Spectaculaire ID R Pikes Peak racer onthuld

 

Volkswagen’s nieuwste autosportproject heeft een naam gekregen: de I.D. R Pikes Peak. Het is het volledig elektrische raceprototype waarmee Volkswagen op 24 juni aanstaande gaat deelnemen aan de Pikes Peak International Hill Climb met als doel om het record van elektrische auto's te breken. De I.D. R Pikes Peak sprint in 2,25 seconden van stilstand naar 100 km/h en is daarmee sneller dan een Formule 1- en Formule E-auto.

 

De vierwielaangedreven racer vervult een ambassadeursrol voor de toekomstige elektrische I.D.-familie en legt tegelijkertijd de link met de R GmbH-modellen, de sportieve reeks Volkswagens. Volkswagen wil tegen 2025 meer dan twintig volledig elektrische modellen in zijn gamma hebben. De productie van het eerste model uit de I.D.-familie start naar verwachting eind 2019 in Zwickau, Duitsland.

“Volkswagen wil met de I.D.-familie een voortrekkersrol innemen op het gebied van elektromobiliteit”

Race naar de wolken

De internationale Pikes Peak heuvelklim - beter bekend als de ‘Race naar de Wolken’ - wordt sinds 1916 verreden, in de Rocky Mountains nabij Colorado Springs. Het 19,99 kilometer lange parcours start op 2.800 meter hoogte en eindigt op de top, op 4.300 meter boven zeeniveau. Volkswagen nam in 1987 voor het laatst deel aan de Pikes Peak heuvelklim, met een spectaculaire, tweemotorige Golf met een indrukwekkende 652 pk, waarmee het merk helaas net buiten de prijzen viel. De Pikes Peak International Hill Climb start op 2.862 meter boven zeeniveau. De weg naar de top is volledig geasfalteerd, wringt zich in 156 bochten en overbrugt precies 1.440 verticale meters. 

Batterijtechnologie: Een slimme bron van energie

Net als een ‘gewone’ elektrische auto gebruikt de I.D. R Pikes Peak lithium-ion batterijen om energie op te slaan. In een racewagen is actieradius echter niet zo belangrijk en draait alles om het maximale vermogen. Ongeveer 20 procent van zijn benodigde energie genereert de I.D. R Pikes Peak tijdens de 20 kilometer lange race naar de top van de berg. Als de coureur afremt, converteren de elektromotoren van de auto een deel van die energie naar elektriciteit, die wordt opgeslagen in de batterijen.

Voortrekkersrol in elektromobiliteit

“Volkswagen wil met de I.D.-familie een voortrekkersrol innemen op het gebied van elektromobiliteit”, aldus dr. Frank Welsch, lid van de Raad van Bestuur van Volkswagen en verantwoordelijk voor ontwikkeling. “Deelname aan de bekendste heuvelklim ter wereld met de I.D. R Pikes Peak heeft niet alleen een symbolische betekenis, het is ook een goede test voor de algemene ontwikkeling van onze nieuwe elektrische modellen.”

Lees ook

De I.D. Crozz wordt de elektrische SUV van Volkswagen ma, 11 september
Volkswagen heeft het publiek sinds 2016 al een aantal keren een blik gegund op de nieuwe generatie schone voertuigen. Het eerste studiemodel van de I.D. familie was de compacte I.D., die eind 2016 op de autoshow van Parijs werd gepresenteerd. Begin 2017 volgde de I.D. BUZZ op de North American International Auto Show in Detroit en in april kwam daar de I.D. CROZZ bij, een studiemodel van een SUV dat in Shanghai werd onthuld. Van die laatste lanceert Volkswagen op de IAA een doorontwikkelde versie: de I.D. CROZZ II.
Op weg naar overmorgen met de Volkswagen I.D. do, 29 september
Op de Parijse autotentoonstelling (1-16 oktober) laat Volkswagen de mobiliteit van morgen zien. Daarbij staat de nieuwe I.D. centraal, een emissievrije concept car die al in 2020 in productie gaat. De I.D. is de eerste van een nieuwe generatie innovatieve elektrische auto’s van Volkswagen. In 2020 start Volkswagen met het op de markt brengen van een geheel nieuwe familie elektrisch aangedreven auto’s, gebaseerd op een nieuw platform dat speciaal en uitsluitend voor elektrische auto’s is ontwikkeld. De Volkswagen I.D. markeert daarmee de start van een nieuw tijdperk voor de auto die niet alleen elektrisch is, maar ook volledig connected en autonoom rijdend.