Bouwjaar: midden jaren '60 

Over de Volkswagen Formule Vee

Volkswagen Formule Vee - ook wel Formule V of Formule VW genoemd - is een raceklasse met eenzitterformulewagens op basis van de Volkswagen Kever (waaronder de motor, voorwielophanging, wielen en transmissie). Deze 'spec'-formule ontstond in 1963 in de Verenigde Staten en groeide uiteindelijk uit tot één van de populairste instapklassen in de autosport. De Formule Vee kenmerkte zich door de lagere kosten.


De eerste races met de kleine formuleracewagen op basis van Volkswagenonderdelen, vonden plaats in de VS op het circuit van Savannah (Roebling Road). De eerste officiële Europese race vond plaats met de door Porsche geïmporteerde Vee-wagens op de Norisring in Neurenberg.

Vooral na 1965 sloeg de Formule Vee aan. Veel kleinere bedrijven en hobbyisten ontwikkelden hun eigen chassis op basis van de Kevercomponenten. Het vermogen van de oorspronkelijke Kevermotor groeide in de loop van de jaren zestig van ongeveer 40 naar circa 70 pk in 1969. De topsnelheden liepen daardoor op van circa 150 km/u tot circa 190 km/u. Zowel in Europa als in de VS en Australië deden uiteindelijk honderden coureurs mee aan Formule Vee-races. waaronder enkele latere F1-wereldkampioenen van wereldformaat zoals Jochen Rindt, Keke Rosberg en Niki Lauda en de meervoudige Indy 500-winnaars Emerson Fittipaldi en Arie Luyendyk.

Vanaf 1970 werden de regels voor het opvoeren van de Formule Vee-wagens versoepeld met oplopende snelheden en kosten tot gevolg. Dit mondde uiteindelijk uit in de lancering van de Formule Super Vee met motorvermogens tot 120 pk, vleugels en topsnelheden tot 220 km/u, waardoor de auto uiteindelijk meer leek op een Formule 3-wagen. Door de sterk oplopende kosten verloor deze Super Vee-klasse uiteindelijk aan populariteit. In Nederland zijn er slechts enkele exemplaren te bewonderen. De authentieke Vee van Ames is volledig met originele onderdelen gerestaureerd.

Meer lezen

Bekijk de Volkswagen Formule Vee in actie

Deze Volkswagen Formule Vee is te bewonderen in de showroom van:

Ames Dordrecht.

 

Classic Cars met een bijzonder verhaal

Uniek boek over Ames Classic Cars

Ames viert dit jaar het 75 jaar Volkswagen dealerschap. Door de door jaren heen hebben wij talrijke unieke Classic Cars verzameld; de modellen waar Ames het succes aan te danken heeft. Speciaal voor dit jubileum zijn deze auto's gebundeld in een boek. Een historisch overzicht van prachtige klassiekers met elk een bijzonder verhaal. Dit Ames Classic Car boek is te bestellen voor € 29,95. Het ideale cadeau voor je (groot)vader!

 

Bestel uw boek