Volkswagen Kever 1200 (1956)


<< Terug naar overzicht Classic Cars

Datum eerste toelating januari 1956

Kenteken: TK-58-45
Bouwjaar: 1956


Deze auto is te bewonderen in de showroom van Ames Autobedrijf in Dordrecht.

De auto is gezien de historische waarde niet bestemd voor de verkoop.


Wie kent hem niet? De Volkswagen Kever, die werd gebouwd van 1938 tot 2003, mag zich met zijn kenmerkende uitstraling tot de bekendste auto van Europa rekenen. Niet zo gek dat er zoveel liefhebbers zijn van de luchtgekoelde oldtimers. Tot 1967 werd hij Typ 1, 1200, 1300 genoemd (naar de motorinhoud in cc), maar in de volksmond werd hij, vanwege de vorm, kever genoemd, waarna de fabrikant die naam zelf ook ging gebruiken. Van de Volkswagen Kever zijn er meer dan 20 miljoen wagens geproduceerd van 1937 tot 2003 en is daarmee de langst en de meeste geproduceerde wagen op eenzelfde platform.

De Kever was een combinatie van ideeën van Ferdinand Porsche waarbij hij de opdracht kreeg een auto voor het volk te maken. Grote delen van de auto zijn echter niet door Porsche, maar door Béla Barényi en/of Erwin Komenda ontworpen. Beiden claimen de originele bedenker van het concept te zijn.

Pas na de oorlog kwam de productie echt van de grond. De eerste prototypen hadden geen achterruit. Bij het testen werd hierover geklaagd en werden er twee kleine ruitjes geplaatst. De ruitjes leken een beetje op de glazen van een bril, en daarom worden de eerste Kevers wel Brilkevers genoemd.

Aanvankelijk werden de auto's verkocht aan nutsbedrijven. Niet lang daarna begon men de verkoop in Duitsland en dat werd een enorme hit, want in heel Duitsland werd de kever ineens immens populair. Dat was de aanleiding voor de export. Een van de eerste exportlanden was Nederland, waar Ben Pon de auto's importeerde.

In het begin van de jaren vijftig werd de achterruit 50% groter. Kevers van dit type noemt men vaak Ovaaltje. De achterruit zou nog een keer vergroot worden en werd ook iets rechthoekiger. Het 'Ovaaltje' van Ames treft u in originele staat en is sinds begin jaren ’90 in ons bezit.

Amescador Zwijndrecht Volkswagen T2a  
   
Volkswagen T2a  Volkswagen T2a

Downloads


 • Klantenservice

  Heeft u een vraag of opmerking? Wij helpen u graag verder.

  Tel: 078 - 6143322

  Stuur ons een e-mail Werkplaatsafspraak maken Zoek een vestiging
 • Golf en Passat Highline Business R extra luxe en sportief

  Golf en Passat Highline Business R extra luxe en sportief Highline Business R staat voor 'luxueus, zakelijk en sportief’. De nieuwe Volkswagen Golf en Passat Highline Business R-uitvoeringen zijn niet alleen riant uitgerust, maar ogen van buiten en van binnen extra sportief dankzij het standaard R-Line exterieur- en interieurpakket. De Golf en Passat Highline Business R zijn per direct leverbaar vanaf respectievelijk € 31.150 en € 40.790. Bekijk deze aktie
 • Extra luxe Golf Sportsvan Highline Edition

  Extra luxe Golf Sportsvan Highline Edition De recent vernieuwde Volkswagen Golf Sportsvan heeft alle eigenschappen van de Golf, maar is nog veelzijdiger dankzij een zee aan bagageruimte, een hogere instap en een verschuifbare achterbank. Als nieuwe Highline Edition is hij bovendien uitgerust met alles wat een Volkswagen-rijder zich maar kan wensen. Deze extra luxe uitvoering is er al vanaf € 33.090 en biedt een klantvoordeel tot € 2.890. Bekijk deze aktie
Cookies | Privacyverklaring | Disclaimer | Sitemap | Copyright © 2018 Ames Autobedrijf