ŠKODA produceert 7 miljoenste OCTAVIA

In ŠKODA’s belangrijkste fabriek in Mladá Boleslav is de 7 miljoenste OCTAVIA van de productielijn gerold sinds de introductie van de allereerste OCTAVIA in 1959. Medio jaren ’90 was de eerste generatie van de hedendaagse OCTAVIA de allereerste ŠKODA die volledig onder de vlag van de Volkswagen Groep werd ontwikkeld. Sindsdien heeft het succes van de OCTAVIA de basis gelegd voor de continue groei van het Tsjechische merk. Afgelopen jaar verkocht ŠKODA 363.700 exemplaren van zijn bestseller en eind 2019 vierde de nieuwste, vierde generatie van de OCTAVIA zijn wereldpremière.

Met een zee aan ruimte en moderne technologie heeft de OCTAVIA sinds 1959 wereldwijd al vele harten gewonnen. Destijds was hij het achtste model van ŠKODA met een moderne, onafhankelijke ophanging voor alle wielen en tevens het achtste model van het merk sinds de Tweede Wereldoorlog. Daarom kreeg hij de naam OCTAVIA, wat is afgeleid van ‘octo’, het Latijnse woord voor het getal acht. In twaalf jaar tijd produceerde ŠKODA zo’n 400.000 exemplaren van het model.

Tijdens de ‘Mondial de l’Automobile’ in Parijs presenteerde ŠKODA in de herfst van 1996 de eerste generatie van de hedendaagse OCTAVIA; de eerste ŠKODA sinds decennia in de compacte middenklasse. Het was tevens het eerste model van de autofabrikant dat volledig onder de vlag van de Volkswagen Groep werd ontwikkeld. Een jaar later, in 1997, produceerde ŠKODA al zo’n 61.000 exemplaren, het jaar erop gevolgd door meer dan 117.500 OCTAVIA’s, bijna een verdubbeling. Tegen 2010 stond de teller van deze eerste generatie OCTAVIA, die inmiddels parallel liep aan zijn opvolger, op 1.440.000 auto’s.

Wereldauto

In maart 2004 debuteerde de tweede generatie van de OCTAVIA op de autosalon van Genève, die het succes van zijn voorganger naadloos voortzette. Van dit model produceerde ŠKODA zo’n 2,5 miljoen exemplaren. Het werd een echte wereldauto. In 2005 startte ŠKODA de productie van het model ook in de Aurangabad-fabriek in India, in 2007 gevolgd door Shanghai Volkswagen (nu SAIC Volkswagen Automotive Co. Ltd.) dat de tweede generatie OCTAVIA bouwde voor de Chinese markt. Vanaf 2009 rolde het model tevens van de band in Rusland, in de fabriek van de Volkswagen Groep in Kaluga

De derde generatie van de OCTAVIA zag in 2012 het levenslicht en een jaar later ging de productie van start in de Oekraïne en in Kazachstan. In 2017 volgde een grondige update van deze OCTAVIA, die voor het eerst ook een scala aan connectiviteitsopties bood. Tot dusver heeft ŠKODA van deze OCTAVIA 2,6 miljoen auto’s geproduceerd.

Zijn opvolger, de vierde generatie OCTAVIA, beleefde zijn debuut op 11 november jl. in Praag.

 

Bekijk hier de ŠKODA OCTAVIA

Lees ook

SKODA bestaat 125 jaar ma, 20 januari
ŠKODA AUTO viert dit jaar feest! In 2020 is het 125 jaar geleden dat de onderneming werd opgericht, en 115 jaar sinds het bedrijf met de productie van auto’s begon. Daarnaast vieren ook diverse historisch belangrijke ŠKODA-modellen dit jaar opvallende jubilea.
SKODA’s eerste elektrische SUV: SKODA ENYAQ wo, 12 februari
SKODA ENYAQ: dat wordt de naam van SKODA’s eerste elektrische SUV op basis van de Modular Electrification Toolkit (MEB-platform) van de Volkswagen Groep. Met deze volledig elektrisch aangedreven SUV introduceert ŠKODA een nieuwe naam waarvan de letter ‘E’ verwijst naar e-mobility en de ‘Q’ de verwantschap met SKODA’s succesvolle SUV-serie onderschrijft.