NL
078 - 6143322

Helaas is dit een feit.

Meer dan 80% rijdt met verkeerde bandenspanning. Bandenspanning is van groot belang voor de veiligheid in het verkeer. Wanneer u doorglijdt, doordat uw bandenspanning niet op het juiste niveau is, kan dit gevaarlijke situaties veroorzaken. Door uw bandenspanning regelmatig te controleren en zo nodig bij te vullen, loopt u een stuk minder risico. Daarnaast is bandenspanning ook van grote invloed op de slijtage van uw autobanden én gaat u zuiniger met uw brandstof of actieradius om.

We adviseren dan ook om regelmatig uw bandenspanning te controleren. Ook wanneer u uw auto niet of nauwelijks gebruikt. De autoband laat namelijk langzaamaan lucht los. We raden aan om iedere maand uw bandenspanning te controleren. Rijdt u veel of rijdt u regelmatig met een volle auto aan spullen of met veel personen? Dan is een eerdere controle aan te raden. Een verkeerde bandenspanning is een afkeurpunt bij de APK omdat de overheid de bandenspanning dermate belangrijk vindt voor de veiligheid en uitstoot.

Hoe controleert u de bandenspanning?

In het instructieboekje van uw auto, en in nieuwere auto's in het infotainmentsysteem, kunt u de juiste bandenspanning vinden. Voor het meten van de bandenspanning kunt u gebruikmaken van een bandenspanningsmeter, bijvoorbeeld bij een tankstation. Let erop dat wanneer u de controle uitvoert, de banden van uw auto koud zijn. Uw banden zijn koud wanneer u minder dan 2 uur geleden voor het laatst heeft gereden of u een korte rit heeft gemaakt van minder dan 3 kilometer.

Bandenspanning controleren

Wanneer u uw bandenspanning controleert bij een benzinestation, kan er een gering bedrag worden gerekend. Hieronder kunt u de stappen volgen:

Stap 1: Stel de luchtpomp in op de juiste bandenspanning

Stap 2: Draai de ventieldop los en haal het van uw band af

Stap 3: Plaats de luchtslang op het ventiel

Stap 4: Laat de lucht door de luchtslang het wiel in blazen

Stap 5: Een piep of het stoppen van de luchttoevoer geeft aan dat de juiste spanning is bereikt. U zult dit, in de meeste gevallen, ook kunnen aflezen op de luchtpomp.

Stap 6: Draai de ventieldop terug op het ventiel

Stap 7: Herhaal dit met de juiste bandenspanning op alle 4 de banden én controleer ook uw eventuele reservewiel.

Tyre Pressure Management System

Vanaf eind 2014 zijn auto’s voorzien van een Tyre Pressure Monitoring System (TPMS). Wanneer één of meerdere banden zich 20% onder de vereiste bandenspanning bevinden geeft uw auto een signaal in de vorm van een waarschuwingslampje. Het is dus niet zo dat uw bandenspanning op peil is wanneer het TPMS geen signaal af geeft. Het lampje rechts zult u zien schijnen wanneer uw banden zich 20% onder het vereiste niveau bevinden. 

 

Heeft u nieuwe banden nodig of zijn uw banden nog niet gewisseld naar de juiste seizoensbanden? Ook dat heeft invloed op de bandenefficiëntie. Maak via de button hieronder een online een afspraak in de Ames werkplaats.

Plan direct uw afspraak

TPMS