Autovakanties
De zomervakantie is in volle gang. Ruim 85% van de Nederlanders gaat op vakantie in binnen- of buitenland. Hiervan gaat ruim 44% op vakantie met de auto. Gaat u ook op vakantie met de auto? Vooral als u naar het buitenland gaat zijn voorbereidingen treffen nog belangrijker dan als u op vakantie gaat binnen Nederland. Zo kan het zijn dat er in het buitenland andere regels gelden dan dat u gewend bent in Nederland of dient u extra documenten met u mee te nemen. Het is goed om voor vertrek de regelgeving voor uw vakantieland goed door te nemen. De volgende informatie helpen we u op weg!
Milieuzones Nederland
In Nederlandse steden vindt u steeds vaker milieuzones. Deze zones worden aangegeven middels het bord “Zone. Milieu zone" zoals weergeven in de afbeelding. Afhankelijk van de gele, groene of paarse onderborden gelden er verschillende regels. De gele cirkel met het cijfer 3 erin maakt kenbaar dat u deze zone alleen mag inrijden met een dieselpersonenauto en dieselbestelauto met emissieklasse 3 of hoger. Ook auto’s met andere brandstoffen mogen deze zone in. In zones met de groene cirkel met het cijfer 4 erin geldt dat alleen dieselvoertuigen met emissieklasse 4 of hoger deze zone mogen betreden. Auto’s met andere brandstoffen mogen deze zone ook in. De onderborden met het paarse cirkel met het cijfer 6 erin zijn geldig voor vrachtauto’s en/of lijnbussen. Vrachtauto’s en/of lijnbussen en dieselvoertuigen met emissieklasse 6 of hoger zijn hierin toegestaan.
Landen waar u op bepaalde plekken een milieusticker nodig heeft:
- Frankrijk: Voor het betreden van bepaalde stadscentra of departementen in Frankrijk heeft u een milieusticker nodig. Iedere auto, ook elektrische en watervoertuigen, heeft een milieusticker nodig. De milieusticker is alleen te bestellen via de officiële website: https://certificat-air.gouv.fr/
- Duitsland: In Duitsland wordt het betreden van een milieuzone aangegeven met het bord “Umweltzone”. In deze zone heeft u in de meeste gevallen de groene sticker nodig. Aan de hand van uw kenteken en op basis van de uitstoot van uw auto wordt een sticker toegewezen, dit kan groen, geel of rood zijn. Rode stickers worden nergens meer geaccepteerd en gele stickers enkel in Neu-Ulm.
- Spanje: In Spanje gelden er alleen milieuzone in Madrid en Barcelona. Hiervoor is een sticker noodzakelijk. In heel Madrid geldt een milieuzone en 2 gebieden hebben extra regelgevingen: in het centrum en in de zone rond “Plaza Elíptica”. Daar mogen alleen bewoners rijden met een geldige milieusticker. In Barcelona is de milieuzone geldig van maandag t/m vrijdag van 7:00 tot 20:00. Deze zones zijn dan alleen toegankelijk voor Spaanse voertuigen met een Spaanse milieusticker en voertuigen met een (dag)vergunning.
Geen milieusticker maar wel inrijdrestricties
- België: In België zijn er 4 lage-emissiezones. Dit geldt voor Brussel (alle 19 gemeenten), de Antwerpse binnenstad en de linkeroever en de stadsring van Gent. Om deze steden toch in te kunnen rijden, dient u een dagpas aan te schaffen of buiten de zone te parkeren. De boetes voor het betreden van de Lage Emissiezone (LEZ, Low Emission Zones) of zone de basses émissions (ZBE) zijn fors. We raden te allen tijde aan om op voorhand te controleren of u met uw voertuig de milieuzone in mag.
- Italië: in Italiaanse steden is het opletten wanneer u in steden rijdt waarin een “Zona a traffico limitato” is ingesteld. Meestal beperkt deze zicht tot het (historische) centrum. Hier zijn enkel vergunninghouders toegestaan.
Tolbadges
Het is niet verplicht maar kan u veel tijd besparen: de tolbadge. Een tolbadge is een elektronisch apparaatje dat u in de auto plaatst om vervolgens door te kunnen rijden zonder te hoeven stoppen bij tolpoorten in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië.
Flitspaalsignalering
In Nederland worden we regelmatig op de hoogte gehouden door Flitsmeister over files en natuurlijk flitspalen. Echter zijn deze signaleringen niet in alle landen toegestaan. Hieronder een overzicht in welke landen deze signaleringen niet toegestaan zijn:
- België, Oostenrijk, Tsjechië en Italië: alle apparatuur die zoekt naar mobiele en vaste snelheidsapparatuur en roodlichtcamera’s is verboden. GPS apparatuur met een openbare database is toegestaan.
- Frankrijk: Alle flitspaalsignalering is verboden en kan zorgen voor flinke boetes (tot wel € 1.500).
- Slowakije: Alle gebruik van flitspaalsignalering is verboden.
- Zwitserland: Alle gebruik en bezit van flitspaalinformatie is verboden.
Koplampen instellen voor links rijden
Gaat u naar een land waar aan de linkerkant wordt gereden? U kunt de koplampen instellen zodat ze worden ingesteld voor links rijden. Bij nieuwere auto’s kan dit gemakkelijk worden ingesteld via het infotainmentsysteem. Voor oudere auto’s is dit een mechanisch klusje. In veel instructieboekjes is informatie over het instellen van de koplampen beschikbaar.
Comfortfunctie in raammechanisme
In moderne auto’s kunt u de ‘comfortfunctie’ instellen. Wanneer u op een warme dag naar de auto loopt, kunt u de ramen openen door op de ontgrendelknop van uw autosleutel te drukken. Zo kan de eerste hitte vast uit de auto ontsnappen, voordat u instapt. Deze instelling kunt u vinden in het infotainmentsysteem.