De cabrio's van Volkswagen

Afgelopen weekend steeg het kwik voor het eerst dit jaar boven de twintig graden. Als de lentekriebels dan toeslaan, is er niets leuker dan in de cabrio te springen en het dak open te gooien om in de buurt een stukje te gaan cruisen. Lekker een frisse wind door de haren en genieten van het weer en al het moois dat de eigen provincie heeft te bieden.

Ondanks de toename van het aantal warme en zonnige dagen tijdens de Nederlandse zomers heeft de cabriolet in ons land ingeboet aan populariteit. In 2004 was het aandeel cabrio’s in alle nieuw verkochte auto’s nog 2%, in 2018 was dit nog maar 0,5%, zo blijkt uit cijfers van Bovag/Rai.*

Met de T-Roc Cabrio blaast Volkswagen nieuw leven in de zogenaamde convertible. Volkswagen introduceert het dakloos rijden daarmee als een van de eerste merken naar het populaire SUV-segment en voegt daarmee een nieuw hoofdstuk toe aan haar rijke historie op het gebied van cabrio’s.

Bekijk hier Ames Classic Cars

Kever Cabrio 1949 - 1980

Hoewel Ferdinand Porsche al in 1935 een prototype voor een Volkswagen Cabriolet ontwikkelde, ging de Kever Cabriolet pas in 1949 echt in productie. De Cabriolet was te koop voor zo’n 8.000 gulden en in het eerste jaar werden er 440 stuks gebouwd. Een jaar later steeg de productie naar 2.669 stuks. In 1980 stopte de productie van dit populaire model. In totaal rolden 333.000 exemplaren van de band in Wolfsburg en later in Osnabrück.

Karmann Cabrio 1957 - 1974

De tweezits Volkswagen Karmann Ghia cabriolet werd in 1957 geïntroduceerd in Osnabrück. De cabrio was technisch identiek aan de coupé en had een prijs van zo’n 9.000 gulden. Het model werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met Wilhelm Karmann en was een icoon van elegante sportiviteit. De productie van deze designklassieker stopte in 1974, nadat er 485.000 coupés en cabriolets waren gebouwd.

Golf Cabrio 1979 - 2016

Ook de topless variant van de Golf 1 ontstond uit een samenwerking tussen Karmann en Volkswagen. De productie van dit model startte in 1979 in Osnabrück. Als opvolger van de Kever Cabriolet waren de verwachtingen hoog. Deze werden snel waargemaakt, wat bleek uit de enorme vraag naar dit model.

Naast de inklapbare kap was de vaste rolbeugel boven de B-stijl een opvallend kenmerk van dit model. De rolbeugel zorgde voor de bescherming van de vier passagiers en bood een optimaal bevestigingspunt voor de veiligheidsgordels voor.

Na de lancering van de Golf II in 1983 werd de Golf I Cabriolet in eerste instantie gewoon verder geproduceerd. Uiteindelijk stopte de productie van de Golf 1 Cabriolet pas in 1993; er werden in totaal 389.000 stuks gebouwd. Daarmee was het op dat moment de meest geproduceerde cabriolet ter wereld en overtrof hij zelfs zijn voorganger, de Kever Cabriolet

De opvolger zag in juli 1993 het levenslicht: de Golf III Cabriolet, gebaseerd op de technologie van de derde generatie van de sedan. Volkswagen koos opnieuw voor de opvallende centrale rolbeugel. Het verschil met de vorige generatie was onmiskenbaar. De Golf III Cabriolet was standaard uitgerust met dubbele airbags, ABS en zijdelingse bescherming. De nieuwe topless Golf zorgde opnieuw voor een ​​groot succes voor Karmann en Volkswagen: tegen 1997 rolden 139.578 exemplaren van de band. In 1998 kreeg de Golf III Cabriolet een facelift. Met een paar slimme aanpassingen aan het ontwerp werd de Golf III Cabriolet de Golf IV Cabriolet. De productie van deze Golf Cabriolet in Osnabrück eindigde in 2001.

