Gouden Stuurwiel voor Audi en SKODA

Zowel Audi als Skoda is tijdens de 2021-editie van de Gouden Stuurwiel-verkiezing in de prijzen gevallen. Zo ontving de Audi e-tron GT de titel 'Mooiste auto van het jaar'. De ENYAQ iV van Skoda ontving de Gouden Stuurwiel voor Beste Elektrische SUV.

Het Gouden Stuurwiel is niet alleen één van de meest prestigieuze autoverkiezingen van Duitsland, maar ook de oudste. De award werd voor het eerst uitgereikt in 1976. Zeventig nieuwe auto’s streden dit jaar in twaalf categorieën om een Gouden Stuurwiel, en werden beoordeeld door een vakjury, waarvan ook de Nederlandse AutoWeek-hoofdredacteur Damiaan Hage deel uitmaakte. De onderscheiding voor de mooiste auto van het jaar was echter een categorie-overstijgende verkiezing, waarbij lezers rechtstreeks hun stem konden uitbrengen. Daarmee is het een echte publieksprijs.

Prijzenregen

De e-tron GT kan worden gezien als pionier voor de elektrische toekomst van Audi, omdat de onderneming vanaf 2026 alleen nog nieuwe modellen met elektrische aandrijfsystemen ontwikkelt. Sinds zijn introductie sleepte de Audi e-tron GT al vele prijzen in de wacht. Een voorbeeld is de 2021 Autonis-award voor beste design-innovatie in de luxeklasse, uitgereikt door het befaamde Duitse automagazine auto motor und sport. De Duitse Auto van het Jaar 2022-titel ging in de categorie voor luxe auto’s eveneens naar de e-tron GT.

ENYAQ iV wint zevende Gouden Stuurwiel voor SKODA

Uit een voorselectie van zeven modellen nomineerden lezers van Auto Bild en Bild am Sonntag de ENYAQ iV samen met twee andere kandidaten in de categorie voor elektrische SUV's. Daarmee kwalificeerde SKODA’s eerste SUV op basis van het MEB-platform van de Volkswagen Groep zich begin oktober voor de praktijktest op het Lausitzring-circuit. De juryleden baseerden hun oordeel over elke nieuwe auto op onder meer handling, ruimte en het zicht rondom. Op basis van die criteria oordeelde de jury dat de ENYAQ iV het beste totaalpakket biedt in de klasse voor elektrische SUV’s.

ENYAQ iV wint Gouden Stuurwiel voor Beste Elektrische SUV do, 18 november
De ŠKODA ENYAQ iV heeft een felbegeerde ‘Gouden Stuurwiel’ award in de wacht gesleept. De elektrische ENYAQ iV viel in de categorie voor elektrische SUV's.
Gouden Stuurwiel voor Audi e-tron GT als ‘mooiste auto van het jaar’ ma, 15 november
De Audi e-tron GT is verkozen tot mooiste auto van het jaar en won de Duitse Gouden Stuurwiel-verkiezing.