SEAT breidt CNG/groengas-range uit met de Arona TGI 


SEAT trekt op de internationale autoshow van Parijs het doek van de Arona TGI en onthult daarmee de allereerste CNG/groengas SUV ter wereld. De Arona TGI is na de Leon, Ibiza en Mii de vierde variant in SEAT’s TGI-serie en is daarmee de volgende stap op weg naar een intensiever gebruik van CNG/groengas, om de uitstoot van CO2 en NOx verder te beperken.

CO2-uitstoot daalt

De nieuwe Arona-variant wordt aangedreven door een driecilinder 1.0-liter TGI-motor met een vermogen van 66 kW/90 pk tussen 4.500 en 5.800 tpm. Het maximumkoppel bedraagt 160 Nm over een toerengebied van 1.900 tot 3.500 tpm. Deze motor wordt standaard gekoppeld aan een efficiënte handgeschakelde 6-versnellingsbak, voor het vergroten van de reikwijdte. De Arona TGI noteert een top van 172 km/u en heeft 12,8 seconden nodig om vanuit stilstand naar 100 km/u te accelereren. Door het gebruik van CNG (compressed natural gas) daalt de CO2-uitstoot met 25 procent ten opzichte van de vergelijkbare benzineversie en de NOx-uitstoot ligt zelfs 75 procent lager. Wanneer er geen CNG maar groengas wordt getankt, is de CO2-uitstoot zelfs 75 procent lager dan de benzinevariant. Groengas is momenteel beschikbaar aan ongeveer de helft van de 170 Nederlandse CNG-tankstations.

Drie CNG-tanks

De CNG-versie van de Arona maakt gebruik van dezelfde systemen als die in de 1.0-liter TSI benzine-uitvoering, maar herbergt tegelijkertijd nieuwe componenten die het rijden op CNG/groengas mogelijk maken. Zo heeft de Arona TGI bijvoorbeeld drie CNG-tanks onder de bodem achterin, een vulhals naast de benzinevulopening, roestvrijstalen gasleidingen, gasdruksensoren en een elektronische drukregelunit die de gastoevoer naar de TGI-motor regelt.

Van binnen heeft de 1.0-liter motor zuigers met een chroom-nikkel coating die zijn aangepast voor het verbrandingsproces met gas, evenals versterkte kleppen en klepzetels. Bovendien zijn bij de in- en uitlaatkleppen de afsluitingen afgevlakt voor een lange levensduur. De turbo is lichter, waardoor het turbinewiel direct reageert en de motor zijn kracht soepeler aan de dag legt.

Starten van de CNG motor

Het starten van een CNG motor bij koud weer vraagt ook aanpassingen. De Arona TGI rijdt altijd op CNG als dat in de tanks beschikbaar is, maar start op benzine wanneer de buitentemperatuur onder de 10°C komt. Vervolgens komt het opwarmproces voor de gasinjectoren op gang, alvorens de CNG-toevoer automatisch wordt geactiveerd als de motor warm genoeg is. Dat opwarmen duurt ongeveer 1 minuut. Als het gas een keer op is, rijdt de Arona TGI verder op benzine. De drie gastanks in de SUV hebben een inhoud van 14,3 kg, goed voor een CNG/groengas-actieradius van ca. 350 kilometer (op Nederlands L-gas). Dankzij de automatische omschakeling naar benzine wordt het rijbereik met nog eens 160 kilometer vergroot. Die omschakeling gaat overigens zo soepel dat de bestuurder daar waarschijnlijk niets van merkt. Een lampje in het instrumentarium geeft daarom aan wanneer de auto op benzine rijdt.

68 kleurcombinaties

De nieuwe SEAT Arona TGI blijft verder uiteraard de praktische, veelzijdige en flexibele SUV die hij al was. Dat betekent dat ook de TGI leverbaar wordt met keus uit alle bekende uitrustingsniveaus – Reference, Style, Xcellence en FR – en optimaal personaliseerbaar is dankzij de 68 mogelijke kleurcombinaties. Ondanks de gastanks onder de bodem van de auto meet de bagageruimte nog steeds een indrukwekkende 282 liter.

Samen met de Leon, Ibiza, Mii en nu de Arona TGI heeft SEAT één van de meest uitgebreide CNG/groengas modelprogramma’s op de markt. Meer informatie over prijzen en de beschikbaarheid van de Arona TGI volgt in aanloop naar de Nederlandse marktintroductie.

Lees ook

SEAT Taracco onthuld do, 20 september
Zijn in het oog springende, robuuste design staat niet op zichzelf: de 4,74 meter lange en 1,66 meter hoge Tarraco zet de toon voor het SEAT-design van de nabije toekomst. Een strakke lijnvoering met een focus op driehoekige vormen staat daarbij centraal. Ook aan het interieur is te zien dat de Tarraco geen kleintje is. Met 5 of 7 zitplaatsen, waarbij bij 5 zitplaatsen de bagageruimte maar liefst 760 liter toelaat, is er ruimte in overvloed. Met de achterbank plat is er zelfs ruimte voor bijna 2000 liter aan bagage. De SEAT Tarraco komt in februari 2019 op de markt.
Geen diesel, geen benzine, maar een waterstofstation voor de regio ma, 09 juli
Als het aan werkgeversorganisatie Werkgevers Drechtsteden (WD) ligt, opent binnen een jaar ergens in de regio één waterstofstation. Op dat station zouden behalve personenauto’s en vrachtwagens ook schepen kunnen tanken. Directeur Leen de Koning is één van de aanjagers van het project. ''Ik ben heel erg geïnteresseerd. Als het lukt om in de zomer van 2019 een station te openen en daarbij te kunnen zeggen dat er in het jaar erna nog vier komen, dan laat je echt wat zien. Want deze ontwikkeling gaat veel sneller dan we allemaal denken.’’