NL
078 - 6143322
Winterbanden in het buitenland

Voorbereid op reis

Winterbanden in het buitenland

Jaarlijks gaan er ongeveer een miljoen mensen op wintersportvakantie. Verreweg de meeste wintersporters nemen de auto mee op vakantie. De auto is tenslotte goedkoper dan een vliegreis en u kunt meer spullen meenemen. Echter moet u wel goed voorbereid zijn op het rijden in winterse omstandigheden. Winterbanden zijn dan ook van belang voor uw veiligheid op de weg.

 

Winterbanden zijn autobanden die speciaal gemaakt zijn voor omstandigheden onder de 7 graden Celsius. De zachtere rubbersamenstelling en het speciale loopvlakpatroon zorgen samen voor meer grip op de weg bij lagere temperaturen. Echter verschillen de regels omtrent winterbanden en het gebruik hiervan per land. Op deze pagina staat dan ook voor een aantal landen uitgelegd wat de regels zijn.

Wintersportlanden

Als u 's avonds bijna aankomt bij uw wintersport bestemming. Maar u komt de helling niet op, dan moet u in de kou en in het donker sneeuwkettingen om doen. Wees voorbereid en zorg dat u winterbanden onder uw auto heeft. Hiermee voorkomt u niet dat u sneeuwkettingen om moet doen, maar is het mogelijk dat u langer kunt doorrijden op uw winterbanden. Sneeuwkettingen meenemen is dan ook aan te raden. In veel wintersportgebieden is het verplicht om op winterbanden te rijden. U herkent winterbanden aan het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake) en de aanduiding M+S (M&S, MS).  Op deze pagina kunt u een overzicht van de regels omtrent winterbanden in wintersportlanden Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië vinden. 

Duitsland

Winterbanden zijn in Duitsland vereist bij winterse omstandigheden (sneeuw, ijs en ijzel). Naast het gebruik van winterbanden is het ook verplicht om minimaal 4,4 millimeter profiel te hebben. In het geval dat u niet voldoet aan de eisen en een ongeval of verkeersovertreding maakt kunt u gedeeltelijk of volledig aansprakelijk worden gesteld. Mocht u in de winter op pad gaan naar Duitsland dan is het altijd handig om winterbanden te gebruiken om problemen te voorkomen.   

Oostenrijk

Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden verplicht in Oostenrijk. Dit geldt tussen 1 november en 15 april. Het is van belang dat de winterbanden ook het alpine-symbool of M+S markering hebben. Naast de winterbanden is het ook verplicht om sneeuwkettingen bij u te hebben, en deze te gebruiken wanneer dit met een verkeersbord wordt aangeduid. De sneeuwkettingen zijn namelijk nodig op het moment van extreme winterse omstandigheden. Gaat u in de winter naar Oostenrijk is het altijd handig om de lokale voorschriften te controleren, want als u bijvoorbeeld geen winterbanden heeft kunt u beboet worden.

Italië

In delen van Italië zijn winterbanden niet verplicht met winterse omstandigheden, als er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Echter zijn winterbanden wel verplicht in bepaalde regio’s van Italië. Een voorbeeld waar winterbanden verplicht zijn is Valle d’Aosta. Van 15 oktober t/m 15 april zijn winterbanden verplicht in het Aostadal. Het is dus verstandig om altijd even per regio te controleren wat de eisen zijn. Mocht u geen winterbanden gebruiken, maar wel een ongeluk krijgen dan kunt u meer aansprakelijk worden gesteld. Het is daarom aan te raden om winterbanden te gebruiken als u in de winter naar Italië reist.

 

Zwitserland

In Zwitserland is het aanbevolen om winterbanden te gebruiken met winterse omstandigheden, maar het is niet verplicht. Echter bent u wel meer aansprakelijk bij een ongeval als u rijdt zonder winterbanden. Het is dus wel aan te raden om winterbanden te gebruiken als u tijdens de winter reist naar Zwitserland.

 

Frankrijk

In bepaalde zones in Frankrijk zijn winterbanden verplicht. Van 1 november tot en met 31 maart geldt deze verplichting voor de volgende berggebieden: de Pyreneeën, Alpen, Corsica, Vogezen en Centraal Massief. Echter wordt er aangeraden om winterbanden in heel Frankrijk te gebruiken, in de winterperiode. U kunt zomaar een gebied door moeten waar het rijden op winterbanden verplicht is. Ook is het zo dat wanneer een ongeluk zich zou voordoen u meer aansprakelijk gesteld kunt worden wanneer u zonder winterbanden rijdt. Het blijft dus verstandig om met winterbanden te rijden in Frankrijk.