Gladde wegen alleen in de winter? Lichte buien na periode van droogte zorgen voor ‘zomerse’ gladheid

Vandaag, 25 april 2022, is er na enkele weken met prachtig weer wat regen aan het vallen. Erg gunstig voor de landbouw, maar minder nieuws voor iedereen op de weg. Als we aan gladde wegen denken, denken we meteen aan de winter. Maar niets is minder waar; zachte buien zorgen voor ‘zomerse’ gladheid na deze periode van droogte.

‘Visceuze aquaplaning’ wordt deze vorm van gladheid genoemd. Dit kan ontstaan doordat wegresten zoals olieresten, rubber en stof zich door de droogte zich hebben kunnen vastklampen aan de weg. De lichte regenbuien die nu vallen zorgen ervoor dat de regendruppels mengen met deze wegresten, wat zorgt voor een gladde laag smurrie op het wegdek. Bij harde regenbuien wordt deze laag met wegresten makkelijker weggespoeld. Autobestuurders maar ook motorrijders en fietsers kunnen hier flink wat last van krijgen. Zo kan deze laag smurrie zorgen voor minder grip en de remafstand verlengen.

 

Naast dat het gevaarlijk kan zijn, gaat de laag smurrie ook lastig weg. Eigenlijk zouden de wegen als het ware allemaal geveegd moeten worden om het te verwijderen. Hierdoor kan de gladheid nog een langere tijd aanhouden.

 

Onze tip voor iedereen die de weg op gaat? Houd afstand. Door meer afstand te houden creëert u een langere remafstand met meer tijd om te reageren.

Slecht weer in aantocht boven Dordrecht

Lees ook

Brandstof besparen? 5 tips van ons di, 08 maart
Als u veel met de auto reist is het u waarschijnlijk al opgevallen: de prijzen voor benzine en diesel zijn de afgelopen tijd sterk gestegen naar een recordhoogte. Helaas is er nog geen indicatie dat de brandstofprijzen op korte termijn gaan dalen, maar bij Ames delen we graag tips om op een zo zuinig mogelijke manier te rijden.
Saharazand: tips bij het schoonmaken vr, 18 maart
Wellicht heeft u het opgemerkt de afgelopen dagen. Veel auto's zijn vuil door een laag oranje zand. Het zand, afkomstig uit de Sahara, is hier verantwoordelijk voor. Bij Ames helpen we u om uw auto weer schoon te krijgen.