Auto wassen: tips van de vakman (tip 1: géén spons)

Is uw auto vies? Dan kunt u hem natuurlijk door de wasstraat bij ons halen. Of u geeft uw auto een uitgebreide wasbeurt met uw eigen handen en onze tips.

Er zijn maar weinig autobezitters die zoveel tijd en moeite steken in het poetsen van hun auto, als professioneel detailer Jaromír Drahokoupil. Detailer is trouwens de officiële naam voor een uiterst secure autopoetser. Hij leert ons de fijne kneepjes van het vak.

 

Bekijk hier onze voorraad

Sponzen zijn verboden

“Er zijn een paar simpele basisregels. Als u zich daaraan houdt, blijft uw auto jarenlang prachtig. Het allerbelangrijkste is uw materieel. Een fout die veel mensen maken, is dat ze een spons gebruiken. Alle sponzen zijn verboden, want ze kunnen de lak van de auto beschadigen. Vermijd ook de gedeukte fles met oude autoshampoo die nog in uw garage staat, want daarin zit niet wat moderne autolak nodig heeft. Moderne poetsmiddelen zijn pH-neutraal en de allernieuwste shampoos bevatten componenten die ervoor zorgen dat de shampoo over het verfoppervlak glijdt zonder het te beschadigen”, vertelt Drahokoupil. Een belangrijke eerste les.

Twee emmers en een washandschoen

Gebruik de twee-emmer-methode. Als u het helemaal perfect wilt doen, dan stopt u in een emmer een speciaal anti-vuilrooster. Ook wel een grit guard genoemd. Zo’n rooster houdt vuiltjes op de bodem en voorkomt zo dat ze zich weer aan de washandschoen hechten. Ja, u leest het goed: de vakman wast zijn auto met een washandje - pardon - een washandschoen.

Een andere veelgemaakte fout volgens Drahokoupil, is beginnen met wassen zonder de auto eerst af te spoelen. Afspoelen doet u met water en schuim. Misschien heeft u zelf een hogedrukspuit waarmee u dit kunt doen, anders gaat u naar een wasbox. Spoel vervolgens het schuim weg. Werk hierbij van beneden naar boven. Op die manier blijft het schuim iets langer op de auto zitten en valt het beter op als u een gedeelte overslaat.

Auto wassen in 9 stappen

De vakman gebruikt twee emmers, een washandschoen, autoshampoo en een handdoek. Hij zorgt dat de auto niet in de volle zon geparkeerd staat en gaat aan het werk:

1. Spoel de auto af met water en schuim. Gebruik een hogedrukspuit om van beneden naar boven het schuim weg te spoelen.

2. Vul twee emmers met water. Voeg aan één emmer pH-neutrale autoshampoo toe.

3. Maak uw washandschoen nat in de wateremmer, stop hem dan in de shampoo-emmer en was de auto met lange vegen. 

4. Spoel de handschoen na een tijdje uit in de emmer met water. Doop hem vervolgens in de emmer met shampoo en ga zo door.

5. Was de auto van boven naar beneden. De echte pietje-precies kan drie washandschoenen gebruiken: één voor de bovenste helft, één voor de onderste helft en één voor de wielen.

6. Gebruik een tuinslang om de auto af te spoelen. Dit werkt beter dan met de hogedrukreiniger.

7. Droog de auto met een föhn of een handdoek. Sleep de handdoek losjes over de carrosserie, niet drukken.

8. Reinig de velgen met een middel dat Iron-X heet. Het verwijdert de metaaldeeltjes in remstof.

9. Als u de smaak te pakken heeft, brengt u wax aan met de hand.

 

Dit kosten de poetsspullen die u nodig heet

Nu denkt u vast dat al die poetsspullen een klein fortuin kosten. Maar dat valt mee. Beschouw het bovendien als een investering in uw auto. Om u een idee te geven: voor een washandschoen betaalt u ongeveer een tientje, een emmer met grit guard kost 15 tot 20 euro. Dan de shampoo: een literfles kost ongeveer 10 euro. Velgenreiniger is wat duurder: 25 euro. En vindt u de banden van je auto niet zwart genoeg? Voor 30 à 40 euro kunt u ze zelf donkerder maken met bandenzwart. 

Jaromír Drahokoupil van JD Detailing

Voor dit bericht vertrouwen we op de kennis en kunde van Jaromír Drahokoupil, oprichter van JD Detailing. Sinds 2013 verzorgt zijn bedrijf de auto’s van veeleisende klanten. Door goed voor uw auto te zorgen, vertraagt u het verouderingsproces en behoudt hij zijn waarde beter. Iconische modellen zoals de ŠKODA FELICIA Cabriolet (zie video), gingen door Jaromírs zorgvuldige en liefdevolle handen. Jaromír besteedt minstens een week aan elke auto, daarna blinkt de auto mooier dan nieuw.

Lees ook

Factuur betalen met een Tikkie di, 09 juni
Bij Ames kunt u snel en eenvoudig betalen met een Tikkie tot een bedrag van € 50.000. Uw nieuwe auto of werkplaatsfactuur kunt u eenvoudig betalen met behulp van de link die wij u sturen per mail en sms. Zo heeft u meteen het juiste rekeningnummer, betaalspecificatie en bedrag.
Plan nu uw gratis Ames Zomercheck! vr, 19 juni
Langzaam maar zeker gaan we allemaal weer wat meer de weg op. Misschien gaat u deze zomer wel met de auto op vakantie. Ames biedt u een GRATIS zomercheck aan. Op zaterdag 4 juli kunt u bij onze vestigingen terecht voor een check op de meest essentiele onderdelen zoals de banden, verlichting, accu, ruitenwissers, remmen, airco en vloeistoffen. Zo kunt u met een gerust hart de weg weer op. Maak snel een afspraak!