Skoda Klement

Slimme elektrische tweewieler voor de stad

 

Skoda laat op de autosalon van Genève zijn visie op toekomstige micromobiliteit in de stad zien. De Klement is een innovatieve, elektrisch aangedreven tweewieler die dankzij een 4 kW sterke, in het achterwiel geïntegreerde elektromotor een topsnelheid van 45 km/u kan halen. De gebruiker accelereert en remt met kantelende pedalen. Voor maximale veiligheid beschikt de Klement over ABS en geïntegreerde LED-verlichting. De Klement gaat ook terug naar de roots van Skoda: onder leiding van oprichters Laurin en Klement begon het bedrijf 124 jaar geleden als fietsfabrikant.

De Skoda Klement is een opvallende verschijning met zijn futuristische aluminium frame en de wielophanging met mono-zwenkarmen. Het conceptvoertuig heeft geen zichtbare hendels of bekabeling. Op de plaats waar zich bij een normale fiets de trapas en pedalen bevinden heeft de Klement voetsteunen. Door deze naar voren of achteren te kantelen kan de gebruiker accelereren en remmen zoals op een hoverboard. Door het naar achteren kantelen, wordt de hydraulische schrijfrem op het voorwiel met ABS geactiveerd. Tegelijkertijd remt het achterwiel af door de elektromotor. De energie die daarbij wordt teruggewonnen, gaat direct naar de accu’s.

Aanmelden nieuwsbrief

Dynamisch en wendbaar

De Klement is vooral bedoeld voor jonge mensen die voor vervoer in de stad op zoek zijn naar een goed, duurzaam én vlot alternatief voor de auto. Dankzij het lage gewicht van 25 kg is hij zeer wendbaar. De in het achterwiel geïntegreerde elektromotor levert een vermogen van 4 kW. Daarmee is een topsnelheid van 45 km/u mogelijk. De elektromotor wordt gevoed door twee lithium-ion accu’s. De totale capaciteit van 1.250 Wh is goed voor een actieradius van 62 km. De accu’s zijn eenvoudig uitneembaar om ze thuis of op het werk via een 230V-aansluiting te kunnen laden.

Škoda bestudeert momenteel de mogelijkheden voor een eventuele productieversie van de Klement, die perfect aansluit bij de eMobility-strategie van het merk.

Veilig en connected

De Klement heeft een geïntegreerd lichtsysteem met LED-koplampen en LED-remlicht. In de pedalen zijn LED-richtingaanwijzers en -dagrijverlichting opgenomen. Op het stuur is een smartphonehouder geïntegreerd. Deze maakt draadloos opladen mogelijk. De smartphone is de spil in vele connected functies zoals coming-home, dat de weg naar huis wijst, de automatische Emergency Call in geval van nood en diagnostiek op afstand. Via geofencing is het gebruiksgebied van de Klement indien gewenst te beperken. Een eventuele productieversie zou in de toekomst ook leverbaar kunnen zijn met assistentiesystemen, on-demand functies of speciale schokabsorberende schuimbanden voor nog comfortabeler en stiller rijden.

Interesse in de elektrische transitie van Skoda?

Laat hieronder uw gegevens achter en wij houden u vrijblijvend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de nieuwe elektrische Skoda modellen en andere trends op het gebied van elektrificering binnen Skoda.