NL
078 - 6143322

Tips bij warm weer

Officieel begint de zomer pas op 21 juni, maar de eerste zomerhitte komt er al aan. Zoekt u dit weekend verkoeling op aan de zee en moet u daarvoor een stukje rijden? Bij Ames delen we 7 tips om u zo fris mogelijk op uw bestemming aan te laten komen.

De tips

Nieuwere auto’s hebben tegenwoordig handige, technische innovaties. Het is zelfs mogelijk om van afstand met uw auto te communiceren, met behulp van uw smartphone en een applicatie. Deze connectiviteit bevat in veel gevallen ook de mogelijkheid om uw airconditioning aan te zetten. U kunt een timer instellen of de airconditioning aanzetten wanneer u van plan bent het park of het strand te verlaten. Zo stapt u direct in een frisse auto!

 

Meer over connectiviteit

Heeft u geen applicatie waarmee u van afstand uw airconditioning aan kunt zetten? Dan is de volgende tip voor u! Wanneer uw auto langere tijd in de zon heeft gestaan kan de temperatuur al snel oplopen, soms naar meer dan 50 graden. Om de auto te koelen zetten we meestal gelijk de airconditioning aan. Dit kost veel energie en daarmee ook brandstof. Ook duurt het even voordat de airconditioning koude lucht begint te blazen. Om de ergste warmte uit uw auto te laten, is het aan te raden om de auto eerst even te laten luchten. Zet zo veel mogelijk deuren en ramen open terwijl u uw spullen in de auto laadt. Ook kunt u ervoor kiezen om bij het wegrijden de ramen een paar minuten open te laten. Daarna laat u de lucht even circuleren, met de knop zoals afgebeeld. Deze interne circulatie gebruikt de iets koudere lucht in de auto, in plaats van de warme lucht van buiten die de airconditioning gebruikt. Als u nu een paar minuten rijdt en u de airconditioning aan zet, dan zult u merken dat de lucht die u tegemoet komt al een stuk frisser aanvoelt.

 

Heeft u het idee dat de airconditioning weinig tot geen koude lucht meer blaast? Dan kan het zijn dat uw airco toe is aan onderhoud. Laat uw airco voor slechts €20 checken bij Ames. Wanneer blijkt dat uw airco toe is aan onderhoud, dan zullen we dat altijd eerst met u overleggen.

 

Plan uw afspraak

 

Recirculatie knop_Ames

Er is bijna niets fijner dan afkoelen in de auto na een warme dag in de zon. Toch zijn er nadelen aan het gebruik van de airco zoals het krijgen van spierpijn of een verkoudheid. Daarnaast kunt u zich niet goed voelen wanneer u uit de koele auto, direct in de hitte stapt. De volgende tips kunnen u dit voorkomen:

  1. Zorg ervoor dat het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur niet te groot is. Net als in de winter is een temperatuur van tussen de 20 en 22 graden aangenaam. Hiermee voorkomt u meestal spierpijn en het verkouden gevoel.
  2. Laat u het toch kouder worden dan 20 graden? Dan is het verstandig om een paar minuten voor aankomsttijd de airco uit te schakelen. Zo went u geleidelijk aan aan het weer, waarin u terechtkomt wanneer u de auto uit stapt. 
  3. Laat uw interieurfilter tijdig vervangen. Uw auto staat of rijdt buiten en het interieurfilter houdt veel vervuiling tegen, maar des te voller het interieurfilter, des te meer vervuiling er in uw auto terecht komt. Niet alleen nare geurtjes kunnen hierdoor ontstaan, ook komen er meer bacteriën vrij. Dit kan o.a. zorgen voor een verkoudheid.U kunt het filter laten controleren en wanneer nodig vervangen bij Ames. 

Plan uw afspraak

Heerlijk die schaduw onder een boom! Zo blijft de auto een beetje koel. Maar wist u dat dat ook schade kan veroorzaken? Daarmee doelen we niet op takken die onverwachts op uw auto terecht kunnen komen, al is dat ook mogelijk. Sommige bomen, zoals dennen, lindes of de esdoorn, laten boomhars druppelen bij warme temperaturen. Wanneer dit op uw lak terecht komt en opdroogt, trekt het in uw lak en kan het voor doffe en lelijke plekken zorgen. 

 

Ontdekt u een boomharsplek op uw auto? Neem het dan zo snel mogelijk af met een zachte spons, uit een emmer heet water en autoshampoo. Leg de spons er vervolgens voor een paar minuten op en herhaal dit proces tot het verdwenen is.

Water is belangrijk tijdens hitte. Uitdroging is namelijk erg gevaarlijk. Neem een flesje water mee wanneer u gaat rijden. Zo gaat u dorst en uitdroging tegen.  

Heeft uw airco onderhoud nodig? 

Een naar geurtje of een niet goed werkende airconditioning kan een teken zijn. Maar wist u dat een airco systeem doorgaans zo’n 10 tot 15% koudemiddel per jaar verliest? Hierdoor zal de airco minder goed gaan werken, dus is het nodig om zo nu en dan bijgevuld te worden. Het koudemiddel transporteert ook olie waar de compressor mee gesmeerd wordt. Wanneer er geen koudemiddel meer aanwezig is, dan is er alleen nog maar damp dat rondgepompt wordt en zal de compressor stuk kunnen gaan. De reparatie hiervan is kostbaar.

Daarom adviseren we bij Ames om elk jaar uw airco te laten controleren met een aircocheck en elke 2 tot 3 jaar een airco onderhoudsbeurt. Tot en met 31 augustus 2022, lopen er diverse zomeracties met betrekking tot de airco. 

 

Bekijk zomeracties

Plan airco onderhoud