Audi Q4 e-tron concept

Compacte vierdeurs SUV

De Audi e-tron, die in september 2018 op de markt kwam, was de eerste volledig elektrisch aangedreven Audi. In het kader van het elektro-initiatief zijn er in 2025 meer dan twintig Audi-modellen met 100% elektrisch aandrijving beschikbaar, waaronder de Q4 e-tron concept.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Marktintroductie 2021 

De Q4 e-tron concept blikt vooruit op het productiemodel dat in 2021 wordt verwacht. De concept car is een compacte vierdeurs SUV met een lengte van 4,59 m, een breedte van 1,90 m en een hoogte van 1.61 m. Zijn technische basis is het flexibele MEB-platform van de Volkswagen Group. Hij beschikt over twee elektromotoren met een gezamenlijk vermogen van 225 kW/306 pk. Mede dankzij quattro vierwielaandrijving duurt de acceleratie van 0-100 km/u slechts 6,3 seconden. De elektromotoren worden gevoed door een grote batterij met een capaciteit van 82 kWh. Daarmee is een actieradius van ruim 450 km volgens de WLTP-norm mogelijk.

Augmented reality

De Q4 e-tron concept is ondanks zijn compacte afmetingen zeer ruim binnenin. Hij heeft geen traditionele middentunnel - die relatief veel plaats inneemt - en een wielbasis van maar liefst 2,77 m. Het ruimtelijke karakter wordt nog eens benadrukt door lichte kleuren. De bestuurder heeft de beschikking over een virtual cockpit en een groot head-up display met een nieuwe augmented reality-functie. In het stuur zijn touch-elementen voor de bediening van veel gebruikte functies geïntegreerd en boven de middenconsole bevindt zich een 12,3-inch touchscreen voor de bediening van infotainment- en voertuigfuncties.

Aanmelden nieuwsbrief

Efficiënt en krachtig

Het MEB-platform biedt volop mogelijkheden op het gebied van aandrijfvarianten en vermogens. De Q4 e-tron concept maakt gebruik van de performance-versie, waarbij zowel de voor- als achteras wordt aangedreven door een eigen elektromotor. Het studiemodel is dan ook een echte quattro. Een speciale aansturingsunit verdeelt de aandrijfkracht optimaal op basis van de (rij)omstandigheden. Voor maximale efficiency gebruikt de Q4 e-tron concept in de meeste gevallen alleen de 150 kW/204 pk sterke elektromotor achter. Als de bestuurder meer vermogen vraagt of als het gripniveau vermindert kunnen ook de voorwielen ‘bijgeschakeld’ worden. Andere elementen die bijdragen aan de hoge mate van efficiency zijn de gunstige luchtweerstand (CW: 0,28), het slimme energie-terugwinsysteem en het geavanceerde warmtemanagement met onder meer een CO2-warmtepomp.

Sportief onderweg

De Audi Q4 e-tron concept valt op door zijn sportieve weggedrag. De sleutelfactor daarbij is de lage en centrale plaatsing - onder het passagierscompartiment tussen voor- en achteras - van het batterijpakket, dat 510 kg weegt. Ook de 50/50-gewichtsverdeling draagt bij aan het voor Audi kenmerkende rijplezier.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Herkenbaar e-tron

Doordat hij designelementen met de e-tron deelt, laat de Q4 e-tron concept direct zien een elektrisch aangedreven Audi te zijn. Punten van overeenkomst zijn onder meer de gesloten grille, de uitgesproken ‘quattro’-wielkasten en het duidelijk geaccentueerde plaatwerk rond de dorpels, dat duidt op de aanwezigheid van een batterij.

De Audi Q4 e-tron concept heeft dankzij de licht aflopende daklijn een zeer dynamisch silhouet en 22-inch wielen versterken de sportiviteit van het ontwerp nog eens. De achterlichtunits zijn door middel van een lichtband met elkaar verbonden.

Zeer innovatief is de ‘Solar Sky’-lak van het studiemodel: het reflecteert bepaalde golflengtes van zonlicht op effectieve wijze en draagt zo bij aan het verminderen van de opwarming van het interieur. Dit is comfortabel voor de inzittenden en draagt uiteindelijk bij aan minder energieverbruik van de airconditioning.

Interesse in de Audi Q4 e-tron concept?

Laat hieronder uw gegevens achter en wij houden u vrijblijvend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Audi modellen van de toekomst.