen. Publiekslievelingen zijn de paraplu in de bestuurdersdeur, de ijskrabber in de tankklep (vaak met profieldieptemeter) en de nieuwe dop voor de ruitensproeiertank, die verandert in een trechter zodra je hem opent. De SKODA SCALA en KAMIQ kregen de slimme dop als eerste.

De productontwerpers zitten niet stil. Zo is de SKODA KAMIQ ook uit te rusten met automatische deurbeschermers, die krassen en deuken helpen voorkomen. Het opbergnet onder de hoedenplank is net zo handig. Hier kun je een natte paraplu laten opdrogen of losse artikelen zoals kledingstukken een eigen plekje geven. Over de bagageruimte gesproken: veel SKODA-rijders zweren bij de uitneembare LED-lamp.

Als je achter het stuur van een SKODA zit, hoef je niet lang te zoeken naar een Simply Clever-functie. De parkeertickethouder bij de A-stijl of het afvalbakje met deksel in het deurvak, bijvoorbeeld. Of de multimediahouder tussen de voorstoelen. In deze handige tray kun je een telefoon, de contactsleutel en wat muntgeld opbergen.

Wat maakt een slim idee Simply Clever?

SKODA gebruikt enquêtes met bestaande en potentiële klanten om te achterhalen welke nieuwe functies voor hen nuttig zouden zijn. Vervolgens worden er teams van experts opgetrommeld om de situaties na te bootsen en met een oplossing te komen. Suggesties voor nieuwe ideeën komen ook van de SKODA-medewerkers. Ze rijden bijna allemaal auto en bedenken regelmatig een oplossing om het leven de automobilist gemakkelijker en comfortabeler te maken.

Wat gebeurt er met al die suggesties? Eerst wordt gekeken of ze bij het merk SKODA passen en voldoen aan de behoeften van de klant. Ook moet het inderdaad een nuttig doel dienen, eenvoudig te gebruiken zijn en betrouwbaar werken. Voordat een nieuw Simply Clever-idee daadwerkelijk in productie gaat, moet het talloze stresstests ondergaan. Als het dan ook nog aan SKODA’s hoge veiligheidseisen voldoet, wordt het in productie genomen.

Lees ook

SKODA bestaat 125 jaar ma, 20 januari
ŠKODA AUTO viert dit jaar feest! In 2020 is het 125 jaar geleden dat de onderneming werd opgericht, en 115 jaar sinds het bedrijf met de productie van auto’s begon. Daarnaast vieren ook diverse historisch belangrijke ŠKODA-modellen dit jaar opvallende jubilea.
SKODA produceert 7 miljoenste OCTAVIA wo, 26 februari
In SKODA’s belangrijkste fabriek in Mladá Boleslav is de 7 miljoenste OCTAVIA van de productielijn gerold sinds de introductie van de allereerste OCTAVIA in 1959. Afgelopen jaar verkocht ŠKODA 363.700 exemplaren van zijn bestseller en eind 2019 vierde de nieuwste, vierde generatie van de OCTAVIA zijn wereldpremière.