Brandstof besparen? Vijf tips van ons!

Als u veel met de auto reist is het u waarschijnlijk al opgevallen: de prijzen voor benzine en diesel zijn de afgelopen tijd sterk gestegen naar een recordhoogte. Helaas is er nog geen indicatie dat de brandstofprijzen op korte termijn gaan dalen, maar bij Ames delen we graag tips om op een zo zuinig mogelijke manier te rijden.

Tip 1: De auto opruimen

Als u op weg gaat met een zware rugzak, kost het u ook meer energie om de route af te leggen. Dit is ook het geval bij auto’s. De regel is dan ook: hoe minder spullen in de auto, hoe minder brandstof het kost. Een grondige opruiming van de kofferbak of het dashboard kastje kan ervoor zorgen dat u minder snel bij de pomp komt te staan. Het is wel verstandig om de veiligheidsartikelen te laten liggen, denk hierbij aan een EHBO-doos, veiligheidshamer en veiligheidshesje.

Tip 2: Met de juiste bandenspanning en banden op weg!

Heeft u ook wel eens gefietst met te zachte banden? Het voelt alsof u continu tegen de wind in aan het rijden bent. Zonde, want als u de banden op de juiste spanning heeft legt u de weg veel gemakkelijker en sneller af. Zo werkt het ook bij de auto: de juiste bandenspanning bespaart veel brandstof. U kunt de juiste bandenspanning vinden in het instructieboekje van uw auto.

Sinds 2014 is het TPMS, Tyre Pressure Monitoring System oftewel het bandenspanningscontrolesysteem, verplicht in alle nieuwe auto’s. De auto geeft in dit geval een waarschuwing aan de bestuurder dat de bandenspanning van één of meerdere banden te laag is. In de meeste gevallen gaat een waarschuwingslampje branden. Per automerk kan het lampje verschillen, maar het lijkt meestal op de afbeelding rechts.

 

De juiste banden voor het seizoen gebruiken heeft ook veel effect op uw brandstofverbruik. In de winter heeft u met winterbanden meer grip, wat voor minder energieverbruik zorgt. In de zomer hebben de winterbanden minder grip op het wegdek en zorgen de zomerbanden voor de juiste grip. Vandaar dat het verstandig is uw zomerbanden te laten plaatsen wanneer de temperatuur boven de 7 graden komt en uw winterbanden wanneer de temperatuur onder de 7 graden daalt. Laat uw banden dan ook tijdig wisselen bij Ames. 

Komt u er niet uit met de bandenspanning of met de juiste banden voor het seizoen? Bij Ames controleren we uw bandenspanning en helpen we u graag om de juiste bandenspanning te krijgen. Ook kunt u bij ons terecht voor een bandenofferte of bandenwissel.

 

Plan direct uw bandenwissel in

Tip 3: Regelmatig onderhoud

Door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren aan uw auto, blijft uw auto in topconditie. De conditie van uw auto heeft niet alleen een groot effect op uw veiligheid, maar ook op het brandstofverbruik. Andere bijkomende voordelen zijn dat u bij regelmatig onderhoud niet snel voor hoge, onverwachte kosten komt te staan, én het komt minder vaak voor dat u plotseling stil komt te staan langs te weg. Een auto in topconditie heeft minder kracht nodig om prestaties te leveren. We adviseren u om iedere twee jaar of na 30.000 kilometer een grote beurt te laten uitvoeren bij Ames, en tussendoor kunt u op afspraak langskomen voor een kleine onderhoudsbeurt om er zeker van te zijn dat alle essentiële vloeistoffen zijn bijgevuld en de veiligheidsonderdelen van uw auto nog goed functioneren.

 

Wilt u groot of klein onderhoud laten uitvoeren aan uw auto?

Meer informatie Maak direct een werkplaatsafspraak

Tip 4: Zuiniger rijden

Dat een hogere snelheid ervoor zorgt dat uw brandstof eerder op raakt, is voor veel mensen niet onbekend. Wist u echter dat onnodig vaak remmen en geen constante snelheid aanhouden ook effect hebben op de energie die wordt verbruikt door uw auto? In veel nieuwe auto’s kunt u gebruikmaken van (adaptive) cruise control of een eco-modus. De cruise control optie kunt u instellen op een bepaalde snelheid, waardoor u een stuk constanter rijdt. Ook een eco-modus werkt energiebesparend door bijvoorbeeld stroomverbruikende systemen uit te schakelen en op bepaalde rij-activiteiten in te spelen, zoals onnodig snel optrekken. Het uitschakelen van onnodige (elektrische) accessoires helpen u ook om minder te verbruiken.

Tip 5: Andere energiebesparingsopties

Alleen het opstarten van uw auto kost al een hele hoop energie. Zeker als uw auto enige tijd heeft stil gestaan. Sommige nieuwe auto’s hebben opties voor het verminderen van brandstofverbruik. Zo is het tegenwoordig mogelijk om de auto voor een bepaalde tijd geleidelijk aan te laten opwarmen. Dit kost minder energie dan wanneer u uw auto opstart en meteen vol laat verwarmen. In de zomer kan de airconditioning al geleidelijk aan verkoelen. 

Niet iedere auto is hetzelfde. De meest voorkomende energiebesparingsopties hebben we nu behandeld. Echter kan het zo zijn dat uw auto extra energiezuinige opties heeft. Daarvoor verwijzen we u graag naar het instructieboekje van uw auto. We wensen u veel energiezuinige kilometers toe.

Extra tip! 

We gaan richting de lente en dan hopen we natuurlijk dat de temperaturen meewerken. Nog een duurzaam alternatief voor de hoge brandstofprijzen is de fiets. Bij Groeneveld Fietsen, net als Ames onderdeel van Amega groep, hebben we in het voorjaar van 2022 voordeel op elektrische fietsen. Zo kunt u langere afstanden afleggen, levert u niet teveel tijd in op het pakken van de fiets en bent u duurzaam bezig. 

 Groeneveld acties

Lees ook

Hoe haalt u het maximale uit uw elektrische auto bij koud weer? do, 06 oktober
Bij elektrisch rijden is het in de winter belangrijk om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de accu om zo de actieradius te optimaliseren. Lees de tips om elektrisch de winter door te komen!
100 km/h? Laat u niet flitsen! Adaptive Cruise Control helpt di, 10 maart
Rond half maart gaat de maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen overdag omlaag naar 100 km/h. Dat zal voor veel bestuurders even wennen zijn. Adaptive Cruise Control helpt hierbij. Het bewaakt uw snelheid en anticipeert op weifelende voorliggers.