Saharazand in de lucht zorgt voor vieze auto's

Wie naar buiten heeft gekeken de afgelopen dagen is het wellicht al opgevallen: een oranje lucht en vieze auto’s. Dit komt door een grote stofwolk uit de Sahara die over Nederland is getrokken. De stof heeft de afgelopen dagen gezorgd voor een oranje gekleurde lucht en veel troep op de auto’s, maar is verder onschadelijk. Mits u de auto op correcte wijze schoonmaakt. 

Het komt wel eens vaker voor, in deze tijd van het jaar, dat er zo’n stofwolk over het land trekt. De stof wordt opgepakt door de wind en komt helemaal uit Noord-Afrika vandaan. “Dit komt omdat de zuidelijke windstroming op gang komt. Dit zorgt ook voor zacht weer in Nederland” zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. Verwacht wordt dat pas na dit weekend alle stof volledig verdwenen is uit de lucht. De tip is om dan ook te wachten met het wassen van uw auto tot na het weekend. Ondanks dat Saharazand erg fijn is, kan het ook erg scherp zijn en krassen veroorzaken, en kunt u het terugvinden op de meest onmogelijke plekken. Met de volgende tips krijgt u het zo snel en effectief mogelijk van uw auto. 

Tip: Het zand is fijn en scherp. Daardoor kan het krassen veroorzaken. Het is dan ook raadzaam om de auto met de hand te wassen in plaats van een rit naar de wasstraat.

Benodigdheden:

  • Heel veel water, bij voorkeur uit een tuinslang
  • Microvezeldoeken
  • Autoshampoo, zacht schoonmaakmiddel of zachte allesreiniger

Als u de benodigdheden heeft klaargemaakt, kunt u beginnen met schoonmaken. Volg de volgende tips voor een zo goed mogelijk resultaat:

  1. Werk van boven naar beneden, zo blijft alles schoon.
  2. Spoel de auto goed af met bij voorkeur de tuinslang. Daarmee is het meest losse zand van de auto af. Let ook op de velgen en wielen. 
  3. Het Saharazand komt overal, helaas is het dan ook nodig om de binnenzijde van de auto goed stof te zuigen en schoon te maken.
  4. Maak twee emmers met water klaar: één met een sopje en de ander met schoon water. 
  5. Was de auto met het sop door over de auto te gaan met de microvezel doek. Spoel de microvezeldoek regelmatig af in de emmer met schoon water en herhaal het proces.
  6. Spoel uw auto met water af, bij voorkeur met de tuinslang.

Ziet u nogsteeds oranje vlekken? Dan is het advies om de emmers met water en sop te verschonen en het proces te herhalen. 

Naast dat het voor het oranjekleurige vuil op uw auto zorgt, kan het ook voor interne ongemakken zorgen. Zo is een grondige stofzuigbeurt nodig. Daarnaast kan het ook veroorzaken dat het interieurfilter, ook bekend als pollenfilter, verstopt raakt. Dit kan zorgen voor onfrisse geuren maar ook voor beslagen ruiten en allergische reacties.

Ames Airco-onderhoud

Twijfelt u of uw interieurfilter toe is aan vervanging? Bij de aircocheck bij Ames controleren we, naast het functioneren en de koelende werking van de airconditioning, ook de kwaliteit van uw interieurfilter. Wanneer we constateren dat er onderhoud nodig is, adviseren we u daarover. Via de online werkplaatsplanner maakt u gemakkelijk en snel een afspraak voor de aircocheck. 

Lees meer over de aircocheck

Heeft u al langer dan twee jaar hetzelfde interieurfilter in uw auto of heeft u in de tussentijd meer dan 20.000 kilometer gereden? Dan adviseren we het vervangen van uw interieurfilter. Ook voor het vervangen van uw interieurfilter kunt u online een werkplaatsafspraak inplannen. 

Plan direct uw afspraak

NL

Met deze tips zorgt u ervoor dat uw auto fris en glimmend het seizoen tegemoet gaat!  

Lees ook

Brandstof besparen? 5 tips van ons di, 08 maart
Als u veel met de auto reist is het u waarschijnlijk al opgevallen: de prijzen voor benzine en diesel zijn de afgelopen tijd sterk gestegen naar een recordhoogte. Helaas is er nog geen indicatie dat de brandstofprijzen op korte termijn gaan dalen, maar bij Ames delen we graag tips om op een zo zuinig mogelijke manier te rijden.
Tips om de actieradius van uw elektrische auto te vergroten do, 22 april
Met een elektrische auto kan er stress komen of de bestemming gehaald gaat worden. Wij geven u alle tips om de actieradius te vergroten!