Altijd groen licht in Düsseldorf doordat Audi’s met verkeerslichten praten

Nieuwe Audi’s kunnen vanaf heden communiceren met verkeerslichten in de Duitse stad Düsseldorf om bestuurders te helpen optimaal te profiteren van de zogeheten ‘groene golf’ melden bronnen aan het AD.

Het systeem berekent de ideale snelheid om zoveel mogelijk groen licht tegen te komen en kan voorstellen om de snelheid ongeveer 250 meter voor de verkeerslichten geleidelijk te verlagen, zodat de Audi-bestuurder de kruising bereikt net op het moment dat de lichten op groen springen. Ook telt de auto de resterende seconden totdat de volgende groene fase begint, mocht een bestuurder vastlopen bij een rood licht. Audi zegt dat chauffeurs efficiënter door steden rijden dankzij de onderlinge communicatie en in een pilotproject kon de fabrikant dankzij dergelijke systemen het brandstofverbruik met 15 procent verlagen.

4G-verbinding

De Green Light Optimized Speed Advisory-functie werkt op basis van de gps-positie van de auto en informatie over de timing van de verkeerslichten, op basis waarvan wordt berekend wat de optimale snelheid is om gebruik te kunnen maken van een ‘groene golf’. Daarbij worden ook de remafstand en de maximale toegestane snelheid gebruikt om de optimale snelheid te bepalen.

De technologie werkt alleen bij verkeerslichten op kruisingen die indirect in staat zijn te communiceren met de auto’s. Deze verkeerslichten geven hun status door aan de gemeenten, die op hun beurt de data doorsturen naar Audi’s partner Traffic Technology Services. Dit bedrijf stuurt de informatie naar de auto’s via een 4G-verbinding.

Alle modellen van de Audi A4-, A5-, A6-, A7-, A8-, Q3-, Q7-, Q8- en e-Tron die sinds medio juli 2019 zijn geproduceerd, bevatten Audi Traffic Light Information-technologie. In de Verenigde Staten is het systeem ook al operationeel bij een kleine vijfduizend kruisingen.

 

Bekijk hier de modellen

Lees ook

Audi stekkert door: A3 Sportback plug-in hybrid nu leverbaar do, 05 december
Audi trekt zijn indrukwekkende plug-in hybrideoffensief door naar de compacte middenklasse met de introductie van de Audi A3 Sportback 40 e-tron Advance Sport. Met deze nieuwe uitvoering, die per direct te bestellen is vanaf € 40.360*, verpakt Audi geavanceerde plug-in hybrideaandrijving in sportieve looks met een complete uitrusting.
CES: Audi maakt mobiliteit slim en persoonlijk di, 21 januari
Audi presenteert op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas een breed spectrum aan innovaties, uiteenlopend van een futuristisch studiemodel tot productierijpe technologie.