NL
078 - 6143322

"Vanaf 50km/u blijft u zelfs in een cabrio met geopend dak droog in de regen."

 

Dit is een fabel.

Met het weer van vandaag, 19 juli 2022, snakken we bijna naar een regenbui. Toch is het weer typisch Nederlands, want morgen voorspellen de meeste weerberichten al regen. Grote kans dat u op pad bent met uw cabrio en dat u heerlijk het dak geopend heeft. Een plotselinge regenbui kan er dan wel eens voor zorgen dat uw plezante ervaring, niet meer zo droog eindigt. Bij een snelheid van 50 kilometer per uur heeft u een grote kans op een nat pak. Maar is het mogelijk om droog te blijven wanneer het regent en u op pad bent in uw cabrio met geopend dak? En zo ja, welke factoren hebben hier invloed op?

Er zijn eigenlijk drie factoren die effect hebben op het droog blijven in de cabrio, met geopend dak, tijdens een regenbui: de vorm van de cabrio, de snelheid die u rijdt en de regenbui zelf. 

 

Er zijn namelijk cabrio's met verschillende vormen en met verschillende ruiten. Met name het voorruitframe heeft hier een beslissende rol in, deze vangt namelijk het grootste gedeelte van de wind en/of de regen op. De hoogte van de ruit maar ook de hoek van de ruit bepalen grotendeels op welke snelheid u droog blijft in de cabrio met geopend dak. Daarnaast kunnen passagiers in een 2-zits cabrio droog blijven bij een bepaalde snelheid, maar kunnen passagiers op de achterbank van een 4-zits cabrio hier mogelijk niet van genieten. Ook zijn er sommige modellen waarbij een winddeflector aan de bovenzijde van de ruit is gebouwd.

De snelheid die u met de cabriolet rijdt, heeft hier ook invloed op. Wanneer u 30 km/u rijdt in een stevige regenbui, is het aan te raden om het dak toch dicht te doen. Zo ook bij 50 kilometer per uur. Echter zult u, in de voorzijde van de auto, in de meeste cabrio's wél droog blijven bij een snelheid van 80 km/u. 

Ook de regen heeft een beslissende rol. Een miezerbui heeft wellicht minder effect en zult u minder voelen dan de regen tijdens een stevige stortbui. 

Geen cabrio maar wilt u wel genieten van een frisse auto? 

Met mooi weer draait de airconditioning in de auto op volle toeren. Door de frisse lucht koelt u even af en blijft u alert op de weg. Des te belangrijk is het dat uw airco schone en frisse lucht blaast. We adviseren de airco jaarlijks te laten controleren en indien nodig te laten onderhouden. Uw airco verliest bijvoorbeeld ongeveer 10% koudemiddel per jaar, wat ervoor kan zorgen dat de aircocompressor niet meer voldoende gesmeerd wordt. Het regelmatig laten controleren en wanneer nodig het airco-onderhoud te laten uitvoeren kan hoge kosten voorkomen. Tijdens de zomeracties, tot en met 31 augustus, kunt u uw airco voordeliger laten onderhouden.

Meer tips voor de zomer of heeft u plots Saharazand op uw ruit? Lees de volgende blogs.