Volkswagen wil klimaatneutrale datacenters

Volkswagen brengt wederom een groot deel van de verwerking van data onder bij Green Mountain, een Noorse operator van CO2-neutrale datacenters. Met deze stap is een kwart van de wereldwijde datacenteractiviteiten van de Groep nu al klimaatneutraal, resulterend in een jaarlijkse CO2-besparing van 10.000 ton. Tegen 2027 moeten alle datacenters van Volkswagen klimaatneutraal opereren.

Volkswagen wil dit doel drie jaar eerder bereiken dan is afgesproken in de Europese Green Deal, waarbij Europese datacenterexploitanten tegen 2030 klimaatneutraal willen functioneren. Om dit doel te realiseren heeft Volkswagen haar datacenteractiviteiten recent uitgebreid bij Green Mountain, een Noorse exploitant van CO2-neutrale datacenters. Alle servers bij Green Mountain draaien op 100% hernieuwbare elektriciteit die is opgewekt door waterkracht, en worden op natuurlijke wijze gekoeld door het water uit het aangrenzende fjord.

Volkswagen neemt deze belangrijke stap, omdat de IT-sector verantwoordelijk is voor zo’n drie procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, waarbij een hoofdrol is neergelegd voor  datacenters. Een duurzame IT-strategie is dan ook van groot belang om aan de stijgende vraag naar rekenkracht en dataopslag te voldoen die nodig is om de NEW AUTO-strategie van de  Volkswagen Groep mogelijk te maken. 

De samenwerking tussen Volkswagen en Green Mountain begon in juni 2019, in Telemark (Noorwegen). Hiermee kon de Groep de benodigde rekenkracht en dataopslag voor onder meer crashtestsimulaties uitbesteden, om zo capaciteit vrij te maken in de eigen datacenters voor overige bedrijfstoepassingen. Wereldwijd beschikt het concern over in totaal zes datacenters, waarvan drie in Wolfsburg, twee in Noorwegen en één in Singapore.

Met de nieuwste uitbreiding in het SVG1-Rennesøy datacenter van Green Mountain draait een kwart van de wereldwijde rekenkracht voor Volkswagen nu al CO2-neutraal. Dit komt overeen met een jaarlijkse CO2-besparing van 10.000 ton. Het nieuwe, 22.600 m2 grote datacenter van Green Mountain was voorheen een zwaarbeveiligde NAVO-munitieopslag en heeft op termijn een capaciteit van 2 keer 26MW, waarvan Volkswagen momenteel 3MW gebruikt. Voor de koeling, die bij traditionele datacenters goed is voor 40% tot 80% van de benodigde elektriciteit,  maakt SVG1-Rennesøy gebruik van het aangrenzende fjord dat 100 meter diep is en het hele jaar een constante watertemperatuur heeft van 8 graden Celsius.

In Noorwegen is 98,9% van de elektriciteitsproductie hernieuwbaar, waarbij het grootste deel wordt opgewekt uit waterkracht. Waterkracht heeft een minimale ecologische voetafdruk en een marginale ecologische impact.

De Volkswagen Groep was in 2018 de eerste autofabrikant die zich toelegde op het klimaatakkoord van Parijs. De Groep wil tegen 2050 netto CO2-neutraal zijn en de uitstoot van haar  kernactiviteiten tegen 2030 al met 30% hebben gereduceerd. Momenteel is meer dan 90% van de externe stroomvoorziening voor de Europese productievestigingen van het autoconcern afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen.

Lees ook

Ames steunt klimaatneutrale wedstrijd FC Dordrecht vr, 26 augustus
Amega Groep - Ames - AA Lease, TopGrass, Mourik, Yasbouw en de supportersvereniging hebben ervoor gezorgd dat binnen twee weken na de lancering van de eerste klimaatneutrale wedstrijd in het Nederlands Betaald Voetbal het Matchoholic Stadion op 19 2023 mei al volledig is uitverkocht.
Ames en AA Lease duurzame mobiliteitspartner van Energiek Dordt di, 13 september
Energiek Dordt is het nieuwe breed gedragen plan van FC Dordrecht voor de toekomst van het Betaald Voetbal in Dordrecht en Drechtsteden en de impact op de samenleving. Met de verbindende kracht van het voetbal wil FC Dordrecht samen met sportieve, maatschappelijke en zakelijke partners nieuwe energie creëren voor een energie(k)rijke samenleving.