Eerste toelating: 27-01-1989

 Kenteken: 78-ZR-LG

 Bouwjaar: 1989 

Over de Audi Coupé Quattro

Zeldzaam in Nederland

Zowel het vermogen van de auto als zijn tijdloze uitstraling is uniek aan Audi Coupé Quattro. Vroeger waren de concurrenten van de coupé de BMW 3-serie coupe en de CE van Mercedes. De Audi was destijds de duurste auto van de drie met een prijskaartje van 60.000 gulden voor een kale 2.0E, daarom zijn er van deze auto's niet zoveel verkocht in Nederland

 

Derde generatie

In 1986 introduceerde Audi de derde generatie 80 met interne fabriekscode typ89. Net zoals de Audi 100 die enkele jaren ervoor was geïntroduceerd had ook de typ89 een zeer lage CW-waarde van maar liefst 0,29. Het totale frontoppervlak van de typ89 was maar 1,91 vierkante meter. Eén van die manieren om de luchtweerstand laag te houden was de vrij vlakke voorruit, iets wat halverwege de jaren 80 nog uniek was in deze klasse.

Vanaf de introductie van de B3 werd deze auto ook in Amerika verkocht als Audi 80 en 90. De techniek kwam voort uit de eerdere generatie B2. Zo lag de motor weer in lengterichting en dreef hij de voorwielen aan. Optioneel bij de zwaardere motoren was het Quattro-systeem ook leverbaar. De typ89 was leverbaar met drie verschillende versnellingsbakken, de 4-bak, de 5-bak en de 3-trapsautomaat.

Onze Audi Coupé Quattro is een derde generatie 80 met een vijfcilinder motor.

 

Roestvrij

In de tijd waarin deze auto op de markt kwam, gingen veel auto’s verloren aan de roest die het leven van veel auto’s beëindigde. De typ89 was één van de eerste auto’s die een volledig met zink gegalvaniseerde carrosserie had, waardoor roest volledig was uitgebannen. Dit was dan ook een belangrijk kenmerk van deze verkoopgeneratie.

 

Passief veiligheidssysteem

Optioneel bood Audi ook een passief veiligheidssysteem aan, genaamd Procon-Ten. Een staalkabel was aan de motor bevestigd en liep door de auto richting de gordels en om het stuurhuis heen. Bij een frontale aanrijding werd het motorblok naar binnen gedrukt, trokken de gordels samen en trok het stuur zich van de bestuurder af.

Meer lezen

Drie op een rij

Audi Coupé Quattro past mooi in het illustere rijtje met de Audi Sport Quattro en de Audi 100 Coupé.

Bekijk het certificaat

 

Download

Deze Audi Coupe Quattro is te bewonderen in de showroom van:

Ames Audi Centrum.