Bovag: Nieuw record voor occasionverkoop dankzij chiptekort en corona

Volgens Bovag speelt het aanhoudend chiptekort de occasionverkoop in de kaart. Ook de lange levertijden van nieuwe auto's wakkert de belangstelling voor occasions aan.

Tot en met het derde kwartaal van dit jaar zijn er 1.022.021 occasions verkocht, dat is 5,5 procent meer dan een jaar geleden. Volgens Bovag en RDC is nooit eerder de grens van 1 miljoen bereikt in de eerste negen maanden van een kalenderjaar.

De overgrote meerderheid (ruim 80%) van de verkochte gebruikte auto's tot en met de maand september betreft een benzinevariant: meer dan 820 duizend dit jaar tegenover 790 duizend vorig jaar. Dieselauto's zijn met 103 duizend goed voor een marktaandeel van 10 procent, een lichte daling ten opzichte van 2020 toen dat nog 12 procent was. In totaal zijn er tot en met september 5,5 procent meer gebruikte auto's verkocht dan vorig jaar.

Bekijk voorraad

Vertraging

Het aantal verkochte elektrische auto's is 2,5 keer hoger dan dezelfde periode vorig jaar en steeg van bijna 9.400 naar ruim 23 duizend. Ook het aantal plug-in hybrides nam toe en groeide van 15 duizend in 2020 naar 25 duizend dit jaar. Volgens Bovag is de grote vraag naar occasions mede het gevolg van de coronacrisis. Ook het microchiptekort speelt een rol: het leidt tot grote vertragingen in de levering van nieuwe auto's en wakkert de interesse aan voor occasions. De brancheorganisatie liet eerder al weten bezorgd te zijn over de beschikbaarheid van nieuwe en gebruikte auto's. 

Bron: automotive-online.nl

Lees ook

Import stijgt 66 procent door recordvraag naar occasions vr, 20 augustus
De grote vraag naar gebruikte personenauto’s leidt tot een flinke groei van de import. Uit cijfers van Bovag en RDC blijkt dat er tot en met juli dit jaar 171.866 gebruikte wagens werden geïmporteerd. Dat is 66 procent meer dan in dezelfde periode in 2020. Toen ging het om ruim 103 duizend auto's, het laagste niveau in vier jaar.
Golf 7 uitgeroepen tot Occasion van het Jaar 2021 di, 13 juli
Ook als occasion blijft de Volkswagen Golf 7 (Auto van het Jaar 2013) onverminderd populair in Nederland. Dat werd recent nog eens onderstreept door vakblad Automobiel Management, waarin de Golf 7 werd uitgeroepen tot Occasion van het Jaar 2021.