Welke autokleur is het populairst?

Zwarte, grijze en witte auto’s domineren het Nederlandse straatbeeld. Ook in ŠKODA’s kleuren top 10 scoren ze hoog. Al blijven blauwe en rode auto’s ook onverminderd populair. Maar hoe gaat dit proces eigenlijk?

Top 5

De vijf populairste kleuren uit het ŠKODA-palet zijn: Black magic, Quartz grey metallic, Candy white, Brilliant silver metallic en Moon white metallic. De eerste échte kleur staat op de zesde plaats: Race blue metallic. Op plaats negen vinden we Corrida red, op de voet gevolgd door Ocean blue.

Auto lakken

Lak aanbrengen gaat bij elke kleur op dezelfde manier. Eerst wordt de carrosserie gereinigd met een laag fosfaat en vervolgens ondergedompeld in een anti-corrosiebad. Dan wordt de carrosserie geseald met een laagje kunststof. Bij de volgende drie stappen in het lakproces gaan de filler, de kleurlaag en de blanke lak erop. Tot slot worden de holle ruimten beschermd met was. Fun fact: nergens in de Volkswagen Group wordt de fillerlaag zo snel aangebracht als bij ŠKODA: in 37 seconden is de gehele carrosserie gecoat.

Elektrostatisch verven

In 2018 introduceerde de fabriek in Kvasiny een nieuwe verftechniek die preciezer en zuiniger is. In plaats van met perslucht, wordt de verf elektrostatisch aangebracht. De lak wordt elektrisch geladen in de spuitrobot, zodat de hij beter hecht aan de carrosserie. Door de verf zo efficiënt aan te brengen, wordt er tot wel één kilo verf bespaard.

 

30 kilo zwaarder

Tegen de tijd dat alle beschermende lagen zijn aangebracht, is de auto bijna 30 kilo zwaarder geworden. Iets meer dan drie kilo daarvan bestaat uit lak. De nieuwe verftechniek levert dus een grote besparing op. Speciaal opgeleide experts controleren vervolgens het lakwerk van elke auto. De fabriek in Mladá Boleslav test nu een scanner met 36 camera’s die het lakwerk toetst met lichtstralen.

 

Dak in andere kleur

ŠKODA biedt voor de FABIA een unieke, tweekleurige carrosserie aan. Het lakproces is ingewikkeld en tijdrovend, want daarvoor worden de portieren uit de auto gehaald en wordt hij op de juiste manier afgeplakt. Vanwege het extra werk dat ermee gemoeid is, bieden alleen premium automerken tweekleurige lak aan.

Bekijk model

Lees ook

SKODA SCALA binnenkort in de showroom wo, 13 februari
De SKODA SCALA vrijdag 15 februari in de showroom De officiële introductie van de SKODA SCALA vindt plaats in mei dit jaar, maar Ames biedt u de unieke mogelijkheid om de nieuwste SKODA vrijdag 15 februari al te bewonderen. Van 11:00 tot 16:00 uur zal de SKODA SCALA exclusief in de showroom staan van Ames SKODA Centrum in Dordrecht. Pak deze buitenkans!
Naam nieuwe SKODA SUV is bekend: De KAMIQ ma, 28 januari
De nieuwe cross-over van SKODA. De SKODA KAMIQ mixt de voordelen van een SUV met de rijeigenschappen van een coupé. De KAMIQ wordt op 5 maart onthuld tijdens de wereldprimeur in Genève.