Audi stapt in Formule 1 vanaf 2026

In 2026 treed Audi in de Formule 1, de koningsklasse van de wereldtopsport. Audi komt Formule 1 binnen met een speciaal ontwikkelde krachtbron. Het F1-project zal in de vestiging van Audi Sport in Neuburg an der Donua plaats vinden, dicht in de buurt van het hoofdkantoor van Audi in Ingolstadt.

Bekendmaking tijdens Formule 1-weekend op Spa-Francorchamps

Tijdens de persconferentie van het Formule 1-weekend op Spa-Francorchamps kondigde Audi zijn F1-entrée aan. Oliver Hoffman, bestuurslid voor Technische Ontwikkeling en Markus Duesmann, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Audi AG, maakten het nieuws bekend. Dit deden ze samen met Formule 1 CEO Stefano Domenicali en Mohammed ben Sulayem, President van de FIA.

“Autosport is een integraal onderdeel van Audi’s DNA”, vertelde Markus Duesmann tijdens de persconferentie. “Formule 1 biedt ons zowel een wereldwijd platform als een uitdagend ontwikkelingslab. Met de nieuwe reglementen in het vooruitzicht is dit voor ons hét moment om in te stappen, aangezien de Formule 1 en Audi beide duidelijke, duurzame doelen voor ogen hebben.”

F1 duurzamer en kostenefficiënter maken

De belangrijkste reden voor Audi’s betrokkenheid bij ’s werelds populairste raceklasse is het plan om de F1 duurzamer en kostenefficiënter te maken. De nieuwe technische reglementen die vanaf 2026 van kracht worden, focussen op meer elektrificatie en het gebruik van geavanceerde, duurzame brandstof. Op dit moment hebben de F1 teams een bestaand maximumbudget, vanaf 2023 zal dit ook worden ingevoerd voor de motorfabrikanten. Ook heeft Formule 1 vanaf 2030 het ambitieuze doel om een CO2-neutraal te worden.

Transitie Formule 1

Oliver Hoffmann meldt dat we binnenkort kunnen spreken van een nieuwe Formule 1, als er gekeken wordt naar de stappen die worden gemaakt technologisch gebied vanaf 2026. “Formule 1 ondergaat een transformatie en Audi wil daar een belangrijke bijdrage aan leveren”, aldus Oliver Hoffmann.

Het elektrische vermogen van de Formule 1-aandrijflijn wordt vanaf 2026 verhoogd, in vergelijking met de krachtbron die Formule 1 nu al gebruikt. Hierdoor zal de elektromotor bijna even krachtig worden als de verbrandingsmotor (544 pk). Een vereiste van Audi om de Formule 1 in te stappen was dan ook dat de turbomotoren binnen de raceklasse op een duurzame brandstof rijden.

Audi Sport gaat voor Formule 1 duurzame krachtbron ontwikkelen

In het state-of-the-art Competence Center Motorsport van Audi Sport wordt er gewerkt aan een nieuwe krachtbron ontwikkeld door Audi. Hier wordt ook al volop mee getest met Formule 1 motoren. Ook worden elektromotoren en batterijsystemen meegenomen in deze tests. Alle voorbereidingen zullen richting het eind van dit jaar worden afgerond, meldt Audi Sport. Een dochteronderneming van Audi Sport werd recent opgericht om zich te focussen op het motorproject. De ervaren engineer Adam Baker zal de rol van CEO op zich nemen. Eerder heeft hij senior posities vervuld bij zowel fabrikanten als teams uit de autosport. In het verleden is Baker al drie jaar werkzaam geweest voor de FIA voordat hij zijn positie bij Audi bekleedde. Met welk team Audi in 2026 start bij de Formule 1 maken zij aan het einde van dit jaar bekend.

Lees ook

Gouden Stuurwiel voor Audi e-tron GT als ‘mooiste auto van het jaar’ ma, 15 november
De Audi e-tron GT is verkozen tot mooiste auto van het jaar en won de Duitse Gouden Stuurwiel-verkiezing.
Audi A1 Sportback nu ook als S edition wo, 14 juli
Audi breidt de A1 Sportback line-up uit met de sportieve A1 Sportback S edition. Deze compacte hatchback combineert de luxe van Audi met de dynamiek van S line.