Staatssecretaris Van Ark op werkbezoek bij Amega

 

Kick-off Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen

In het kader van de kick-off van het programma Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen bracht Staatssecretaris Tamara van Ark op maandag 14 mei een werkbezoek aan Amega. In de werkplaats van Ames Audi Centrum vertelde Paul Ligthart (werkplaatschef Ames Audi Centrum) dat medewerkers van Amega zo veilig mogelijk proberen te werken met gevaarlijke stoffen.


Goede voorlichting en juiste bescherming

Na een hartelijk ontvangst met koffie en gebak werden de leden van het ministerie en de campagnepartners met een korte toespraak welkom geheten door Bertho Eckhardt (Algemeen Voorzitter BOVAG) en Niels ter Brake (directeur Amega Groep B.V.). Tijdens de daaropvolgende presentatie werd al snel duidelijk dat duurzaamheid een belangrijk item is binnen Amega. Als toonaangevende automotive onderneming neemt Amega haar verantwoordelijkheid en is zij in 2012 gestart om duurzaamheid verder te professionaliseren binnen de organisatie. Zo is Amega Erkend Duurzaam gecertificeerd, scheidt ze haar afval steeds beter en reduceert ze het energieverbruik! Daarnaast is er binnen Amega veel aandacht voor de individuele medewerker. De veiligheid en gezondheid van medewerkers staat voorop. Monteurs die dagelijks werken met gevaarlijke stoffen als dieselrook en accuzuur worden goed voorgelicht en krijgen de juiste bescherming aangereikt. “Met een aantal relatief eenvoudige maatregelen, kun je veel narigheid voor zijn,” aldus Paul Ligthart.

Veilig en gezond werken

Eenmaal in de werkplaats nam Paul Visser (Aftersales Manager bij Van Mill) het woord om over het beleid omtrent het werken met gevaarlijke stoffen. “Alle nieuwe mensen worden ingewerkt aan de hand van een checklist met o.a. gevaarlijke stoffen en hoe je hier mee om moet gaan. Ook komt veilig en gezond werken maandelijks terug in het werkplaatsoverleg.” Paul Ligthart zie vervolgens: “Om te voorkomen dat onze medewerkers dieselrook inademen, wordt bij het binnen- en naar buitenrijden een roetfilter geplaatst. Tijdens onderhoud en reparatie van de auto’s wordt een afzuiger op de uitlaat geplaatst. Zo worden de uitlaatgassen veilig afgevoerd en blijft het niet in de werkplaats hangen met alle gevolgen van dien. Het bijvullen van accuzuur en aircovloeistof gebeurt tegenwoordig via een gesloten systeem. Onze monteurs hoeven de stoffen niet meer aan te raken.” Aan de hand van voorbeelden gaf hij een uitgebreide toelichting.

Goed voorbeeld

Vervolgens gaf Eckhardt net als de vorige sprekers aan dat het sleutelwoord van de bijeenkomst ‘bewustwording’ is. De Staatssecretaris kon dit alleen maar beamen en zei tot slot: “Gevaarlijke stoffen zijn een sluipmoordenaar. Om de dagelijkse gezondheid op de werkvloer te garanderen is veiligheid het allerbelangrijkste. Daarom trapt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het vierjarig programma af gericht op de preventie van beroepsziekten. Complimenten voor de aanpak van Amega. Een goed voorbeeld van een manier van werken die we hopelijk straks in heel Nederland kunnen uitrollen.”

Video Ministerie 

Bekijk hieronder de video van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het werkbezoek van staatssecretaris Van Ark. 

Lees ook

Ames Autobedrijf op het NOS journaal do, 05 april
Herkende u ons gisteravond op het NOS journaal van 20:00 uur? De redactie van de NOS kwam bij ons langs om een item te maken over de toenemende files in Nederland en hoe hier op in te spelen. Bereikbaarheid is een belangrijk thema voor ons als mobiliteitspartner in de regio. Voor onze klanten, maar ook voor onze eigen medewerkers. Vanuit onze visie op duurzaam ondernemen zijn we als eerste ambassadeur aangesloten bij het platform Samen Bereikbaar Drechtsteden en BAR gemeenten. Het doel 10% uit de spits hebben we in een convenant ondertekend en daar zetten we actief op in. Dit doen we met mobiliteitsambassadeurs op onze vestigingen en tal van maatregelen om onze mensen te verleiden buiten de spits te reizen. Een voorbeeld is onze fietsvergoeding per kilometer en onze mobiliteitsvouchers voor medewerkers die in één keer 80% uit de spits gaan.
Ames Audi Centrum decor van Beursvloer Dordrecht ma, 04 december
Maandagavond 13 november was het Ames Audi Centrum het decor van de eerste Beursvloer in Dordrecht. Meer dan 150 deelnemers van maatschappelijk betrokken organisaties en Dordtse bedrijven deden hieraan mee. De avond werd geopend door burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff. ''De maatschappelijke Beursvloer is een evenement waarbij maatschappelijke behoeftes worden verhandeld. Het gaat om vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in de meest brede zin.''