Nieuw kentekenserie gelanceerd

Een letter, drie cijfers, en nog twee letters. Vanmiddag heeft de RDW in Amsterdam de nieuwe kentekencombinatie gepresenteerd. Het kenteken dat vanmiddag wordt afgegeven (G-001-BB) is de eerste in deze serie. Uiteindelijk zullen er zo'n 2,7 miljoen kentekens met deze combinatie worden afgegeven.

Dit jaar zit de eerste nieuwe kentekenplaat op een elektrische auto. "We zetten ons in voor minimaal 85 procent minder CO2-uitstoot in 2050", verklaart RDW-directeur Ab van Ravestein. "Dat begint met zelf het goede voorbeeld te geven."

Bij de introductie van een nieuwe kentekencombinatie wordt het betreffende voertuig altijd geschonken aan een goed doel. Deze keer gaat de auto naar Natuurmonumenten. Afgifte van de vorige reeks startte in 2015. Toen ging de personenauto naar stichting Het Vergeten Kind.

Waarom G-001-BB?

Dat het eerste kenteken in de reeks niet A-000-AA is, komt doordat er geen klinkers gebruikt worden in nummerplaten om woordvorming te voorkomen. Vervolgens is de B gereserveerd voor zware bedrijfsauto's, wordt de C niet gebruikt omdat die te veel op de nul lijkt, en zijn D en F gereserveerd voor brom- en snorfietsen. De eerstvolgende letter is dan dus de G. Ook wordt '000' niet gebruikt in deze kentekenreeks, resulterend in '001'. En omdat er dus geen klinkers worden gebruikt, zijn de laatste twee letters beide een B.

Lees ook

Wereldprimeur van Volkswagen: holografische bediening ma, 03 juni
De Golf GTI Aurora, een unieke conceptcar die Volkswagen nu in Oostenrijk presenteert op de grootste GTI-bijeenkomst ter wereld, lijkt op het eerste gezicht alleen snel en luidruchtig, maar is tegelijkertijd futuristisch. Waarom? Zijn kofferbak bevat innovatieve tech waarmee je het high-end audiosysteem holografisch kunt bedienen.
Verkoop Volkswagen e-Golf stijgt in de eerste 4 maanden met 36% t.o.v. 2018 di, 07 mei
Over de eerste vier maanden van 2019 zijn in totaal 10.781 EV's geregistreerd, een stijging van 127 procent. Het marktaandeel van EV's ligt na vier maanden op 7,3 procent.