Vuile auto bij extreme droogte: sopje of wasstraat?

Wie veel met de auto op pad gaan, worden vaak teleurgesteld door de vieze aanblik van de vierwieler na de vakantie - door het zicht van hun vuile vierwieler na de vakantie. Toch wilt men in tijden van droogte niet gezien worden met een volle emmer water voor de auto. Nu is dit anders wanneer het bij één emmer blijft.. Volgens de echte kenners heeft een behoorlijk vuile auto al snel vijf emmers water nodig. 

In tijden van extreme droogte, zoals afgelopen zomer, rijst de vraag of het echt nodig is om je auto te wassen. Dit hangt ook af van hoe vuil de auto is. Het is namelijk niet altijd aan te raden om de vuile auto te laten wachten op een bui. Vuile ramen kunnen namelijk het zicht belemmeren, en 's avonds kunnen vlekken en zandkorrels ervoor zorgen dat het licht van tegenliggers uiteenspat op je raam. Bovendien kunnen tegenliggers last hebben van je vervuilde koplampen. Daarnaast kunnen achteruitrijcamera's en sensoren voor parkeer- en cruise control mogelijk niet goed werken als ze worden belemmerd door vuil. Ook je lak is meestal niet tevreden met achtergebleven zand en vogelpoep. Dus, moet je een sopje gebruiken of toch naar de wasstraat gaan?

800 liter?

Bij extreme droogte lijkt een bezoek aan de wasstraat inderdaad onnodig. Wanneer je door de wasstraat gaat, zie je hoe grote hoeveelheden water over je auto stromen. Maar niets is minder waar, bij een bezoek aan de wasstraat wordt al snel 600 tot 800 liter water verbruikt. Hierdoor zou je verwachten dat een sopje zuiniger is. Echter, moderne wasstraten maken gebruik van geavanceerde systemen die ervoor zorgen dat tot 90% van het water hergebruikt kan worden. Het gebruikte water wordt grondig gefilterd om olie, vet en vuil te verwijderen. Het gereinigde water wordt vervolgens opnieuw gebruikt voor de volgende auto. Dit geldt overigens ook voor wasboxen, waar het water ook wordt gefilterd. Dit proces zorgt voor efficiënt watergebruik en draagt bij aan een duurzamere aanpak van autowassen.

Door het filteren van de moderne wasstraat, is dit de meer milieuvriendelijk dan een sopje. De volle sop emmers inclusief chemische poetsmiddelen belanden al gauw in de rioolput. Dit is de reden dat een aantal gemeenten autowassen op straat al zelfs verboden hebben. Controleer bij de website van uw gemeente of dit nog wel is toegestaan bij u in de straat!

Met deze tips zorgt u ervoor dat uw auto fris en glimmend blijft tijdens de droogte! 

Lees ook

Brandstof besparen? 5 tips van ons di, 08 maart
Als u veel met de auto reist is het u waarschijnlijk al opgevallen: de prijzen voor benzine en diesel zijn de afgelopen tijd sterk gestegen naar een recordhoogte. Helaas is er nog geen indicatie dat de brandstofprijzen op korte termijn gaan dalen, maar bij Ames delen we graag tips om op een zo zuinig mogelijke manier te rijden.
Tips om de actieradius van uw elektrische auto te vergroten do, 22 april
Met een elektrische auto kan er stress komen of de bestemming gehaald gaat worden. Wij geven u alle tips om de actieradius te vergroten!