Na een onderbreking van tien jaar rolde de nieuwe Golf Cabriolet, gebaseerd op de zesde generatie van Golf, in 2011 van de band. De nieuwe Cabriolet had niet langer een vaste rolbeugel, maar kantelbeveiliging die in een fractie van een seconde werd ingezet. De eerste Golf GTI Cabriolet (met 210 pk) werd in 2012 gelanceerd, in 2013 gevolgd door het absolute topmodel; de eerste Golf R Cabriolet met maar liefst 265 pk. Het tijdperk van de open Golf eindigde uiteindelijk in 2016. In totaal produceerde en verkocht Volkswagen meer dan 770.039 exemplaren van dit model. 

Eos Cabrio 2006 - 2015

In mei 2006 kwam de Eos Cabrio op de markt. De vierzitter was de eerste productieauto met een vijfdelig stalen dak met een schuif- en kantelbaar zonnedak. De coupé veranderde in 25 seconden met één druk op de knop in een cabriolet. Als alternatief kon het glazen voorgedeelte van het dak volledig worden geopend of gekanteld. Gebouwd in de Portugese fabriek in Setubal en vernoemd naar de mythische Griekse godin van de dageraad, werd de Eos aangeboden voor een bedrag van 25.950 euro en was hij leverbaar met een keur aan FSI- en TSI-motoren. Het topmodel kreeg een zescilindermotor, aanvankelijk een 3.2 V6 FSI (250 pk) die later werd vervangen door een 3.6 V6 FSI (260 pk). De Eos Cabrio werd geproduceerd tot en met 2015. 

(New) Beetle Cabrio 1998 - 2018

In maart 1998 startte de verkoop van de New Beetle in de Verenigde Staten. Op dat moment werd in de VS de originele Kever nog steeds beschouwd als de belichaming van een Volkswagen; een icoon en een symbool van kwaliteit. Daarom ontwikkelden de Amerikaanse ontwerpers Freeman Thomas en J. Carrol Mays vanuit het ontwerp van de Kever de "Volkswagen Concept One", die vier jaar later daadwerkelijk in productie ging als de Volkswagen New Beetle. 

Eind 2012 presenteerde Volkswagen de nieuwe Beetle Cabriolet in Los Angeles. Na de Beetle en New Beetle was dit de derde open generatie van een auto die wereldwijd een cultstatus heeft verworven. Mede dankzij het platte dak, dat zich in 9,5 seconden volledig opende. Er volgde nog een model update in 2016, maar in 2018 kwam er een eind aan het tijdperk van de Beetle Cabrio en rolde de laatste Beetle van de productielijn in de Volkswagen-fabriek in het Mexicaanse Puebla.

T-Roc Cabrio 2010

In 2020 maakt de volgende cabriolet van Volkswagen zijn opwachting, waarmee Volkswagen het open dak in het SUV-segment introduceert. De T-Roc krijgt met zijn toch al opvallende verschijning versterking van een cabrio-versie. Met een dak dat zich in 9 seconden opent, zelfs tijdens het rijden tot 30 km/u, gaat Volkswagen rijdend Nederland weer verleiden tot een cabriolet.

Bekijk hier de Volkswagen T-Roc Cabrio

Lees ook

T-Roc Cabrio nog dit voorjaar geopend vanaf € 36.600 wo, 25 maart
De unieke Volkswagen T-Roc Cabrio is vanaf vandaag te bestellen. Hij komt in twee luxe uitvoeringen en is leverbaar vanaf € 36.600*. Goed nieuws, de eerste exemplaren komen nog deze lente naar Nederland.
Nieuwe Golf nu ook leverbaar met 1.0 TSI motor ma, 30 maart
Begin dit jaar startte de verkoop van de achtste generatie van de Golf. Ruim twee maanden later wordt het motorenaanbod van deze rijdende legende uitgebreid met twee varianten van de in Nederland zeer populaire 1.0 TSI motor. Ze zijn per vandaag te configureren en te bestellen.