Eerste toelating: 14-03-1988

 Kenteken: TB-54-VX

 Bouwjaar: 1988

Over de Audi Quattro

Het model uit de Ames Classic Cars collectie betreft een Audi Urquattro 2.2 Turbo 200pk/147 kW 5 cillinder uit 1988. Deze uitvoering is uitgerust met een digitaal dashboard dat voor die tijd uniek was. Het interieur is in leer uitgevoerd.

De Audi quattro; het eerste Audi-model met vierwielaandrijving die in serie werd geproduceerd, en ook groot succes heeft geboekt in de autosport. Midden jaren zeventig kreeg Audi het idee om een personenauto te ontwikkelen met vierwielaandrijving. Dit gebeurde naar aanleiding van de introductie van de toen nieuwe Audi 100 in Scandinavië. Tijdens de testritten met de Audi 100 reed Jörg Bensinger, de toenmalige testleider en geestelijke vader van de Audi quattro, mee in een Volkswagen Iltis een terreinauto die niet voor de weg was bedoeld, maar juist voor dit soort barre omstandigheden. De Iltis reed veel beter onder de winterse omstandigheden dan de exclusieve Audi 100, de acceleratie en wegligging van dit voertuig deden de Audi 100 in de schaduw staan. Bensinger overtuigde Ferdinand Piëch van de afdeling "voertuigontwikkeling", dat er een markt zou zijn voor vierwielaangedreven auto's. Bij de raad van bestuur werd een budget aangevraagd om een Audi met vierwielaandrijving te kunnen ontwikkelen.
Audi ontwierp hierna een prototype vierwielaandrijving op basis van de Audi 80, met het 100% mechanische vierwielaandrijvingssysteem met middendifferentieel uit de DKW Munga. Men wist dat het goed was toen op een besneeuwde bergweg in Oostenrijk, deze Audi 80 met uitsluitend winterbanden met sneeuwkettingen letterlijk voorbij stoof. 

In maart 1980 werd de Audi quattro Coupé, tijdens de Autosalon van Genève voor de eerste keer gepresenteerd en als een ware sensatie ontvangen.

Audi nam in die tijd actief deel aan de rallysport en vierwielaandrijving bood daarbij de betere tractie. Juist door deze deelname aan de zwaarste rally's en het grote aantal overwinningen daarin toonde Audi tevens de betrouwbaarheid van de quattroaandrijving.

Van de eerste Audi quattro, ook wel "urquattro" genoemd, werden maar 11.452 exemplaren gebouwd. 'ur' is toegevoegd aan de naam vanwege het feit dat dit de eerste auto is geweest die het concept van vierwielaandrijving voor personenauto's succesvol in de markt heeft gezet. De van vierwielaandrijving voorziene auto's van Audi dragen anno nu nog steeds de vermelding "quattro", al is de techniek niet meer hetzelfde.

Meer lezen

Bekijk het certificaat

 

Download

Deze Audi Quattro is te bewonderen in de showroom van:

Ames Audi Centrum.